Sari Leskinen paljastaa, millainen puoliso Juice Leskinen oli: ”Kotiminä oli toisenlainen mies” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Sari Leskinen paljastaa, millainen puoliso Juice Leskinen oli: ”Kotiminä oli toisenlainen mies”

Julkaistu: 26.2.2019 11:15

Sari Leskinen kertoo Juicen olleen erimielisyyksien hetkellä haastava puoliso, mutta muuten äärettömän hyvä keskustelija. Ja niin huolehtivainen, että mies teki vaimolleen aamuisin eväät töihin.

Juice Leskinen (1950–2006) olisi tällä viikolla täyttänyt 69 vuotta, jos olisi saanut elää. Synttäreitä juhlittiin ilman päähenkilöä, ja ikäihmisten kuoro kajautti komeasti Ei elämästä selviä hengissä, mikä seikka on viime aikoina osoittautunut liiankin todeksi.

Synttäreitä juhlittiin Juicen kirjastossa, joka löytyy Tampereen Viola-kodista.

  • Voit katsoa esityksen yllä olevalta videolta kuinka Viola-kodin asukkaat lauloivat Juicen hitin.

– Meillä on Juicen syntymäpäivät niin kauan kuin jotenkin jaloillamme pysytään. Varmaan tänne tullaan vielä rollaattorillakin, Juicen leski Sari Leskinen sanoo.

– Jussi varmaan taputtaa käsiään, että hei, vieläkö te jaksatte. Ja minä vastaan, että vielä me jaksetaan ja monta vuotta.

– Ensi vuonna meillä on megabileet. Silloin Jussi olisi täyttänyt 70 vuotta.

Millaisena persoonana Juice on piirtynyt mieleesi?

– Voisin puhua siitä huomiseen asti. Mistä alkaisin? Tietysti hän oli haastava puoliso. Käytiin välillä tiukkoja keskusteluja. Edelleen kaipaan pitkiä, tuntikausien keskusteluja aiheesta kuin aiheesta.

Millä tavalla hän oli haastava?

– Sitten kun tuli erimielisyyttä, hän oli haastava kaveri, mutta muuten hän oli äärettömän hyvä keskustelija.

Mikko Alatalo kertoi taannoin Ilta-Sanomille, että Juice suututti lopulta kaikki lähipiirissä olleet. Juice-elokuva antaa ymmärtää, että kyseessä oli melko särmikäs kaveri.

Oliko Juice särmikäs?

– En tiedä, käyttäisinkö sitä sanaa. Hän oli kuitenkin huolehtivainen. Aamulla hän teki minulle eväät töihin. Kun tulin töistä, hän kysyi, että maistuiko eväät. Mua kohtaan hän oli huolehtivainen.

Toimittajalla on kokemusta, että Juice saattoi raivostua helposti. Hetken päästä kaikki oli kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Muuttuiko Juice vanhemmiten leppoisammaksi?

– Kun puhutaan savolaismiehestä, muuttuuko ne ikinä miksikään. Kyllä hänellä tietysti kotiminä on, se oli toisenlainen kuin se mies, joka oli lavalla esiintymässä. Kyllä siinä iso ero oli.

Juice-elokuvasta Sari ei halua kuulla puhuttavankaan. Leffaa hän ei kommentoi, koska ei ole sitä nähnyt.

– Ei ole tullut mentyä katsomaan, eikä ole suurta kiinnostustakaan, Sari Leskinen sanoo.

Joku vuosi sitten Juicesta oli suunnitteilla kaksi elokuvaa. Sari Leskinen liputti Solar Filmsin hankkeen puolesta. Se meni kiville, mutta Yellow Filmsin hanke toteutui.

Miksi kannatit Solarin elokuvahanketta?

– Se oli täysin eri asia. Ei näistä voi puhua samana päivänäkään.

