Suomalaismuusikon pysäyttävä julkaisu leviää somessa – toteutti saattohoitopotilaan toiveen vain hetkeä ennen kuin oli liian myöhäistä - Musiikki - Ilta-Sanomat

Suomalaismuusikon pysäyttävä julkaisu leviää somessa – toteutti saattohoitopotilaan toiveen vain hetkeä ennen kuin oli liian myöhäistä

Laulaja Jarkko Martikainen sai pari viikkoa sitten pysäyttävän yhteydenoton. Sen seurauksena ja hän päätyi esiintymään kuolinvuoteella.

Julkaistu: 17.4.2019 16:36

Muusikko Jarkko Martikainen konsertoi viime viikolla syöpäpotilaan kuolinvuoteella.

YUP-yhtyeen laulajana ja sanoittajana tunnettu Jarkko Martikainen julkaisi keskiviikkona Facebook-tilillään pysäyttävän kirjoituksen, jossa hän kertaa parin viime viikon tapahtumia.

Martikainen kertoo virallisella Facebook-tilillään, että 2. huhtikuuta hänelle tuli yhteydenotto erääseen hänen kuuntelijaansa liittyen.

– Nelissä kymmenissä oleva kuulija oli joutunut jättämään edellislauantain Vuotalon keikan väliin, vaikka lippu oli hankittuna; syynä syövän eteneminen terminaalivaiheeseen. Tahtoa matkaamiseen löytyi, vaan voimia ei, Martikainen kertoo kirjoituksessaan.

Muusikko vastasi yhteydenottoon ja sopi saattohoitokodissa olevan kuulijansa sukulaisten kanssa, että hän saapuisi esiintymään miehen luokse huhtikuun puolivälissä, kun hänen kalenterissaan olisi enemmän tilaa. Pari päivää myöhemmin Martikainen sai kuitenkin uuden yhteydenoton, jossa kerrottiin, että syöpäpotilaan viimeiset hetket olivat jo lähellä.

– Hoitohenkilökunta, jotka omaavat silmää näille lopullisille kysymyksille, arvioivat ettei potilas tule elämään enää kahta kokonaista viikkoa. Jos konsertin aikoisi järjestää, sitä olisi aikaistettava, muusikko kertoo kirjoituksessaan.

Keikka toteutettiin aikaistettuna, viime viikon maanantaina. Martikainen kertoo Facebookissa, että esiintyminen oli hänelle äärimmäisen vaikea.

– Soittosessio oli haastavin kaikista tähänastisista. Olen kyllä ollut kuolinvuoteiden äärellä, mutten koskaan aiemmin konsertoinut niiden vieressä.

Martikaisen mukaan yksityiskeikka miehen kuolinvuoteella oli toisaalta myös täynnä poikkeuksellista kauneutta. Hetki lisäsi hänen mukaansa uskoa ystävyyteen, rakkauden voimaan ja hyvään pyrkimisen tärkeyteen. Martikainen kertoo, että hänen kuulijansa kuoli pian esiintymisen jälkeen.

– Nyt on kulunut viikko siitä hetkestä jona kyseinen mies ei enää herännyt.

Useissa suomalaisyhtyeissä laulanut Martikainen halusi jakaa tarinan, sillä hänen mukaansa sosiaalinen media täyttyy usein riidasta ja vahingonilosta. Hän kertoo ymmärtävänsä sen, mutta pohtii myös, kuinka järkevää on polttaa siltoja ja tuhlata aikaa turhaan riitaantumiseen.

– En yritä opettaa mitään teistä kenellekään, enkä varsinkaan sysiä ajattelemaan jollain tietyllä tavalla. Tämä ajatusten marto on vain kulkenut mukanani viime viikon alusta saakka, ja niiden suhteen on toivoakseni kuten isän opissa hivenaineista: jos niistä ei niin hyötyä ole, tuskin on haittaakaan, Martikainen toteaa.

Muusikon pitkä kirjoitus ja koskettava tarina on herättänyt paljon huomiota Facebookissa. Julkaisusta on tykätty jo yli 4 100 kertaa ja se on jaettu satoja kertoja.

Julkaisun kommenteissa ihmiset kiittelevät Martikaista tarinan jakamisesta. Kuvaa on kommentoinut myös moni syöpään kuolleen miehen läheisistä. He kiittävät muusikkoa unohtumattomasta esiintymisestä ja siitä, että tämä uhrasi aikaansa tärkeällä hetkellä.

40-vuotias Jarkko Martikainen vaikutti YUP-rockyhtyeessä vuosina 1987–2009. Vuonna 2009 yhtye ilmoitti jäävänsä määrittelemättömän pituiselle tauolle. Martikainen on lisäksi laulanut useissa muissa yhtyeissä sekä luonut soolouran. Hänen viimeisin albuminsa Aina auki ilmestyi viime vuonna yhdessä Luotetut miehet -kokoonpanon kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?