Kaksi fania harmistui Beatles-tapahtuman lopettamisesta niin, että perustivat oman – nyt Helsinkiin tulee 10 bändin tribuuttikarkelot

Julkaistu:

The Beatles saa ihmiset edelleen käyttäytymään erikoisesti, vaikka bändin hajoamisesta on pian 50 vuotta.
Ihan tavalliset Beatles-musiikin ystävät Antero Vesterinen ja Ville Tinnilä harmittelivat vietävästi reilu vuosi sitten. He olivat juuri saaneet tietää, että Tampere-talossa vuodesta 2010 saakka järjestetty Beatles Happening päätettiin lopettaa. Kaksipäiväinen festari kävi taakaksi ison talon koneistolle.

– Voisikohan tuommoisen tapahtuman järjestää ihan itse, oli kaverusten ensimmäinen ajatus, mutta se kuulosti heidän omissa korvissaankin lähinnä vitsiltä. Tapahtumajärjestäjät järjestävät tapahtumia, fanit pysyvät katsomossa. Mutta ajatus jäi kaivelemaan ja pian Vesterinen ja Tinnilä huomasivat, että vitsi oli muuttunut todeksi. Ihan noviiseina he kysyivät apua ammattilaisilta ja opettelivat: Mistä tilat, mistä esiintyjät, mistä rahat...

Vuotta myöhemmin, vapun jälkeen amatöörien puuhastelu kantaa hedelmää: Helsinki Beatles Weekend järjestetään 3.-4. toukokuuta, perjantaina ja lauantaina Kulttuuritalolla. Lavalle astelee kotimainen Beatles-artistien kerma Jiri Nikkisen johdolla, ja ikimuistoisia Beatles-lauluja esittävät myös tribuuttibändit Venäjältä, Unkarista, Ruotsista, Espanjasta ja yksi artisti tulee Yhdysvalloista saakka.

Kaksipäiväinen tapahtuma alkaa olla viimeistä piirtoa myöten valmis ja nyt järjestäjiä jännittää. Heidän tavoitteensa on tapahtuman onnistuminen, kumpikaan ei usko että tässä ollaan rahasampoa keksimässä.

– Meillä on vain yksi tavoite: kunhan tämä onnistuisi niin hyvin että saadaan tehtyä tapahtuma ensi vuonna uudelleen. Me tehdään tätä pelkästään rakkaudesta lajiin. Meidän motto on: enemmän Beatlesia, enemmän rakkautta.

Jiri Nikkinen iloitsee tilanteesta. Monesta syystä.

– Jos jossain, niin pääkaupungissa pitää olla kunnon Beatles-tapahtuma. Kultsa on legendaarinen 60-luvun keikkamesta ja sopivan retro tähän tarkoitukseen. Ja meillä on lyhyempi keikkareissu, sanoo Nikkinen. Hän viittaa legendaarisiin 60-luvun keikkoihin Kultsalla, siellä on nähty esimerkiksi Jimi Hendrix, Cream, Led Zeppelin, The Hollies.

Tapahtumaan valitut yhtyeet esittävät pääosin alkuperäisille uskollista Beatles-versiointia, mutta erikoisempia tulkintoja ohjelmassa kuullaan kun Aalto-yliopiston sinfoniaorkesteri eli Polyteknikkojen orkesteri loihtii ilmoille omat näkemyksensä. Espanjalainen The Funkles puolestaan vääntää Liverpoolin moppipäiden musisoinnin funkiksi.


Tapahtumaan on tietenkin kasattu erilaisia oheisviihdykkeitä. Radiotoimittaja Harri Nyman juontaa Kulttuuritalolla todella paikallista liveradiota aiheesta, kirpparilla myydään Beatles-aarteita ja lauantaina Kallion kirkossa järjestetään Beatles-messu, jossa virsien sijaan soivat Beatles-laulut. Kulttuuritalolla myös tarjoillaan Beatles-olutta.

Beatles-tapahtumia järjestetään eri puolilla maailmaa jatkuvasti ja erilaisia Beatles-tuotannon uusintapainoksia ilmestyy vähän väliä. Yhä yksityiskohtaisempia kirjoja aiheesta julkaistaan. Mutta maailmalla pessimistisimmät tapahtumajärjestäjät pitävät ongelmana sitä, että alkuperäiset Beatles-sukupolvet alkavat olla jo rollaattori-iässä eivätkä kovin pitkään ostele yhtään mitään eivätkä käy festivaaleilla. Tosin 76-vuotiaan Paul McCartneyn maailmankiertue on tänäkin vuonna vetänyt maailman suurimmat keikka-areenat täyteen.

– Ainakin meidän tapahtuman Facebook-ryhmässä on paljon myös nuorempien sukupolvien edustajia, vakuuttavat Vesterinen ja Tinnilä ja vakuuttavat, että Beatlesin musiikissa on kyse jostain sukupolvet ylittävästä. Jiri Nikkinen on ollut huomaavinaan ihan viime aikoina saman ilmiön.

– Pääasiassa yleisö on sitä yli viiskymppistä jengiä. Mutta esimerkiksi kuukausi sitten, kun vedimme keikan Järvenpään Eikan Pubissa, tupa oli täynnä ja paikalla oli runsaasti 20–35-vuotiaita kuuntelemassa koko setin alusta loppuun. Se oli yllätys, sillä useimmiten valtanuoriso on muualla, kun niitä ei kiinnosta rock-musa. Toki aina löytyy niitäkin junnuja, joiden korvat on viritetty oikealle taajuudelle, sanoo Nikkinen.

Nikkinen on muutamana viime vuonna tehnyt yhtyeensä kanssa haastavia, Beatles-albumeihin perustuvia keikkoja niiden 50-vuotisjuhlien kunniaksi. On kuultu Revolveriin, Sgt Pepperiin ja tänä vuonna Valkoiseen Tuplaan perustuvia settejä. Viimemainittua kuullaan Kultsallakin.

– Nyt kun ollaan tehty juhlavuosi albumi-konsertteja saleissa, niin homman suosio on vain kasvanut. Beatlesille riittää edelleen kysyntää.


Helsinkiin saapuvat Beatles-yhtyeet: The Blackbirds (Unkari), The Beatlove (Venäjä), The Compleatles (Ruotsi), The Funkles (Espanja), Jay Goeppner (Yhdysvallat) sekä suomalaiset: Jiri Nikkinen The Beatles Tribute Band, Urban Crow, Tinos, The Jarnos ja Polyteknikkojen orkesteri.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt