Samuli Edelmann kunnioittaa isänsä muistoa seuraavalla levyllään – kyynelkanavien padot murtuivat: ”Isää on kova ikävä”

Julkaistu:

Säveltäjäisän muisto elää vahvasti Samuli Edelmannin seuraavalla albumilla. IS pääsi studioon seuraamaan levytysprosessia. – Olemme juhlineet Tonin elämää ja iloinneet täysillä hänen musiikistaan. Kyynelissämme on ollut kauneutta, laulaja sanoo.
Hollolalaisen Studio Petraxin uumenissa lepää rauhallinen tunnelma. Musiikilliset olosuhteet maaseutumaisella Rappulan tilalla vaikuttavat sen verran ainutlaatuisilta, ettei paikan suosiota sovi ihmetellä. Täällä ovat levyttäneet muun muassa Nightwish, HIM ja Apulanta, eivätkä monet artistit ole ainoastaan levyttäneet, vaan myös majoittuneet täällä.

Yksi tunnelmalliseen miljööseen rakastuneista on Samuli Edelmann, tunteikkaista tulkinnoistaan tunnettu artistitähti.

– Täällä saa aivan poikkeuksellisen hyvää ruokaakin, nojatuolissa löhöävä Edelmann kertoo ja taputtelee hellästi vatsaansa.

IS pääsi seuraamaan aitiopaikalta Edelmannin uuden levyn valmisteluprosessia. Viisikymppiseltä näyttelijä-laulajalta ilmestyy syksyllä Vaiheet 2 - levy, mikä on jatkosaaga vuonna 1997 julkaistulle ja vankan suosion saavuttaneelle Vaiheet-albumille. Ykkösosa koostui Samulin isän, Toni Edelmannin säveltämistä lauluista, jotka puolestaan perustuivat eurooppalaisten runoilijoiden, kuten Goethen, Hessen, Denisovin ja Shakespearen teksteihin.

Puolisentoista vuotta sitten menehtyneen Toni Edelmannin tuotannosta jäi teoksia ensimmäisen Vaiheet-levyn ulkopuolelle, ja siitä lähtien hänen poikansa on suunnitellut niiden levyttämistä.

– Tuolla ne tekstit ovat läppärilläni pyörineet, ja olen aina tiennyt, että jossain vaiheessa syntyy tämä Vaiheet 2. Nyt tuntui oikealta hetkeltä laulaa tekstit levylle, tuhdin parran kasvattanut Edelmann sanoo.

– Rakas isäni kyseli minulta usein, että koska Vaiheet-levy oikein saa jatkoa. Ikävää, ettei hän ole enää fyysisesti täällä. Uuden tuotannon kuuleminen olisi tehnyt hänet onnelliseksi.


Kaikesta aistii, että Toni Edelmannin henki on vahvasti läsnä tässä hetkessä. Levyn tuottaja Leri Leskinen oli mukana jo ensimmäisen Vaiheet-levyn tuottajatiimissä, ja pois nukkuneen säveltäjän musiikki oli tuttua myös Jukka Perkolle ja Matti Paatelmalle, jotka nyt vastaavat levyn instrumentaatioista sekä sovituksista.

Ilmapiiri on tyyni, koskettava. Samuli Edelmannilla on muutama levytyspäivä takanaan, ja niiden aikana hänen kyynelkanaviensa padot ovat useampaan kertaan murtuneet. Isän kaipuu on näkynyt. Hänen tulkinnoissaan on ollut syvää latausta.

– Totta kai tunteet ovat olleet pinnassa, koska Tonin musiikki on ollut vahvana teemana. Isää on luonnollisesti kova ikävä.

– Haluan kuitenkin korostaa, että emme ole olleet täällä suremassa Tonin kuolemaa, vaan päinvastoin. Me olemme juhlineet Tonin elämää ja iloinneet täysillä hänen musiikistaan. Kyynelissämme on ollut kauneutta.

Edelmann on näytellyt kansainvälisesti suositun Mission Impossible -elokuvasarjan yhdessä osassa, ja silloin itsensä supertähti Tom Cruisen aisaparina. Edelmann lähetti aikanaan Cruiselle Vaiheet-levyn kuunneltavaksi ja sai tältä myöhemmin palautekirjeen postitse.

– Cruise kehui levyn sovituksia ja tuotannollista otetta. Tuntu hyvältä, että Cruise oli kuunnellut ainakin yhden suomenkielisen levyn, Samuli sanoo naurahdellen.


Uuden levyn tekoprosessia on Edelmannin mukaan jarruttanut ykkösosan menestys. Sen tuotannolliset satsaukset olivat suuret.

– Mietimme pitkään, että miten voisimme ylittää ykkösosan tason. Jäimme siihen jumiin, kunnes ymmärsimme laskea hartiatasojamme. Paineet katosivat päätettyämme, että voimme tehdä kaiken yhtä hyvin kuin taannoinkin, mutta nyt vaan pienemmässä mittakaavassa, Edelmann alleviivaa.

”Rakastan tätä duunia”

Saunomista ja avantouintia harrastava Edelmann sanoo musiikin hallitsevan tätä nykyä suuresti hänen elämäänsä.

Edelmann on keikkaillut mustalaisbändi Orkestra Suoran Lähetyksen kanssa aktiivisesti jo puolisentoista vuotta, ja sama tahti jatkuu kesällä. Poppoo nähdään muun muassa useilla kesäfestareilla.

– Olen nykyään jatkuvasti tien päällä. Se ei kuitenkaan haittaa tai vaivaa tippaakaan, koska mä rakastan tätä duunia. Tämä on elämäni, Edelmann painottaa.

– Keikkakiireistä huolimatta kuntosalilla on yritettävä käydä säännöllisesti. Siinä se meikäläisen arki sitten pitkälti onkin.


Runsas vuosi sitten pitkästä avioliitosta Laura Tuomarilan kanssa eronnut Edelmann huokuu haastattelussa hyväntuulisuutta. On kokeiltava kepillä jäätä, ja kysyttävä tähden mahdollisista uusista naiskuvioista. Parisuhdeasioistaan hän on tavallisesti vaiennut.

– Ei ole siltä rintamalta mitään uutta kerrottavaa. Hiljaista on ollut, Edelmann sanoo hymyillen.

Syksyllä Edelmann lähtee konserttikiertueelle, jolla kuullaan hänen uuden levynsä musiikkia. Mukana ovat muun muassa Jukka Perko ja Matti Paatelma.

– Vaiheet-levyllä on ollut oma kuulijakuntansa, ja monet varmasti löytävät uudestakin tuotannosta jotain itselleen.

Edelmann kuunteluttaa toimittajalla kaksi Hollolassa tuoreeltaan purkittamaansa uutta biisiä. Kappaleet Palaa luokseni ja Lasinen vuori ovat tunteikkaita ja vaikuttavia. Edelmannin lauluäänestä kuultaa rauha.

– Musiikki on minun tapani muistella isääni. Toni on fyysisesti jossain tuolla ylhäällä, mutta henkisesti hän ei ole kadonnut mihinkään. Hän on edelleen täällä, tähti summaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt