Fanit antoivat palaa lavalla Bon Jovin kanssa – jopa 15 000 suomalaista vauvasta vaariin lauloi mukana Tallinnan Laululavalla

Julkaistu:

Bon Jovi näytti Tallinnan Laululavalla olevansa edelleen anteeksi pyytelemätön rockbändi, joka nauttii lavalla joka sekunnista.
Basso sykkii rintakehässä. Jon Bon Jovin liikkeet ovat niin suureleisiä, että ne näkyvät varmasti yleisön taaimpiinkin osiin ilman ilman lisäscreenejä. Nekin ovat tosin valtavat.

Sääkin vaihtui sunnuntaiaamuna kuin tilauksesta sateesta täyteen auringonpaisteeseen, kun kymmenet tuhannet ihmisten valuivat tiiviinä letkana rantaa pitkin Tallinnan Laululavalle. Keikkapaikalle oli pystytetty show, jonka kasaaminen vaati kolme päivää ja 250 työntekijän panoksen.

Siltä lava myös näytti. Ja kuulosti, kun Bon Jovi nousi järisyttävien suosionosoitusten huudattamana lauteille 26 minuuttia yli iltayhdeksän.

Jo alkutahdeista lähtien Bon Jovi otti haltuunsa kevyesti koko Tallinnan Laululavan ja sinne pakkautuneet 45 000 fania. Ei äkkiseltään tule mieleen artistia, joka olisi yhtä täynnä energiaa. Tai hymyilisi yhtä paljon.

– Hei Tallinna! Me olemme Bon Jovi, ja olemme iloisia siitä, että saamme olla täällä, Jon Bon Jovi aloitti ja väläytti jälleen valkoista hammasrivistöään.

– En aio käyttää paljon aikaa puhumiseen, koska te tunnette legendan. Joten valmistautukaa, koska minä en aio leikkiä kanssanne, hän jatkoi päräyttäen käyntiin You Give Love a Bad Namen.


Ihmismeressä vilahtelee Suomen lippuja. Vaikka yksikään kiertueen 95 keikkapaikasta ei osu Suomeen, suomalaisia oli saapunut Telliskiven lakeuksille laivalasteittain, tarkemmin sanottuna 15 000 fanin verran. Matkaan haettiin vauhtia muun muassa risteilyn karaokesta, jossa It’s My Life sai monta tuoretta tulkintaa. Yleisössä suomi ja viro menevät jo iloisesti sekaisin.

Yhtye on ratsastanut rockin korkeimmalla aallonharjalla jo 80-luvulta asti, mutta se vaikuttaa löytäneen uusia faneja jopa tältä vuosikymmeneltä. Nuorimmat, vanhempiensa olkapäillä tai sylissä keikkuvat fanit Bon Jovi -paidoissaan olivat hädin tuskin kouluikäisiä.

Osa oli lähtenyt nostalgiamatkalle ja ottanut mukaansa nuorisoa. Have a Nice Dayn tahdissa hytkyvä teini näytti isälleen hyväksyvästi peukkua.

– Laittakaa toinen kolikko jukeboksiin, solisti vitsaili Bon Jovin ensihitti Runawayn jälkeen.


Illan viiletessä lisälämpöä kroppaan sai myös yhteislaulusta, ja yleisönsä laulattaminen Bon Jovilta taittui: Born to Be My Baby, It’s My Life ja Have A Nice Day saivat katsomon laulamaan äänihuulensa käheiksi. Jon Bon Jovi kaappasi faneja lavalle myös tanssimaan kanssaan.

Kitaravirtuoosi Phil X ei hävinnyt alkuperäiskitaristi Richie Samboralle laisinkaan. Päinvastoin, mies tarjoili yleisölle sähköisen soolon toisensa perään. Phil X:n tavoin bändiin virallisesti 2018 liitetty basisti Hugh McDonald tarjoili myös parastaan. Hyvässä vireessä olivat myös kosketinsoittaja David Bryan sekä rumpali Tico Torres.


Puolenyön aikaan Jon Bon Jovi ei enää voinut pimeydeltä nähdä mäelle asettunutta yleisöään. Se ei estänyt häntä laulattamasta heitä vielä Living On A Prayerilla.

Anteeksipyytelemätön keikka alleviivasi, ettei Bon Jovi ole menossa minnekään. Ei, vaikka vuosien varrella yli 35 miljoonalle fanille esiintyneen Jon Bon Jovin ääni ei ollut enää täysin entisellään.

Jos totta puhutaan, Bon Jovin kaltaisen yhtyeen ei tarvitsisi enää esittää jokaisella keikallaan 23:a kappaletta tai tehdä 95 keikan kiertueita ylläpitääkseen Rockin & Roll Hall of Fameen asti nostettua mainettaan.

Mutta he tekevät sen silti, ja se tekee heistä – Jonia itseään siteeraten – legendoja.