”Muija alkaa vetää tuhmaa, yhä alempana vatkaa” – IS Viisuraati valitsi suosikkinsa illan finaaliesityksistä

Julkaistu:

Euroviisut huipentuvat finaaliin tänä iltana. IS Viisuraati valitsi kolme suosikkiaan, miten käy ehdottomien ennakkosuosikkien kuten Ruotsin ja Alankomaiden?
IS:n viisuraatilaiset valitsivat lauantain viisukappaleista kolme suosikkiaan sekä nostivat esille finaalista yhden kohdan, jonka aikana katsojan ei kannata kipittää jääkaapille.

Raatiin kuuluu viisi intohimoista viisuihmistä IS:n toimituksesta: Sanna-Leena Santapakka, Pauliina Leinonen, Heini Kilpamäki, Henna Dalman ja Tatu Onkalo.

Sanna-Leenan top 3:

 1. Australia — Jo ennen ensimmäistä semifinaalia liputin Australian biisin puolesta, mutta Tel Avivin esitys tempaisi shown heittämällä kärkeen. Käsittämätöntä taituruutta ja erittäin hyvää showpelisilmää Australian tiimiltä. Se, miten kukaan voi laulaa noin vaativia nuotteja samalla kun tekee sirkustemppuja on käsittämätöntä.
 2. Sveitsi — Jännitin todella kovasti Sveitsin esitystä, sillä pelotti miten Luca Hänni suoriutuu vauhdikkaasta tanssista ja laulusta samaan aikaan. Huoli pois, esitys oli varsin menevä ja sulava. Kappalehan on koko ajan ollut täydellinen kesäbiisi, joka saa tanssimaan ja hytkymään.
 3. Islanti — Ehkä yksi suosikkikappaleista joka yllätti vähiten semifinaalissa. Tai siis, niin vähän kuin liki alasti nahkavaljaissa kiemurtelevat bändijäsenet voivat yllättää. Show ei oikein Islannin karsinnoista ole muuttunut tai kasvanut, vaan pysynyt tasaisen hyvänä. Klemens Nikulásson Hanniganin falsettilaulut kaikuvat upean puhtaasti lavalla.
Huomaa tämä: — ”Muija alkaa vetää tuhmaa, yhä alempana vatkaa”, näin laulaa Sveitsin Luca Hänni, ainakin siis Ylen legendaarisiksi nousseiden viisukäännösten mukaan. Muistakaa pitää tekstitykset päällä!

Pauliinan top 3:

 1. Ruotsi — Tässä näkee, ettei tarvita mitään viimeisen päälle hiottua show’ta, vaan luotetaan kappaleeseen ja sen esittäjän valovoimaan. Tulen Ruotsin viisusta mahdottoman hyvälle tuulelle. Kerrankin soisin voiton Ruotsille.
 2. Sveitsi — Olisipa hienoa, jos Sveitsi pitkästä aikaa pärjäisi. Olen kuunnellut She Got Me -kappaletta nyt kuukauden enkä kyllästy siihen lainkaan. Se on pulppuava, raikas ja tanssittava. En vaan ole aivan varma, riittääkö Luca Hännin laulutaito ykkössijaan
 3. Islanti — Hollanti kuului ennakkosuosikkeihini ja toisen semifinaalin esitys oli uskomattoman upea. Mutta Islanti tuo euroviisuihin jotakin aivan erilaista, uutta ja jännittävää. Rohkeudesta ja tarttuvasta kertosäkeestä pisteet Hatarille.
Huomaa tämä: — Australia, jonka koreografia on lumoava. Ensimmäisen semifinaalin perusteella nousi korkealle mun listalla, vaikken kappaleesta syty.

Heinin top 3:

 1. Ruotsi — ”Älä lopu vielä!” parahdin turhaan ruudulle, kun Ruotsin veto loppui. Biisi jätti todella lämpimän fiiliksen, ja kaikki muut esitykset tuntuivat sen jälkeen halvalta kikkailulta. Solisti on rentoudellaan viisujen karismaattisin esiintyjä, puhumattakaan näistä taustalaulaja-mimmeistä. Saatan muuttaa Ruotsiin ja hakeutua näiden ihmisten ystäväpiiriin.
 2. Islanti — Tämä on biisinä ja kokonaisesityksenä raaka luonnonvoima. Onneksi laulavat islanniksi, sillä se korostaa entisestään sitä efektiä, jota halutaankin korostaa. Ensin ajattelin, että Turmion kätilöt Turmion kätilöinä ja viisut viisuina, mutta pian käänsin kelkkani täysin.
 3. Italia — Teknisesti laadukas, tarttuva viisu. Arvostan viisuissa erityisen korkealle myös niitä biisejä, jotka toimivat tämän laulukilpailun ulkopuolella itsenäisinä kokonaisuuksina. Italia on tänä vuonna juuri tällainen.
Huomaa tämä: — Norjan kappaleen kertosäkeen juju on Fred-René Buljon joikaus. Mies tunnetaan pohjoisen kulttuuripiireissä erityisesti rap-artistina. Kannattaa tuntea ylpeyttä saamelaisten puolesta, kun Saamen lippu vilahtanee jossain vaiheessa tuuletusta. Norjan Spirit in the Sky -kappaleen on muuten tuottanut suomalainen Henrik Tala. Hänet tunnetaan mm. Arttu Wiskarin taustajoukoista.

