Jonne Aaron teki levyn vaikeasta erostaan – rocktähti kertoo nyt hurjista vuosistaan ja siitä, mikä musiikkialalla saa hänet ärsyyntymään - Musiikki - Ilta-Sanomat

Jonne Aaron teki levyn vaikeasta erostaan – rocktähti kertoo nyt hurjista vuosistaan ja siitä, mikä musiikkialalla saa hänet ärsyyntymään

Hymy on Jonne Aaronilla herkässä. Kaikesta aistii, että tamperelaismuusikon kunnianhimo on tyydyttynyt. Takana on onnistunut levyprojekti.

Jonne Aaron ammensi vaikeasta erostaan materiaalia uudelle levylleen.

4.5.2019 8:01

– Tuntuu, että nyt se aidosti oikea juttuni on löytynyt. Tämä levy on ehdottomasti soolourani ehjin kokonaisuus, Aaron, 35, sanoo.

– Mulla on ihan saakelin nasta fiilis tästä paketista. Nyt taas rokataan!

Tutun lunkisti käyttäytyvän Aaronin uusin albumi on nimeltään Tiikerin raidat ja se ilmestyy 10. toukokuuta. Vuonna 2013 soolouralle pompanneen Aaronin edellisestä levystä vierähti lähes viisi vuotta, ja tänä aikana hänen elämässään ehti tapahtua yhtä jos toista. Niin paljon, että levyprosessin valmistuminen viivästyi, mutta jälkikäteen artisti katsoo sen olleen juuri se ratkaiseva tekijä itse biiseistä puhuttaessa.

Viime vuosien erilaiset kokemukset toivat Aaronin mukaan kaivattua rehellisyyttä hänen teksteihinsä. Mukaan mahtui vastoinkäymisiäkin, esimerkiksi ero missikaunotar Maija Kerisalmesta kesällä 2016.

– Ero on yksilötasolla aina rankka ja vaikea paikka, totta kai, eikä niitä toivo kenellekään. Mutta artistille ero on yleensä parasta, mitä voi sattua, Aaron lataa.

– Ammensin tälle levylle paljon oman yksityiselämäni käänteistä, ennen kaikkea erostani.

Viime vuosikymmenellä Negative-yhtyeen keulahahmona hurmannut Aaron on jo aiemmin puhunut avoimesti siitä, että ero oli hänelle kova paikka.

– Kun ero iskee, yhtäkkiä sulla on sylin täydeltä sanottavaa – nimenomaan aitoa sanottavaa. Erottuaan artisti ajautuu herkästi sellaiseen tunnetilaan, jossa hänellä on pakottava tarve saada purettua hyvät ja huonot kokemukset muutaman minuutin pituisiksi tarinoiksi. Näin kävi mullekin. Ero satutti, mutta oli musiikillisesti terapiaa, Aaron painottaa.

– Toisaalta uudella levyllä näkyy myös se, että nyt olen halunnut haastaa itseäni enemmän kuin koskaan. Matkani tähän pisteeseen on ollut vaiheikas ja värikäs.

Jonne Aaron esiintyi Eläköön Suomirock! -gaalassa Tavastialla marraskuussa 2018.

Raskaampaa rokkia soittavan Negativen laulusolistina Aaron profiloitui perinteiseksi rokkitähdeksi, jonka housunlahkeissa naiset roikkuivat. Soolouransa aikana Aaron on alkanut liikkua enemmän iskelmägenren suuntaan, ja viime aikoina häntä on jo kutsuttukin iskelmätähdeksi.

– Mulle on ihan sama, tituleerataanko mua rokkistaraksi vai iskelmästaraksi. Mulle riittää, että oma nimeni kirjoitetaan oikein, korostaa Aaron, joka on tehnyt säännöllisesti biisejä myös muille suomalaisartisteille.

– Olen syntymäni yhteydessä saanut luontaisen lahjan monipuolisten biisien säveltämiseen ja sanoittamiseen. Mun mielestä se on pelkästään rikkaus, että olen pystynyt tekemään soolourallani erilaista musiikkia kuin Negativessa. Se on antanut mulle paljon.

Samaan hengenvetoon Aaron alleviivaa, että tällä levyllä hän on palannut askeleen tai kaksi lähemmäksi takavuosia.

– Näissä biiseissä on tultu soundillisesti lähemmäksi Negativea. Suksiin on ikään kuin laitettu uutta voidetta. Levyn sanoituksista puolestaan kuultaa uudenlainen ammattiylpeys, Aaron linjaa.

– Mua on jo pitemmän aikaa ottanut todella rajusti päähän se, että radiosta kuulee biisejä, joiden sanoituksissa ei usein ole minkäänlaista järkeä tai punaista lankaa. Olen itse päättänyt nostaa osaltani suomalaisen biisisanoittamisen tasoa, sellaisella vanhan liiton lyriikka- ja riimimeiningillä.

Aaron kertoo saaneensa valtavasti tukea sanoittajalegenda Vexi Salmelta. Tämä on ollut hänelle eräänlainen mentori.

– En rinnasta itseäni Vexiin enkä myöskään Juiceen, Junnu Vainioon tai Martti Syrjään, jotka niin ikään ovat olleet suomalaisia tekstineroja. Tavoitteeni on kuitenkin sellainen, että synnyttäisin joskus tulevaisuudessa yhtä laadukasta ja mieleenpainuvaa materiaalia – ja nimenomaan tasaiseen tahtiin, Aaron näkee.

– Artisti on usein itse itsensä pahin vastustaja, koska kun syntyy tyytyväisyyttä, kehitys pysähtyy. Mullakin oli jo yhdessä vaiheessa lähes levyllinen biisejä valmiina, mutta sain sellaista kritiikkiä, että lopulta ne lensivät kaikki romukoppaan. Ne hipsteribiisit ottivat niin paljon päähän, että tällainen lysmypersekin löysi itsestään aivan uudenlaisen tekemisen meiningin.

Vakavia rakkauslauluja kuullaan Aaronin uudellakin levyllä, mutta nyt joukkoon mahtuu myös huumoripitoisimpia vetoja. Artisti nostaa esiin biisin Seitsemästä nel­jään, jonka hän sanoo omistavansa kaikille Suomen duunareille.

– Se on eräänlainen jatkumo Vexin aikanaan Irwinille tekemälle Viideltä saunaan ja kuudelta putkaan -kipaleelle. Siinä on juuri sellaista pilkettä silmäkulmassa, jonka merkitystä aion tulevaisuudessa kasvattaa. Esimerkiksi tässä mielessä yhteistyö Vexin kanssa on ollut mainio oppikoulu, Aaron pohtii.

– Rakennan parhaillaan artistina sitä kivijalkaa, jolle voin joskus parinkymmenen vuoden päästä palata.

Negativen noustua suosituksi viime vuosikymmenen alkupuolella Aaron löysi itsestään rokkitähden, joka eli kuin aikalaisensa olivat opettaneet. Keikkaelämä oli jatkuvaa rilluttelua.

– Ehdimme tehdä bändin jätkien kanssa kaikki tutut artistihölmöilyt. Meidänkin hotellihuoneen ikkunasta lensi aikanaan telkkari, ja meni tietysti maahan sinkouduttuaan säpäleiksi. Kun esimerkiksi Japanissa saattoi olla parikymmentäkin keikkaa, niin niille lähteminen alkoi tuntua samalta kuin Suomessa paikallisella huoltoasemalla piipahtaminen, Aaron selvittää.

– Nyt en ole kasvanut vain muusikkona, vaan myös ihmisenä. Silti on sanottava, että elän edelleen hetkessä, ja rentoutumiseni tarkoittaa hyvin usein drinkkien vetämistä. Kännäiltyä siis tulee aina kun siltä tuntuu, eikä se tietysti kenellekään mitään kuulu.

Naisten usein ihannoima Aaron ei ole kertonut, onko hänellä kenties uusia rakkausviritelmiä meneillään. Tässä haastattelussa hän muotoilee kysymyksen naistarjonnastaan seuraavasti:

– Sanotaanko niin, että nautin tällä hetkellä elämästä, hän tokaisee leveästi hymyillen.

– Ylipäätään tunnen itseni nyt tosi onnelliseksi. Enkä vähiten siksi, että olen laulajanikin parempi kuin koskaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?