Juice-elokuva pohjautuu Antti Heikkisen Juice-elämäkertaan Risainen elämä. Aikoinaan Sari ja Antti juhlivat kirjan julkistusta sulassa sovussa.

– Se oli silloin. Ajat muuttuu, Sari Leskinen sanoo.

Juicen viimeisten keikkojen säestäjä, kitaristi Ari Kankaanpää ei hänkään ole elokuvaa nähnyt, mutta näkijöiden kommentteja hän on kuullut.

– Aika surullisia kommentteja on tullut. Elokuvasta jää niin vääristynyt kuva. Jää käsitys, että se oli ihan älytöntä ryyppäämistä, Ari Kankaanpää sanoo.

– Se siinä on hymyilyttävää, kun Harri Rinne on kauheen isossa roolissa. Tiedän sen verran, että Rinteen Harri on tehnyt täsmälleen kaksi keikkaa siinä bändissä, Kankaanpää sanoo.

Jos joku ei tiedä, niin Harri Rinne on Mikko Alatalon biisintekijäkumppani sekä legendaarisen Coitus Int -yhtyeen perustajia Juicen ja Mikon ohella.

Elokuvassa annetaan ymmärtää varmaan draaman luomiseksi, että Juice ja Harri olivat kränäväleissä. Rinne on kommentoinut, etteivät heidän välinsä olleet niin riitaisat kuin elokuvassa esitetään.

Mutta takaisin mestarin synttäreille. Viola-kodin asukkaat kajauttivat Juicen hitit Ei elämästä selviä hengissä sekä Norjalainen villapaita. Laulajien joukossa nähtiin tunnettu kasvo, Rauni Mollbergin Maa on syntisen laulu -elokuvan päätähti Maritta ”Ruttu” Viitamäki, joka on Jyväskylän teatterista eläkkeelle jäätyään muuttanut Tampereelle.

– Olen muuttanut kotio. Olen täältä kotoisin, olen syntynyt Tampereella, Viitamäki sanoo.

Viitamäki sai Viola-kodista Näyttelijäliiton asunnon.

– Se on loppuelämän paikka, jos ei tule mitään sellaista, että pitäisi dementiakotiin mennä. Viihdyn Tampereella. Kaikki on lähellä, ja kesällä pyörällä pääsee viidessä minuutissa mihin tahansa.

Ruttu mietti etukäteen, miten saa ajan kulumaan eläkepäivillä.

– Minulla on koira, lyhytkarvainen collie eli nahkalassie. Sen kanssa lenkkeillään kolme kertaa päivässä.

Nuorena tyttönä Maritta Viitamäki teki ikimuistoisen roolin ”Mollen” Syntisessä laulussa. Nyt Ruttu on jo isoisoäiti.

– Ihmiset sanoo, että olet sä ehtinyt. Mutta en minä ole ehtinyt vaan ne muut, seuraavat polvet tekee lapsia nuorena, Maritta Viitamäki sanoo.

Juicen kirjasto sijaitsee Juicen ja Sarin vanhoilla kotikulmilla.

Nykyistä asuinpaikkaansa Sari ei halua paljastaa. Hän haluaa olla rauhassa. Naapuritkaan eivät Saria tunnista.

– Olin asunut siellä kaksi vuotta. Naapuri, jonka kanssa olen tosi paljon tekemisissä, tuli yhtenä päivänä ovelle kysymään, että ootko sä Juicen leski?

Juicen kuoleman jälkeen Sari on pysynyt sinkkuna.

– Kynnys on korkea, ja onhan minulla ne kissat, ne on mun perheeni. Minulla on lapsia ja lapsenlapsia ja neljä kissaa.

Kissoilla alkaa olla jo ikää. Ne olivat talossa jo Juicen aikana.

– Viljo-kissa oli Jussille hyvin tärkeä. Sillä on ikää 14 vuotta, ja vielä on hyviä vuosia jäljellä, Sari Leskinen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?