Hennan top 3:

 1. Ruotsi — Ruotsia usein syytetään muovisuudesta ja kaupallisuudesta, mutta tänä vuonna Ruotsi on kaikista aidoin ja ihanin. John Lundvik on kerta kaikkiaan sympaattinen. Ruotsi on älynnyt ammentaa nousevasta gospel-trendistä, viime vuonna Itävalta menestyi hyvin gospelillaan, eikä Ruotsilla ole tapana lähettää vanhanaikaisia kappaleita viisuihin. Viisujen ainoa kappale, joka saa aikaan kylmät väreet. Fantastiset taustalaulajat!
 2. Venäjä — Scream on mahtipontinen, vaikuttava, ja vaikea kappale, ilman kunnon kertosäettä. Sanoituskin on vaikeasti avautuva. Venäjänkielisen maailman supertähti ja viisujen ennakkosuosikki Sergei Lazarev haluaa voittaa, eikä tee sitä helpoimman kautta. Ei voi muuta kuin ihailla. Lavashow on mahtaileva, on vesisadetta, peilikuvia ja optisia harhoja, ja Lazarev laulaa puhtaasti ja varmasti jokaisen säkeen.
 3. Italia — Kansallisia erityispiirteitä! Soldi on moderni ja samaan aikaan erittäin italialainen viisukappale, ja siinä kuuluu vuosikymmenten San Remon laulukilpailuperinne. Se kertoo surullisen tositarinan laulajan lapsuudesta, isän poissaolosta, siinä on hivenen Lähi-idän vaikutteita ja live-esityksessä on enemmän keikkatunnelmaa kuin show’ta. Olisi todella mahtavaa jos tämä kappale voittaisi.
Huomaa tämä: — Ensimmäisessä semifinaalissa oli poikkeuksellisen paljon ylipolven saappaita, niistä merkittävimmät Sebastian Rejmanilla. Mikä on finaalin saapastilanne?

Tatun top 3:

 1. Venäjä — Esitys menee hiukan metsään ihmeellisten suihkukaappien ja muun ylenpalttisen lavastuksen takia, mutta ehkäpä Venäjä ei olisi Venäjä ilman pientä överiyttä. Kappale on kuitenkin edelleen vuoden paras. Siinä on tyylikkäät ja dramaattiset sanat, viisuissa freesin kuuloinen sävellys ja taitava esittäjä.
 2. Italia — Jännittävää nähdä, miltä tämän esitys näyttää ja tuntuu finaalissa muiden biisien keskellä. Tänä vuonna itselleni erottuvat edukseen kappaleet, joilla on jotakin sanottavaa. Soldi on kappale jota kelpaa kuunnella euroviisujen jälkeenkin, muuallakin kuin viisudiskossa.
 3. AlankomaatDuncan Laurence lunasti torstaina ennakkosuosikin asemansa, vaikka ei peli minusta ole mitenkään selvä. Tämän olen kuullut aikaisemmin livenä, joka teki kyllä vaikutuksen. Kappaleessa on enemmän sisältöä kuin pahimmassa kilpailijassa Ruotsissa. Miehelle voisi kyllä tuoda finaaliin pianon joka on aikuisten kokoa!
Huomaa tämä: — Jotenkin tuntuu, että tänä vuonna kriitikoilla ja kansalla voi olla aika erilaiset mielipiteet monen kappaleen kohdalla. Yleisön pisteet luetaan tänä vuonna eri järjestyksessä kuin ennen. Tuomaripisteiden jälkeen yleisön yhteenlasketut pisteet kerrotaan maittain, alkaen vähiten tuomaripisteitä saaneesta kilpailijasta. Voi siis käydä niin, että jotkut kriitikoiden lempilapset romahtavat vielä viime metreillä pohjille, kun tavallinen kansa ei niille lämpene.

Tässä kaikki finaaliesitykset esiintymisjärjestyksessä:

1. Malta / Michaela: Chameleon2. Albania / Jonida Maliqi: Ktheju tokës3. Tšekki / Lake Malawi: Friend Of A Friend4. Saksa / S!sters: Sister5. Venäjä / Sergei Lazarev: Scream6. Tanska / Leonora: Love is Forever7. San Marino / Serhat: Say Na Na Na8. Pohjois-Makedonia / Tamara Todevska: Proud9. Ruotsi / John Lundvik: Too Late for Love10. Slovenia / Zala Kralj & Gašper Šantl: Sebi11. Kypros / Tamta: Replay12. Alankomaat / Duncan Laurence: Arcade13. Kreikka / Katerine Duska: Better Love14. Israel / Kobi Marimi: Home15. Norja / KEiiNO: Spirit in the Sky16. Iso-Britannia / Michael Rice: Bigger Than Us17. Islanti / Hatari: Hatrið mun sigra18. Viro / Victor Crone: Storm19. Valko-Venäjä / Zena: Like It20. Azerbaidzan / Chingiz: Truth21. Ranska / Bilal Hassani: Roi22. Italia / Mahmood: Soldi23. Serbia / Nevena Božović: Kruna24. Sveitsi / Luca Hänni: She Got Me25. Australia / Kate Miller-Heidke: Zero Gravity26. Espanja / Miki: La venda

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt