Santa Cruzin nousukiito katkesi raastavaan riitaan – nyt keikkabussista heitetty Archie Cruz kertoo viimein, mitä kohtalokkaana päivänä tapahtui

Julkaistu:

Vuosi sitten rockyhtye Santa Cruz hajosi riitaisasti kesken Amerikan-kiertueen ja syytti siitä solistiaan. Nyt keikkabussista heitetty Archie Cruz kertoo oman puolensa tarinasta.
Helmikuussa 2018 rockin ystävät kohtasivat järkytyksen huomatessaan, että mainetta ulkomailla asti niittänyt Santa Cruz oli hajonnut. Yhtyeen jäsenet kertoivat omilla sometileillään, kuinka työskentely nokkamies Archie Cruzin kanssa oli osoittautunut ”mahdottomaksi”.

Reilua vuotta myöhemmin Archie, oikealta nimeltään Arttu Kuosmanen, 27, saapuu haastatteluun. Hän on vuodessa kasannut ympärilleen uuden Santa Cruzin, joka on jo julkaissut ensimmäisen sinkkunsa. Keikkakalenteri on bookattu pitkälle kesään.

– Tuntuu uuden elämän ja uuden uran alulta, Kuosmanen aloittaa hieman varautuneena.


Ennen siirtymistä eteenpäin hän joutuu selvittämään, miksi tilanne Johnny, Middy ja Tazzy Cruzin kanssa eskaloitui niin pahaksi, että bändin ex-jäsenet sanoivat itsensä irti kesken Amerikan-kiertueen.

– Se oli vähän kuin avioliitto, joka hajosi käsiin. Vuosien välien tulehtuminen räjähti käsiin kesken kiertueen.

Kuosmanen miettii. Sitten hän jatkaa siitä, kuinka yhtye vietti tavallista vapaapäivää Seattlessa kiertueen keskellä.

– Siinä tuli jälleen yksi riitatilanne. Tyypit alkoivat puhumaan eroavansa bändistä ja peruvansa keikkoja.


Hän kertoo, kuinka yhtye oli joutunut perumaan keikkoja jo aiemmin sen vuoksi, että yhtyeen basisti oli murtanut kätensä tappelussa. Se ei ollut Kuosmaselle okei.

– He alkoivat ottaa sellaista valtaa, joka ei kuulunut heille. Ne asiat, esimerkiksi keikkojen peruminen ei ollut heidän päätettävissään ja suutuin siitä. Sitten mut heitettiin ulos siitä keikkabussista keskellä päivää, mies kertaa.

– Olin siinä kadulla hetken ja mietin tapahtunutta. Menin motelliin Seattlessa ja olin siellä yötä. Bookkasin lennot New Yorkiin ja vietin siellä vielä viikon. Sitten lensin takaisin Suomeen.

Koko Santa Cruzin tulevaisuus oli vaakalaudalla. Ulospäin se osoittautui epäselvyytenä, ja myös huoli solistin itsensä hyvinvoinnista heräsi. Kuosmanen julkaisi pian hajoamisuutisten jälkeen kuvan ravintolasta, jossa näytti kameralle keskisormea, mutta poisti sen nopeasti sen julkaisun jälkeen.

Muut jäsenet syyttivät sosiaalisessa mediassa rivien välistä bändin hajoamisesta Kuosmasta. Manageri neuvoi olemaan kommentoimatta myrskyä.

– Mulle tuli siitä demonisoitu olo. Ihan kuin koko hajoaminen olisi ollut mun syytä.


Lähes heti Suomeen keskeytetyltä Amerikan kiertueelta palattuaan Kuosmanen lähti Italiaan pohtimaan, mitä haluaisi tulevaisuudessa tehdä. Hän kertoo jättäneensä päihteet puoleksi vuodeksi nähdäkseen, miten se vaikuttaisi hänen hyvinvointiinsa.

Voit lukea Archie Cruzin koko henkilöhaastattelun digilehdestä tai päivän printistä!