Satumaa on osa suomalaista poliittista historiaa – Erkki Liikanen kertoo, miten Kalevi Sorsa jekutti hänet esittämään ikonisen kappaleen

rac

Julkaistu:

Erkki Liikanen on esittänyt kolme kertaa Satumaan orkesterin säestyksellä –toisten järjestämänä yllätyksenä.
Reijo Taipaleen esittämä Satumaa on osa suomalaista kulttuurihistoriaa, mutta se on ollut myös valtakunnan politiikassa merkittävä kappale.
  • Artikkelin pääkuvan videon audio on katkelma Radio Suomipopin sarjasta "Sata suomalaista ikonia" vuodelta 2017. Kuuntelijat olivat äänestäneet Taipaleen sijalle 44.
Edesmennyt Suomen pääministeri Kalevi Sorsa oli yksi Unto Monosen säveltämän tangon ihailijoista.

Suomen Pankin entinen pääjohtaja Erkki Liikanen muisteli lauantaina facebookissa historiallista päivää vuonna 1981, kun Mauno Koivisto asetettiin presidenttiehdokkaaksi. Päivää ennen sdp:n iltatilaisuudessa soivat Satumaan alkutahdit. Kappaleen esitti sdp:n silloinen puoluesihteeri Erkki Liikanen.


Nyt hän kertoo Ilta-Sanomille tuosta historiallisesta illasta sekä kahdesta muusta mieleenpainuvasta hetkestä, joihin kaikkiin liittyy tango Satumaa.

Satumaan tunnetuin esittäjä Reijo Taipale kuoli perjantaina 26.4.

– Päivää ennen Mauno Koiviston presidenttiehdokkuuden asettamista meillä oli ravintola Juttutuvassa tapaaminen, Erkki Liikanen kertoo.

Sdp:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa piti puheen. Hän sanoi, että kuten tiedätte, sdp:n uuden periaateohjelman ensimmäinen luonnos on valmistunut ja sen esittää puoluesihteeri Erkki Liikanen.

– Orkesteri alkoi soittaa Satumaan ensitahteja. Kalevi Sorsa antoi minulle paperin käteen. En ollut ikinä esittänyt Satumaata, Erkki Liikanen kertoo.

Nyt hän esitti. Paikalla oli myös Mauno Koivisto.


Suomen suosituin tango oli Kalevi Sorsalle tärkeä kappale. ”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa, Missä onnen kaukorantaan laine liplattaa. Missä kukat kauneimmat luo aina loistettaan, Siellä huolet huomisen voi jäädä unholaan”.

– Siinä kaikki on onnellista ja ihanaa. Sehän on se juttu siinä, Erkki Liikanen sanoo.

– Kalevi Sorsa oli itse runoilija. Hän oli kirjallisuuden tuntija. Satumaan sanoissa kaikki menee parempaan suuntaan. Kalevi Sorsa johti sdp:n periaateohjelmaa. Laulu kertoi unelmamaasta, johon me kaikki haluamme päästä.

Vuosia myöhemmin 1989 Erkki Liikaselle tehtiin uusi ansa. Sdp:n iltajuhlaan Forssassa oli kutsuttu esiintymään toinen Erkki Liikanen, laulaja ja moninkertainen Syksyn Sävel -voittaja.


Yllättäen roolit vaihtuivat. Suosikkilaulaja pitikin puheen. Sen jälkeen alkoivat soida Satumaan tahdit.

– Lauloin Satumaan 3000:lle ihmiselle, Erkki Liikanen kertoo.

Ja niinhän sitä kävi, ettei kahta ilman kolmatta. Satumaahan liittyy vielä kolmaskin tarina Erkki Liikasen värikkäässä elämässä.

Vuosina 1990–1994 Erkki Liikanen oli Brysselissä suurlähettiläänä. Eräälle sunnuntaibrunssille hän oli kutsunut Suomesta jazzbändin, jossa soittivat Suomen ykkösnimet: Eero Koivistoinen, Jukka Perko, Reiska Laine, Markku Johansson ja Severi Pyysalo.

Brunssista tuli perinne.

– Se oli monena vuonna ja aina kundit soittivat Satumaan ja minun piti laulaa se, Erkki Liikanen kertoo.

– Kun lähdin ulkoministeriöstä komissaariksi, läksiäisissäni alkoivat yhtäkkiä soida Satumaan alkutahdit. Nämä kaverit oli kutsuttu sinne soittamaan.

Erkki Liikanen sai jazzmuusikoilta omaperäisen lahjan. Videolla kuuluu Satumaa tuttujen miesten soittamana. Ideana on, että Erkki Liikanen voi laulaa kappaleen yksin kotona karaoketyyliin.

– Kyllä minä olen laulanut muutaman kerran, hän sanoo.

Laulaja Reijo Taipaleen esittämä Satumaa on tehnyt Erkki Liikaseen lähtemättömän vaikutuksen.

– Se ainoa oikea Satumaan esittäjä on poissa, Erkki Liikanen sanoo.

– Kukaan ei voi esittää Satumaata paremmin, hän sanoo.