Madonna joutui euroviisujen takia massiivisen kohun keskelle – vastasi vihdoin syytöksiin

Julkaistu:

viisukohu
Madonnaa on kritisoitu siitä, että hän suostuu astumaan poliittisesti epävakaan Israelin viisulavalle.
Parhaimmillaan euroviisut ovat jokavuotinen spektaakkeli, joka yhdistää ihmisiä erilaisista kulttuureista. Tämän vuoden viisuissa on kuitenkin nähty tavallista enemmän kahtiajakoa, ja isäntämaa Israel on joutunut koko kuluneen vuoden ajan kritiikin kohteeksi epävakaan poliittisen tilanteensa vuoksi. Erityisesti palestiinalaiset aktivistit ovat kritisoineet Israelia viisujen isäntämaana.

Siksi kohun keskellä on ollut myös maailmankuulu poptähti Madonna, joka äskettäin varmisti esiintymisensä euroviisujen lauantaisessa finaalissa. Madonnan esiintyminen tulee maksamaan noin 890 000 euroa. Kustannukset maksaa israelilainen liikemies Sylvan Adams.

Kritisoijien mielestä Madonnan ei tulisi esiintymisellään tukea Israelia.


Madonna otti kohuun kantaa tällä viikolla antamassaan lausunnossa uutistoimisto Reutersille.

– En koskaan lopeta soittamasta musiikkia sopiakseni jonkun poliittiseen agendaan, enkä myöskään koskaan lopeta puhumasta ihmisoikeuksien rikkomista vastaan, olinpa missä päin maailmaa tahansa, Madonna sanoi.

– Sydämeni särkyy joka kerta, kun kuulen tällä alueella menetetyistä viattomista ihmiselämistä, ja siitä väkivallasta, joka on niin usein hyväksytty osana niiden ihmisten toimia, jotka hyötyvät tästä ikivanhasta konfliktista. Toivon ja rukoilen, että me vapaudumme pian tästä kamalasta tuhon kierteestä, ja luomme uusia polkuja kohti rauhaa, Madonna totesi.

Madonnan kommentit kirvoittivat välittömästi vastalausunnon Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israelilta. Palestiinalaisten aktivistien kirjoituksen nosti esille muun muassa yhdysvaltalainen Pitchfork-media.

Kampanjan Twitter-sivuilla julkaistiin Madonnalle osoitettu kirje, jossa laulajaa muistutettiin Israelin tekemistä ihmisoikeusrikoksista.
– Kiitos tuestasi ihmisoikeuksien puolesta. Siitä huolimatta, todellinen uskollisuus vaatii sitä, että huomio kiinnitetään sorrettuihin. Israel ja heidän vuosikymmeniä vanha tapa hallitsemistapa, rotuerottelu ja uudisraivaajatyylinen kolonialismi käyttävät hyväksi kansainvälisiä artisteja ja tapahtumia peittelemään ihmisoikeusrikoksiaan, lausunnossa sanotaan.

– Euroviisut on juuri sitä, mitä Israelin äärioikeistolainen hallitus tarvitsee kiinnittääkseen huomion pois rikoksistaan. Se, että tukee miljoonalla dollarilla Israelin silmitöntä sortoa palestiinalaisia kohtaan, on yksi moraalittomimpia poliittisia agendoja. Kehotamme sinua ja kaikkia muitakin osallistujia vetäytymään euroviisuista, kirjoituksessa todetaan.


Euroviisujen finaalilähetys TV2-kanavalla lauantaina 18.5. kello 22.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt