Ystävä petti ex-tangokuningatar Maria Tyysterin luottamuksen täysin – takana kuukausien piina ja tuhansien eurojen menetykset

Julkaistu:

keikkapalkkiot
Vuoden 2014 tangokuningatar Maria Tyyster yrittää perinnän kautta saada tuhansia euroja. – Tilanne on aiheuttanut minulle kovaa ahdistusta.
Viisi vuotta sitten tangokuningattareksi kruunattu Maria Tyyster, 30, on täynnä energiaa. Hän on vaihtanut tyyliä poikamaisen lyhyeen kampaukseen. Tasainen rusketus muistuttaa vastikään olleesta Floridan-matkasta.

Se tuli tarpeeseen, koska Tyysterillä on takanaan vaativa puoli vuotta, jonka aikana hän on pyrkinyt perimään saamatta olevia keikkapalkkioita.

Onneksi Floridassa jäi esiintymisten ohessa myös aikaa lomailuun avopuolison kanssa.

– Vuokrasimme auton ja ajelimme ympäriinsä ilman varsinaista määränpäätä. Olemme vähän sellaisia seikkailijoita, Maria Tyyster kertoo.

Hän täytti 30 vuotta viime elokuussa ja sai lahjaksi lentoliput Floridaan, jossa ei ollut aiemmin käynyt.

– Mietin kyllä kolmenkympin täyttämistä enemmän kuin muita syntymäpäiviä. Tuli jännä fiilis tajuta iän alkavan nyt kolmosella.

Kun tieto tulevasta matkasta alkoi levitä, tuli myös esiintymispyyntöjä suomalaisyhteisön tilaisuuksiin. Niinpä Tyyster esiintyi bändin kanssa suomalaiskuoron juhlissa.


Tyyster on elättänyt itsensä esiintymällä voitettuaan tangokisan vuonna 2014. Sitä ennen hän oli keikkaillut lähes kymmenen vuotta päivätöiden ohessa. Viime syksystä lähtien hän on kuitenkin joutunut pohtimaan työn mielekkyyttä.

Syynä on maksamattomien keikkapalkkioiden aiheuttama kova pettymys. Taloudellisia tappioitakin enemmän kirpaisee pettymys siitä, että ystäväksi luultu ihminen petti luottamuksen näin pahasti.

– Palkkioita on saamatta sekä minulla että bändillä.

Tyysterin mukaan kyse on useista keikoista eli rahana tuhansista euroista.

– Tilanne on aiheuttanut minulle kovaa ahdistusta, Tyyster myöntää.


Häntä harmittaa myös bändinsä puolesta.

– Vasta alalle tulleet nuoret muusikot näkivät nyt työstä sellaisen huonon puolen, jota en olisi heille ikinä toivonut. Tunnen olevani vastuussa, vaikka syy ei ole millään tavalla minun.

Tyyster oli kuukausia ymmärtäväinen ja pyrki saamaan maksut puhumalla.

– Annoin maksuaikaa, mutta mikään ei auttanut. Nyt asia on viety viralliseen perintään.

IS yritti tavoittaa Tyysterin keikkamyyjää, mutta hän ei vastannut lukuisiin yhteydenottopyyntöihin.


Saamatta oleva summa on sen verran merkittävä, että harmia on aiheutunut myös omien asioiden hoitamiseen.

– Silti olisin maksanut ensimmäiseksi bändille, jos olisin saanut edes osan rahoista.

Luottamuksen rikkominen tuntuu pahalta.

– On kovaa huomata, ettei ystävään voi luottaa. Olen pettynyt ja menettänyt taas lisää uskoani ihmisiin, Tyyster tunnustaa.

– Minulla on ollut jo pidempään vaikeuksia luottaa ihmisiin. Olen sanonut monta vuotta, että musiikkikuvioissa pärjää parhaiten, kun luottaa vain itseensä. Tämä kolaus ei ainakaan auta asiaa.

Tyysterin mukaan palkkioiden jättämisestä maksamatta on keskusteltu muiden artistien kesken.

– Tämä asia on aika laajalti esiintyjien tiedossa enkä ole ainoa, joka ei ole saanut keikoistaan korvausta.

Tällä hetkellä Tyysterin keikkoja myy Gramofoni Oy. Hän haluaa painottaa, että nyt kaikki sujuu kuten pitääkin.

– Palkkiot ovat tilillä samantien tehtyäni laskun, hän kiittelee.


Tyyster mainitsee alalta toisenkin epäkohdan: hän on ollut yhteiskiertueilla ja -konserteissa, joissa naisesiintyjille on maksettu vähemmän kuin miehille.

– Naisesiintyjän hintalappu on ollut pienempi kuin kaikilla muilla mukanaolijoilla. Vaikka jokainen on tehnyt saman työn eikä kukaan ole ollut toistaan suositumpi, niin miehille on maksettu enemmän. Tuollaiset asiat vievät työstä mielekkyyttä, Tyyster sanoo suoraan.

Ikävät kokemukset ovat tuntuneet sen verran rankoilta, että hän on alkanut entistä enemmän panostaa toiseen ammattiinsa. Tyyster toimii hyvinvointialalla personal trainerina ja ravintoneuvojana sekä vetää liikuntatunteja parilla eri salilla.

– Motivaatio keikkailuun on laskenut, koska keikoista ei ole saanut korvausta. Mutta rakastan esiintymistä ja siksi en usko jättäväni sitä koskaan kokonaan.


Parhaillaan Tyyster kiertää maata Tangomarkkinoiden esikarsintojen merkeissä, joilla hän toimii uusien kilpailijoiden tukena. Kesällä Seinäjoella juhlitaan Tangomarkkinoiden 35-vuotista taivalta ja Tyyster on mukana muun muassa tangokuninkaallisten yhteiskonsertissa.

– Pyrin pienestä tytöstä lähtien tangokuningattareksi. Olen todella ylpeä, että se unelma tuli toteen, Tyyster toteaa.

Floridan-matkan jälkeen kotona odotti pariskunnan pojan syntymäpäiväjuhlien järjestäminen. Kaksi vuotta täyttänyt poika oli matkan ajan Tyysterin äidin hoivissa.

Vaikka keikkailun takia erossa joudutaan olemaan taajaan, ikävöiminen ei helpotu. Kun esiinnytään kotimaassa useamman keikan verran toisella puolella maata, Tyyster järjestää usein niin, että poika lähtee mukaan ja asuu hoitajan kanssa jossain keikkapaikkojen lähistöllä.

– Sillä tavalla pääsen hänen luokseen yöllä keikan jälkeen ja voimme olla päivät yhdessä.

Tyyster on vanhempiensa ainoa yhteinen lapsi, mutta hänellä on vanhempien muista liitoista neljä veljeä.

– Minut on kasvatettu kannustaen kokeilemaan, mihin rahkeet riittävät. Sitä samaa pyrin tarjoamaan pojalle enkä ole ylihuolehtiva. Hänestä on kasvamassa hyvin reipas ja itsenäinen poika, joka tulee toimeen kaikkien kanssa, äiti luonnehtii.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt