Bogart Co. -yhtye luisui alamäkeen ja tuhoutui ennen kuin ehti valloittaa maailman – näin sen jäsenillä menee nyt - Musiikki - Ilta-Sanomat

Bogart Co. -yhtye luisui alamäkeen ja tuhoutui ennen kuin ehti valloittaa maailman – näin sen jäsenillä menee nyt

Laulusolisti Ressu Redfordista tuli soolouransa myötä suomalaisen musiikin supertähti, mutta mitä kuuluu muille bogarteille? Yhtyeen tarina päättyi lyhyeen, mutta sen jäsenet jatkoivat tahoillaan.

Dance-yhtye Bogart Co. villitsi musiikillaan 80-luvulla. Kuva vuodelta 1986.

31.3.2019 18:45

Avoimesti ulkomaille tähdännyt Bogart Co. villitsi yleisöä ja ärsytti rockpiirejä 1980-luvulla. Bändi pääsi maistamaan mainetta Suomen ulkopuolellakin, mutta sen ura päättyi lopulta nimisählingistä alkaneeseen alamäkeen.

Hetken aikaa bändi niitti kuitenkin poikkeuksellista mainetta, kun fanit pyörtyilivät keikoilla eikä yhtye päässyt välillä keikkapaikalta pois kuin poliisin saattamana.

Bogartin pistettyä pillit pussiin syntyi tuotantoryhmä Sound of R.E.L.S., jossa laulusolisti Ressu Redfordkin oli mukana. Nimi muodostui soittajien taiteilijanimien etukirjaimista. Rumpali Johnny Gustafsson lähti tässä vaiheessa omille teilleen.

– Koin, että tämä oli nähty. Minulla ei olisi ollut R.E.L.S.:ssä roolia, joka olisi tyydyttänyt tekemisen halujani, Gustafsson sanoo.

Hänet pyydettiin soittamaan Boulevard-yhtyeeseen, joka oli edustanut Suomea vuoden 1988 euroviisuissa ja vuotta aiemmin säestänyt Virve Rostia samassa kisassa.

– Ajattelin, että se on lyhyt tuuraus, mutta siinä vierähti pari vuotta. Sen jälkeen olen tehnyt töitä muun muassa rumpalina, laulajana, tuottajana ja musiikinohjaajana.

Johnny Gustafsson.

Kitaristi Vinnie Lanena tunnettu Veijo Mäki puolestaan päätyi mutkien kautta lossikuskiksi Nauvoon.

Vinnie Lane eli Veijo Mäki on nykyään osa-aikainen lossikuski Turun saaristossa.

Ressulle avautui tuottamisen oheen sooloura. Vuonna 1991 ilmestynyttä esikoisalbumia on myyty 100 000 kappaletta. Bogartissa koskettimia soittanut Kai Stenman on siitä lähtien soittanut kaikissa Ressun livekokoonpanoissa.

– Jos lasketaan pois tv-, fiittaus- ja vastaavat keikat, niin Ressu on tehnyt vain yhden keikan, jolla en ole ollut soittamassa. Olin kymmenen vuotta myös Ressun ja Jussi Rainion yhteisessä bändissä, hän kertoo.

Jos oli Bogarteilla kultainen kosketus bänditoimintaan, oli se sitä tuottamiseenkin. Vuonna 1992 R.E.L.S.:n tuottama Neon 2 -yhtyeen esikoisalbumi Polku myi tuplaplatinaa.

Tiktakin kaksi ensimmäistä albumia tehtiin R.E.L.S.-pajassa. Lopeta-hitin sisältänyt vuoden 1999 albumi Frendit myi yli 90 000 kappaletta, kakkosalbumi Jotain muuta yli 100 000.

– Koulukirjat kädessä tytöt tulivat studiolle. He olivat 14-vuotiaita, mutta tosi lahjakkaita. Soitto oli hyvää ja stemmat taittuivat. Heidän kanssaan oli helppo tehdä töitä, Piiparinen muistelee.

– Studio oli talossa, jossa oli vanha hissi. Tytöt saattoivat yhtäkkiä sanoa, että mennään taas hissimatkalle. Ajettiin ylös alas hissillä, Stenman nauraa.

Kun yksi tytöistä vuorollaan teki osuuttaan studiossa, muut pitkästyivät. Stenman ratkaisi asian käymällä tyttöjen kanssa ajankuluksi lumisotaa läheisessä puistossa.

Bogart Co. -yhtyeen Sami Piipari, Kai Stenman ja Johnny Gustafsson helmikuussa.

Menestyksistä huolimatta tuotantoyhtiö lopetettiin 2002, kun kotistudiot alkoivat vallata alaa. Bassoa soittanut Sami Piiparinen, Kai Stenman ja Veijo Mäki perustivat bändin Lemmenkipeet, joka teki kaksi albumia.

Piiparinen siirtyi sittemmin päivätöihin, ensin Nokialle ja sieltä myyntihommiin, joita on tehnyt siitä lähtien. Soittotaitoa hän pitää yllä coverbändikeikoilla.

Sound of R.E.L.S. esiintyi 1990-luvun puolivälissä myös bändinä laulaja Suzie Aldabbaghilla vahvistettuna. Suurin hitti oli tulkinta vanhasta reggae-klassikosta Raising My Family.

Aktiiviajan jälkeen Bogart Co. on tehnyt kolme keikkaa. Uusia ei ole suunnitteilla, mutta sellaista päätöstä ei ole tehty, etteivätkö satunnaiset keikat joskus olisi mahdollisia.

Ressu Redford loi menestyneen soolouran Bogart Co. -yhtyeen lopetettua.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?