Yksi hip hopin ”suurista ja vihaisista” saapuu Suomeen – Public Enemy teki Spike Leestäkin kuuluisan

Julkaistu:

Public Enemy saapuu Suomeen muiden hip hop -legendojen kanssa maanantaina 27. toukokokuuta.
Siitä on runsaat 30 vuotta, kun yhdysvaltalainen hip hop nousi koko musiikkia kuluttavan maailman tietoon. Musta musiikki oli kelvannut viihteeksi ja tanssittajaksi Euroopassakin, ja satunnaisesti yhteiskunnalliset soul-levyt kuten Marvin Gayen What`s Going On oli huomattu ja hyväksytty.

Mutta New Yorkista ponnistanut Public Enemy ei pyytänyt huomiota eikä hyväksyntää. Se oli yksi hip hopin suurista ja vihaisista. Afroamerikkalainen ryhmä, jonka kappaleissa valkoinen valtaenemmistö sai kyytiä: edes yhdysvaltalainen hätänumero ei ryhmän mukaan auttanut afroamerikkalaisia samoin kuin valkoisia – 911 is a Joke. Viihdeteollisuuden rasistisia ja seksistisiä rakenteita sytytettiin liekkeihin: Burn Hollywood Burn.

Nyt Public Enemy saapuu Suomeen It Takes A Nation Of Millions To Hold Us Back -levynsä 30-vuotisjuhlan merkeissä. Gods of Rap -kiertueella ovat mukana myös De La Soul ja Wu-Tang Clan.

Public Enemyn musiikki on valitettavan ajankohtaista yhä. Vaikka esimerkiksi Hollywood-elokuvien poliittinen korrektius on kohentunut sitten 1980-luvun, tosielämän jännitteet valkoisten ja afroamerikkalaisten välillä eivät ole yhteiskunnasta poistuneet.Do The Right Thing -elokuva kiteytti noita jännitteitä mieleenpainuvasti 30 vuotta sitten. Leffa nosti mustien ja valkoisten kohtaamisongelmat esille urheiluviihteen, muodin ja populaarikulttuurin kuvaston ja merkitysten kautta. Tärkeässä roolissa oli tietysti musiikki: liioittelematta voi sanoa, että ilman leffan tunnarina kuultua Public Enemyn Fight The Power -julistusta koko elokuva olisi ollut vaisumpi kokemus. Se oli tekemässä ohjaaja Spike Leetä tunnetuksi sellaisena afroamerikkalaisten oikeuksien puolustajana, jollainen hän nyt on – kuten Suomessa hyvin tiedetään Jasper Pääkkösen tähdittämän tuoreen Blackklansman-elokuvan kautta.

Ei ihme, että Public Enemyn ja Spike Leen näkemykset kohtasivat myös taiteellisesti: hip hop -ryhmän voimahahmot Chuck D ja Flavor Flav ovat kumpikin opiskelleet graafista suunnittelua yksityisessä yliopistossa New Yorkissa. Kuvataiteellista ilmaisua oli tietysti harrastettu myös kadulla: Flavor Flav oli alun perin räppärin graffiti tag.


Tänä vuonna 60 vuotta täyttäneestä Flavista, oikealta nimeltään William Draytonista tehtäneen vielä erillinen elämäkertaelokuva. Hänen tarinassaan riittää ainakin käänteitä: hän oli lahjakas lapsimuusikko, ja hän hallitsee jopa 15 instrumenttia. Lahjakkuuden vastapainoksi on riittänyt vaikeuksia, sillä jo viisivuotiaana hän sytytti kotitalonsa tuleen tulitikkuleikkien seurauksena. Nuoruusiässä tulivat sitten vankilaan saakka vieneet rötökset, muun muassa asuntomurrot.

Julkisuus on puolestaan tuonut oman yllättävän lisävärin yhteiskunnallisena kommentoijana tunnetun artistin tarinaan. Vuonna 2005 Flavor Flav osallistui reality-sarjaan The Surreal Life – ja päätyi romanssiin tanskalaisen näyttelijättären Brigitte Nielsenin kanssa. Tästä puolestaan seurasi kaksi tv-sarjaa, jotka rakennettiin Flavin ympärille: Strange Love ja Flavor of Love.

Gods of Rap – Public Enemy, De La Soul ja Wu-Tang Clan Helsingin jäähallissa maanantaina 27. toukokuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt