Suomalaiset nuoret miehet pistivät pystyyn levy-yhtiön, joka julkaisi historialliseksi muodostuneen kappaleen – nyt siitä on kulunut 30 vuotta

Julkaistu:

stupido
Tere Perestroika -kappale soi Viron itsenäistymisen yhteislauluna 30 vuotta sitten. Punk-hoilotuksen julkaisi ensimmäisenä levynään edelleen toimiva suomalainen levy-yhtiö Stupido Records.
Viron vapautumista, uudelleen itsenäistymistä kutsutaan usein laulavaksi vallankumoukseksi. Tallinnan laululavalla ja pienemmissä paikoissa soi 1980-luvun lopulla musiikki, jossa kaikui vapauden kaiho. Yksi ajan hengen kiteyttäneistä kappaleista oli ”Viron Pelle Miljoonaksi” kutsutun Villu Tammen J.M.K.E. -yhtyeelleen kirjoittama Tere Perestroika -renkutus, jossa kuvailtiin virolaisten tuntoja Neuvostoliiton talouden uudistuspolitiikan, perestroikan äärellä.

Historiallisen kappaleen julkaisi levyllä suomalaisten Joose Berglundin ja Jorma Ristilän perustama Stupido-levymerkki. He olivat järjestäneet Helsingissä hyväntekeväisyyskonsertin virolaisten muusikkotuttujensa hyväksi – ja keksineet vasta illan kassan laskettuaan, että järkevä tapa käyttää raha on tehdä levy. Se oli myös syy perustaa levy-yhtiö.

– Tere Perestroika oli hyvä biisi, kyllähän sellaisen kuullessaan innostuu, Berglund muistelee.


Stupido Records täyttää nyt 30 vuotta. Se on saavutus, joka Euroopan hulluna vuonna 1989 ei tullut nuoren levymogulin mieleen.

– Olin silloin 24-vuotias eivätkä 30 vuotta vanhat kuviot merkinneet mitään. Jos ajattelee vuotta 1959 ja jotain Elvistä… Elvis oli punkkarille vain joku kuollut vahanukke Las Vegasista. Että ymmärrän kyllä hyvin, jos tämän päivän nuoret eivät ymmärrä tätä meidän nostalgiaa.

Pelkän nostalgian varassa Stupido ei juhli syntymäpäiväänsä. Yhtiö toimii edelleen aktiivisesti.

Aluksi levy-yhtiönä aloittanut Stupido jakautui viime vuosikymmenellä Berglundin levy-yhtiöön ja Ristilän uusine liikekumppaneineen pyörittämään levykauppaan, joka ajautui konkurssiin äänitemyynnin romahdettua.

Firman jakautuminen aiheutti perustajille eripuraa, joka vuosien mittaan on Berglundin mukaan hälvennyt. Nykyinen Berglundin pyörittämä Stupido Records on paitsi levy-yhtiö, myös musiikkikustantaja, ohjelmatoimisto ja ainakin pop-upina toimiva äänilevy- ja elämäntapakauppa Helsingin Kalliossa.

Taloudellisessa mielessä yhtiön pitkän iän salaisuus onkin sopeutuminen musiikkiteollisuuden muutoksiin. Enää ei tosiaankaan riitä, että julkaisee cd-levyjä ja myy niitä omassa kaupassa. 1990-luvun lopulla sillä pääsi pitkälle.

– Tätä voi verrata jonkun urheilujoukkueen pyörittämiseen. Jostain jutuista on pakko malttaa päästää irti. Ei joukkuekaan menesty, jos siellä pelaavat vuodesta toiseen samat pelaajat, Berglund sanoo.


Laskelmoivan suunnitelmallisesti toimivasta musiikkiyhtiöstä Stupido eroaa kuitenkin edelleen.

– Ei tätä yhtiötä perustaessa kvartaaleita ja exceleitä tutkittu. Eikä artisteja varten ole vieläkään stylistien armeijaa. Yhdestä artistista olen vuosien aikana miettinyt, pitääkö sen käyttää aina samaa virttynyttä college-paitaa, mutta sitäkään en uskaltanut sanoa sille päin naamaa, Berglund hymähtää.

Juhlan kunniaksi katsotaan kuitenkin taaksepäin: Berglund on koonnut yhtiön värikkään taipaleen kirjaksi Stupido Records – 30 vuotta, pari lanttia kaaoksesta (Like) ja Helsingin Tavastialla torstaina ja perjantaina pidettävien syntymäpäiväkonserttien lisäksi Tiketti-galleriassa on Stupidon historiaa peilaava taidenäyttely.


Taiteellisesti Stupido on julkaissut monia valtavirtasuosiosta katveeseen jääneitä, mutta omissa piireissään suosittuja ja arvostettuja artisteja ja bändejä. On ollut punkkia legendaarisesta Pelle Miljoona Oy:stä Pää kii -yhtyeeseen, kansainvälistä kulttisuosiota nauttineita Waltaria ja Valkyriansia – ja erikoisyhtye Eläkeläiset, joka kymmenen vuotta sitten pyrki Suomen edustajaksi Euroviisuihinkin.

– Euroviisuista jäi sellainen jälkimaku, että Yle halusi Eläkeläiset karsintoihin herättämään sopivasti pahennusta, mutta ei varsinaisiin viisuihin Suomen edustajaksi. Ehkä se meni ihan hyvin. Toppo Koponen (Eläkeläisten Onni Waris) sanoi, että oikeista viisuista ei olisi selvinnyt hengissä, jos sinne olisi pitänyt mennä elämään kuin Eläkeläiset -rooli edellyttää, Berglund sanoo – siis juopottelemaan.


Virossa Stupidolla on edelleen toimintaa, mutta 1990-luvulla yhteistyö paikallisten yhtyeiden kanssa kärsi virolaisen yhteyshenkilön, Urmas Kadakin kuolemasta. Hän kuoli oireisiin, joista kärsi saatuaan tappelussa potkun ohimoonsa.

– Jos Urmas ei olisi kuollut nuorena, toiminta Virossa olisi saattanut laajentua, Berglund arvelee.

Eesti Ekspress -lehden tekemän tunnetuimpien suomalaisten listauksessa Stupido löytyy kuitenkin sijalta 17. Mainittakoon, että sijalla 16. on presidentti Urho Kaleva Kekkonen.

Stupido 30 Helsingin Tavastialla torstaina ja perjantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt