Islantia uhkaa viisuissa rangaistus – nahka-asuissa kiemurrellut yhtye rikkoi finaalissa räikeästi euroviisujen sääntöjä

Islanti saa rangaistuksen viisufinaalissa nähdystä poliittisesta protestista.

Islannin edustaja Hatari sai suomalaisilta kotikatsojilta täydet 12 pistettä finaalissa. Yhtye on kuvaillut olevansa kapitalismia vastustava BDSM-teknoyhtye. Hatarin jäsenet herättivät huomiota Israelissa muutoinkin kuin musiikillaan, sillä he ovat kritisoineet äänekkäästi Israelin ja Palestiinan konfliktia.

19.5.2019 10:35

Euroviisujen finaalissa Tel Avivissa nähtiin lauantaina erikoinen tilanne, kun tuloslaskennan aikana Islantia kisassa edustaneen Hatarin jäsenet Matthías Haraldsson, Klemens Hannigan ja tuottaja Einar Stéfansson heiluttivat Palestiinan väreillä kirjailtuja huiveja tv-kameran kuvatessa heitä.

Teko sai israelilaisyleisön reagoimaan voimakkaasti äänekkäällä buuauksella. Myös sosiaalinen media täyttyi nopeasti sekä protestia tukevista että arvostelevista kommenteista.

Hatari edusti Islantia kappaleella Hatrið mun sigra. Kappaleen nimi on suomeksi Viha on vallassa.

EBU tiedotti pian finaalin jälkeen, että Islanti tulisi saamaan rangaistuksen tempauksestaan.

– Euroviisut ei ole poliittinen tapahtuma ja se (Islannin tempaus) oli kilpailun sääntöjen vastaista. Liput poistettiin nopeasti ja teon seurauksista keskustellaan kisan jälkeen, EBU tiedotti.

Euroviisuissa kappale saa kestää korkeintaan kolme minuuttia, eikä sanoituksissa saa käyttää kirosanoja, tuotteiden nimiä, poliittisia tai seksistisiä viittauksia.

Hatari menestyi viisuissa hienosti ja pääsi 234 pisteellä kisan kymmenelle sijalle. Suomalaisilta viisufaneilta Islanti sai täydet 12 pistettä finaalissa.

Suomi ei päässyt finaaliin ja jäi ensimmäisen semifinaalin viimeiseksi.

Millaisen rangaistuksen Islanti saa?

EBU tiedottaa myöhemmin millaisia seuraamuksia Islannin poliittisella protestilla on. Käytännössä rangaistus kuitenkin tarkoittaa sitä, että maa voi saada varoituksen, tai jopa kilpailukiellon.

Vuonna 2016 Tukholmassa järjestetyissä euroviisuissa nähtiin vastaavanlainen tilanne, kun Armeniaa edustanut Iveta Mukuchyan heilutteli Nagorno-Karabah -alueen lippua.

Tuolloin EBU antoi Armenialle virallisen varoituksen ja painotti, että jos maan edustaja ilmaisisi poliittisia mielipiteitään, voitaisi Armenia diskata kisasta ja maalta kiellettäisi osallistuminen ensi vuoden kisaan.

Armenia ja maan viisuedustaja Iveta Mukuchyan saivat 2016 virallisen varoituksen.

Hatari on jatkanut poliittista protestiaan yhtyeen Instagram-tilillä, jossa he ovat julkaisseet Palestiinan lippuja.

Yhtyeen rumpali ja tuottaja Einar Stéfansson jakoi sosiaalisessa mediassa videon, jossa kilpailun turvamiehet takavarikoivat huivit yhtyeeltä protestin jälkeen.

Video on lähtenyt leviämään laajasti sosiaalisessa mediassa:

Euroviisujen järjestäminen Israelissa herätti maailmalla paljon arvostelua maan palestiinalaisväestön aseman ja palestiinalaisalueisiin liittyvien kiistojen vuoksi. Sosiaalisen median kampanjassa myös vaadittiin koko kilpailun boikotoimista ihmisoikeussyistä.

Alla olevalla videolla Hatarin jäsen Matthías Haraldsson kommentoi yhtyeen asennoitumista kilpailuun, boikotointiin ja politiikkaan ennen viisufinaalia uutistoimisto CNN:lle.

Myös finaalin väliajalla esiintynyt supertähti Madonna otti esityksessään kantaa konfliktiin. Show’n lopussa lavalla käsi kädessä kävelleiden tanssijoiden selissä nähtiin Israelin ja Palestiinan liput.

Madonnan tanssijoilla nähtiin selässään Israelin ja Palestiinan liput.

Valko-Venäjän viisuraati diskattiin

Lauantaina viisujen kulisseissa koettiin draamaa, kun Valko-Venäjän viisuraati diskattiin sääntörikkomuksen vuoksi. Päätös tehtiin, kun Valko-Venäjän viisuraadin jäsenet olivat paljastaneet antamiaan semifinaalipisteitä haastattelussa. Tämä on sääntöjen vastaista, sillä semifinaalissa annettuja pisteitä ei saa kertoa julkisesti ennen finaalia.

Valko-Venäjää edusti Zena kappaleella Like It.

Raadin jäsenet muun muassa paljastivat, kenen esityksestä he pitivät ja kenelle he antoivat eniten ääniä.

Diskaus ei vaikuttanut maan edustajan Zenan menestykseen. Valko-Venäjä tuli kisassa sijalle 25.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?