Jari Sillanpään paluu sai fanit hurmokseen – puolustavat raivokkaasti kohuissa ryvettynyttä laulajaa: ”Ne ovat yksityisasioita” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Jari Sillanpään paluu sai fanit hurmokseen – puolustavat raivokkaasti kohuissa ryvettynyttä laulajaa: ”Ne ovat yksityisasioita”

Jari Sillanpää tulkitsi Sohailin linnassa suurimpia hittejään yleisön osoittaessa suosiotaan.

Jari Sillanpää tulkitsi Sohailin linnassa suurimpia hittejään yleisön osoittaessa suosiotaan.

Julkaistu: 29.4. 6:15

Jari Sillanpään yksityiselämän ongelmat eivät haitanneet faneja laulajatähden vuoden ensimmäisellä keikalla Espanjan Fuengirolassa.

Laulaja Jari Sillanpää, 53, nousi lauantaina esiintymislavalle tänä vuonna ensimmäistä kertaa kuukausien tauon jälkeen.

Sillanpää tuomittiin 17. elokuuta 2018 kymmenen kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen kahdesta huumausainerikoksesta.

Sillanpää on viettänyt viime aikoina paljon aikaa Espanjassa, sillä hänellä on huoneisto Bénalmadenan huvivenesataman alueella. Fuengirola ja historiallinen Sohailin linna toimivat lauantai-iltana näyttämönä Sillanpään odotetulle paluulle parrasvaloihin.

Mahtipontisen kivilinnan käytävillä kävi kuhina jo alkuillasta, kun yleisö valmistautui konserttiin kolmen euron siideriä ja lonkeroa nautiskellen. Fuengirolassa asuu tiivis suomalaisyhteisö, joka oli lähtenyt viettämään lauantai-iltaa Sillanpään hittikimaran parissa.

– Hyvä Jartsa, I love you, kajahtelivat fanien huudot Sohailin kivilinnan raunioilla.

Itse maestro asteli lavalle tuttu veijarimainen pilke silmäkulmassaan. Pitkän keikkatauon tuomaa mahdollista jännitystä ei ollut laulajan olemuksessa havaittavissa.

– Hyvää iltaa, buenas noches, god kväll! Sillanpää huikkasi yleisölle ja kumarsi syvään.

Sillanpää myhäili lavalla toteuttavansa Fuengirolassa vihdoinkin pitkäaikaisen unelmansa.

– Te ette tiiä, kuinka olen odottanut tätä hetkeä! Tämä matka alkoi 15–16 vuotta sitten. Kävelin raunioissa ja ajattelin että voi että, kun saisin pitää täällä konsertin, Sillanpää huokaisi.

– Mahtava matka ja täällä ollaan tänään, laulaja riemuitsi.

Kuvituskuva

Sillanpää on pysytellyt kuukausitolkulla poissa julkisuudesta, eikä hän ole kommentoinut esimerkiksi huumausainetuomiotaan millään tavalla.

Eikä kommentoinut nytkään, vaikka hyväntuulinen tähti muutoin jutusteli rennosti yleisön kanssa.

Sillanpää on ollut vuosia Suomen musiikkitaivaan kirkkaimpia tähtiä ja on myynyt helposti loppuun suuretkin keikkapaikat. Laulajaa ravistelleet kohut ovat kuitenkin luoneet synkän varjon uran ylle.

Viime syksynä uutisoitiin, kuinka tähden keikoilla oli yleisökato. Esimerkiksi Merisärkän saliin olisi mahtunut 800 ihmistä, lippuja sinne myytiin kuitenkin vain reilut sata.

Laulajan esiintyminen Fuengirolan Fugefesteillä peruttiin lokakuussa, korvaajaksi hankittiin Danny.

Miten lukuisat kohut ovat vaikuttaneet laulajatähden suosioon? Sen tietävät parhaiten Sillanpäätä vuosikausia seuranneet fanit.

– Jokaisella meillä on ongelmamme. Ne ovat hänen yksityisasioitaan, jotka eivät kenellekään muulle kuulu, Fuengirolassa lomailevat ystävykset Ulla, 65, ja Pirkko, 67, pohtivat.

Laulajan yksityiselämän käänteet mietityttävät monia pitkän linjan Siltsu-faneja.

– Olen ollut hyvin aktiivinen fani, mutta kun tuli näitä ikäviä uutisia, niin ajattelin, että jätän keikoilla käymisen vähän vähemmälle, Pirkko sanoo.

–Hän on esiintyvä artisti niin tietysti tekemiset kiinnostavat, mutta ei se hänen taitojaan himmennä, Ulla ja Pirkko sanovat.

–Hän on esiintyvä artisti niin tietysti tekemiset kiinnostavat, mutta ei se hänen taitojaan himmennä, Ulla ja Pirkko sanovat.

Monille suuri kysymysmerkki oli myös se, kuinka kovassa keikkakunnossa Sillanpää palaa estradeille kesän keikoillaan.

– Sepä se onkin, kun ei tiedetä, että mikä tilanne nyt on. Me fanit tietenkin toivomme, että saamme nauttia musiikista, Ulla sanoo.

Tamperelaiset Lea 59, ja Tapani, 58, ovat samoilla linjoilla. Heille tärkeintä on Sillanpään musiikki, eikä se, mitä keikkalavojen ulkopuolella tapahtuu.

– Jari on niin huipputyyppi, että ei kohut haittaa! Olen nähnyt hänet monia kertoja keikalla ja hän on aivan upea esiintyjä, Lea sanoo.

– Viime aikojen tapahtumat eivät ole vaikuttaneet hänen musiikkinsa kuunteluun meillä tippaakaan, Tapani komppaa.

–Jokaisella meillä on murheemme ja ongelmamme, Lea ja Tapani toteavat.

–Jokaisella meillä on murheemme ja ongelmamme, Lea ja Tapani toteavat.

Sohailin linnassa mahdollisesta suosion hiipumisesta ei ollut merkkiäkään, sillä ilolientä nauttinut suomalaisyleisö eli riehakkaasti mukana tunnelmassa laulajan tulkitessa suurimpia hittejään.

Varovaisen tunnustelevan alun jälkeen yleisö rentoutui ja osoitti suosiota laulajalle seisaaltaan.

– Oon kuka oon, teen mitä teen, pystyn niin vihaan kuin rakkauteen, yleisö lauloi Sillanpään esittäessä Oon kuka oon -hittiään.

Monet pyyhkivät kyyneliä laulajan kajauttaessa ilmoille Sinä ansaitset kultaa -kappaleen.

– Meidän Jari, haltioituneet fanit niiskuttivat eturivissä.

Yleisön kannustushuudot ja roimat aplodit vaikuttivat tekevän vuoden ensimmäisen konserttinsa tehneeseen Sillanpäähän suuren vaikutuksen.

– Tuhannet kiitokset. Aivan mahtava meininki, laulaja kiitteli yleisöä.

Kuvituskuva

Sillanpää valotti konsertissaan myös hitusen tulevaisuudensuunnitelmiaan.

Laulaja viettää jatkossakin paljon aikaa Espanjan lämmössä. Nyt hän esitti herkän dueton entisen laulunopettajansa Maija Hapuojan kanssa.

– On meillä Maijan kanssa uutisiakin. Nyt kun on taas päästy konserttien alkuun Fuengirolassa, jatketaan tätä. Olemme sopineet kaupungin kanssa, että ensimmäisenä adventtina eli 1. joulukuuta pidämme yhdessä joulukonsertin Palacio de la Pazissa.

Järjestäjän mukaan Sillanpään konsertti Sohailin linnassa oli lähes loppuunmyyty, eli paikalle oli saapunut liki 800 Siltsu-fania. Fuengirolan ylle kohoava linna on otettu konserttikäyttöön vasta aivan viime vuosina. Sillanpään konsertti toimi avaustapahtumana linnan Marenostrum-konserttisarjalle.

Myöhemmin kesällä linnan lavalle nousevat muun muassa Bob Dylan ja Scorpions.

Kesällä Sillanpää toimii Tangomarkkinoiden tuomarina ja vetää omia keikkojaan. Seuraavan kerran laulajatähti nähdään tositoimissa toukokuussa Porissa, jossa hän esiintyy ravintola Punaisessa Kukossa.

Toistaiseksi laulajan keikkakalenteriin on merkitty kesäksi vain kourallinen konsertteja. Kysyntää olisi enempäänkin, ainakin Jos Fuengirolan Ilta Sohailissa -konserttia seuranneelta yleisöltä kysytään.

– Olipa hieno konsertti. Ei tuollaista keikkaa pöllyissä vedetä, nimettömänä pysyttelevä suomalaismies huikkaa.