Kun Daruden puhelin pirisi ja langan päässä oli euroviisutuottaja, nousi mieleen epäilys – vaimon sanat saivat aikaan täyskäännöksen

Julkaistu:

euroviisut
Darude suuntaa pian kohti euroviisuja, vaikkei hän aluksi uskonut tekevänsä niin. Michelle-vaimo sai tähden vakuuttumaan siitä, että rytäkästä selvittäisiin kunnialla.
Kolmen päivän kuluttua se alkaa – Daruden ja Sebastian Rejmanin puolivuotisen koitoksen viimeinen etappi. Perjantaina kaksikko suuntaa Israelin Tel Aviviin, jossa käydään järjestyksessään 64. Eurovision-laulukilpailu.

Darude – oikealta nimeltään Ville Virtanen – vaikuttaa rentoutuneelta, vaikka seuraavat kaksi ja puoli viikkoa tulevat olemaan kaikista intensiivisimmät. Viisuihin on valmistauduttu niin kattavasti, että lentokoneen pyörien irtoaminen Helsinki-Vantaalta kuulostaa jo hyvältä.

– Nyt päästään tositoimiin, Virtanen, 43, huokaa.


Hän odottaa jo innolla näkevänsä, miltä viisukappale Look Awayn kehitelty lavashow näyttää tapahtumapaikalla, Tel Avivin Convention Centerissä. Show’hun on tehty pieniä muutoksia, mutta mukaan on saatu myös uusia elementtejä, kuten led screen -lattia.

Lisäksi mukana on kolme taustalaulajaa. Suurin muutos piilee kuitenkin show’n kokoluokassa.

– Minä ja Sebastian hoidamme edelleen omat tonttimme, mutta pakassa on paljon lisää hyödynnettäviä elementtejä, kuten catwalk-mallinen lava ja erilaisia screenejä. Onhan ne puitteet huikeat, Virtanen intoilee.


Euroviisut eivät ole mikään pieni rupeama: ne vaativat edustajalta puolen vuoden intensiivisen työpanoksen. Kun Suomen edustaja ja kappaleet yksitellen julkistettiin, seurasi perinteinen somemyrsky: konemusiikkigenreä edustava Darude oli vääränlainen edustaja, kappaleet kelvottomia ja kaikki ainakin jollain tavalla pielessä.

– Siis palautehan kaikissa medioissa ja kaikilla keskustelupalstoilla on ollut sataprosenttisesti positiivista, Virtanen sanoo.

Sitten hän nauraa. Ei aivan, mutta se ei miestä masenna.

Virtanen kertoo lukevansa kyllä kommentteja, Rejman ei. Virtanen arvostaa rakentavaa palautetta, vaikka se olisi kriittistä.

– Mutta en suoraan sanottuna ymmärrä, miksi aikuisten ihmisten täytyy purkaa pahaa oloaan internetissä, hän tuumaa.


Virtanen painottaa, että kappale on hänen ja Rejmanin yhteistyötä: puolet konemusaa, puolet rokkia. Se on tottumaton kombo, mutta sellaisia useimmat voittokappaleet ovat. Erilaisia. Vaikka Darude tunnetaan elektronisen musiikin kulttikappale Sandstormista, puolet hänen tuotannostaan sisältää lauluosuuksia.

– Ei me haluttu lähteä haistatellen viisuihin biisillä, jossa olisi joku kolme sanaa. Se on laulukilpailu, hän kuittaa.

Harjoitteluaikatauluja on ollut helpompi sovittaa, kun hän ja Sebastian ovat voineet harjoitella osiaan myös erikseen. Silti laulukilpailu kolkuttaa jatkuvasti takaraivoa.

– Seitsemän kertaa 24 tuntia… mies hekottaa vastatessaan, kuinka paljon aikaa viisut syövät viikossa.

– Ei nyt ihan. Mutta ei elämään ole viimeiseen puoleen vuoteen mahtunut muuta kuin perhe ja euroviisut.

Viisukoitos on vaatinut veronsa jo valmiiksi vilkkaasta lapsiperhearjesta. Hänellä on amerikkalaisen Michelle-vaimonsa kanssa pian 10-vuotias Max-poika ja puolitoistavuotias Vivienne-tytär.

– Kun Uuden musiikin kilpailun tuottaja Anssi Autio soitti ensimmäisen kerran viime syksynä, sanoin miettiväni asiaa. Meillä oli kotona silloin vajaa kymmenkuinen vauva ja muutenkin kädet täynnä, hän pohjustaa.

– Puhuin heti vaimoni kanssa. Hän sanoi, että suostu, kyllä me tästä jotenkin selvitään.

Sen jälkeen Michelle on ollut miehelleen korvaamaton apu niin kotona kuin työasioissa.

– Vaimo on ihan ässä. Hän hoitaa kodin, sähköpostit, koordinoinnit, bookkaa lennot ja järjestää noin muutenkin kaiken, Virtanen ylistää.


Virtasen perhe suuntaa kannustusjoukoiksi Israeliin ensi viikolla. Myös Max-pojalla on musiikki veressä. Virtanen kertoo, kuinka Max on ollut vuosi vuodelta kiinnostuneempi musiikista ja kaikesta siihen liittyvästä. Ainakin toistaiseksi myös isän musiikki on ollut coolia.

– Hän on musamiehiä ja soittaa pianoa paremmin kuin minä. Meillä oli kuun alussa isä-poika-reissu Alan Walkerin keikalle Berliiniin. Hän kyseli siellä jo kaikkea teknisistä jutuista. Sellainen pieni klubbaajan alku, Virtanen hymähtää.

Mutta palataan vielä euroviisuihin. Virtasella on lukuisia viisusuosikeita, tosin hän myöntää henkilökohtaisten kemioiden vaikuttavan niihin kenties kappaletta enemmän. Itävallan Pændan Limits-kappaleesta hän on tehnyt jo oman remixinsä.

Virtanen ei halua arvioida viisumenestystään liian tarkasti, sillä hänen mukaansa niiden suola on juuri arvaamattomuudessa.

– Jonain vuonna sen vie balladi, toisena pop-biisi ja kolmantena sitten Lordi. Sebu on sanonut, tänä vuonna siellä saattaa olla joku kirahviasuinen tyyppi, joka voittaa koko roskan, hän veistelee.

Silti finaalin ulkopuolelle jääminen harmittaisi.

– Mulla ei oikeasti ole mitään hajua, miten se tulee menemään. Mutta teemme kaiken täysillä.

Eurovision-laulukilpailu Tel Avivissa 14–18.5.2019

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt