Elvis Presley oli oikeasti suunnattoman ”ujo ja arka” mies – kysyi jokaisen keikan jälkeen yhden kysymyksen

Julkaistu:

Elvis Presleyn kiertueiden tuottajana työskennellyt Charles Stone kertoo tällä viikolla Suomessa tarinoita rockin kuninkaasta.
Charles Stone oli työskennellyt Elvis Presleyn lähipiirissä muutaman viikon ajan, kun laulajalegenda tuli esittäytymään.

– Kuka sinä olet? Minä olen Elvis Presley, Stone muistelee IS:lle – ja nauraa:

– Ihan kuin minä en olisi tiennyt, kuka hän on.

Stone oli joutunut käytännön pilan kohteeksi. Muut Elviksen kiertuehenkilökunnan vaikutusvaltaiset herrat olivat sanoneet, että laulajalle ei saa puhua oma-aloitteisesti.

– En sitten puhunut. Elvis ihmetteli muutaman viikon, kuka tuo vaikeneva mies on. Yleensähän kaikki halusivat jutella juuri hänen kanssaan, Stone kertoo.


Kului vielä muutama viikko vuotta 1970, ja Elvis kutsui Stonen luokseen. He olivat jo tutustuneet, ystävystyneetkin.

– Hän tarttui minua käsivarresta ja sanoi haluavansa antaa minulle jotain. Sitten hän pujotti kaulaani korun, jossa luki TCB. Liikutuin – en hänen nähtensä, mutta heti, kun pääsin kauemmas.

TCB – Taking Care of Business oli Elviksen tunnuslause. TCB -koruilla hän vihki ihmisiä lähipiiriinsä.

Tuohon aikaan lähipiiri tunnettiin nimellä ”Memphisin mafia”. Stone sanoo, ettei pidä mafia-sanasta, mutta 1970-luvulla sillä korostettiin ryhmän tiivistä yhteishenkeä. Mafiaksi ryhmää kutsuttiin myös asetta kantaneiden ja mustia pukuja käyttäneiden Elviksen turvamiesten takia.


Myös Elvis pukeutui aina hyvin.

– Hän ei koskaan käyttänyt esimerkiksi farkkuja. Arvelen, että se johtui hänen köyhästä lapsuudestaan ja nuoruudestaan. Vain muutamat ihmiset näkivät hänet edes lyhythihaisessa paidassa, muutoin hän oli aina Elvis: pitkähihainen kauluspaita päällään, prässihousut jalassa, sormukset sormissaan, Stone kuvailee.

Elvis päältä, mutta entä sisältä? Stone toimi laulajan konserttien tuottajana tämän kuolemaan saakka. Hän kohtasi Elviksen luonteen ja olemuksen ristiriitaisuuden silloinkin, kun tämä ei ollut esiintymislavalla.

– Elvis oli tavattoman karismaattinen. Se näkyi hänen esiintymisissään, mutta myös siinä, kun hän tuli mihin tahansa huoneeseen – kaikkien huomio kiinnittyi Elvikseen saman tien, Stone kertoo.

– Mutta Elvis oli myös tavattoman ujo ja arka. Fanien tyytyväisenä pitäminen oli hänelle kaikki kaikessa. Hän kysyi jokaisen konsertin jälkeen viimeistään lentokoneessa:”Pitivätkö fanit näkemästään?”

– Arvelen hänen myös kärsineen jonkinlaisesta esiintymisjännityksestä. Hän tuli konserttipaikalle aina vain kymmenen minuuttia ennen esiintymistä. Noiden kymmenen minuutin aikana hänen hiuksensa viimeisteltiin esiintymiskuntoon ja (kiertuemanageri) Joe Esposito hieroi hänen hartioitaan ja jutteli Elviksen korvaan kannustavia sanoja esiintymistä varten.

 

Hän ei ajatellut rahaa eikä pyrkinyt keräämään sitä itselleen. Hän osti elämässään noin 200 Cadillacia, joista suurimman osan antoi pois.

Elviksen kuolema yllätti koko maailman elokuussa 1977. Lähipiiri järkyttyi myös.

– Olin toki huomannut Elviksen painon nousseen. Mutta hän lauloi edelleen hyvin ja oli oma karismaattinen itsensä. Kukaan meistä ei aavistanut kuolemaa, Stone sanoo.

Kiertueen tuottajalle kuolema merkitsi myös töiden loppumista.

– Elvikselle esiintyminen oli kaikki kaikessa. Hän ei ajatellut rahaa eikä pyrkinyt keräämään sitä itselleen. Hän osti elämässään noin 200 Cadillacia, joista suurimman osan antoi pois. Hän osteli ihmisille myös taloja. Ei kuitenkaan minulle. Surin Elviksen kuolemaa, mutta huolestuin myös siitä, miten pystyn hoitamaan velkani ostamastani talosta, Stone muistelee.


Suruajan jälkeen Stone meni töihin muille artisteille. Tuottajana hän oli ollut tekemässä monenlaista Led Zeppelinistä Frank Sinatraan. Elviksen kuoltua hän keskittyi kantriartistien konserttituotantoihin 25 vuoden ajaksi.

– On vain yksi Elvis. Ketään ei voi verratakaan häneen, Stone julistaa.

Suomessa Stone kiertää maaliskuun alkupuolelle saakka. Tänään Porin Promenadesta alkava ja lauantaina Helsingin Kulttuuritalossa jatkuva kiertue sisältää Stonen tarinoiden lisäksi kolmen eri Elvis -imitaattorin esitykset 1950-, 1960- ja 1970-lukujen Elvis-ohjelmistoista.

– Maailmassa on tuhansia Elvis-imitaattoreita, mutta nämä ovat todella hyviä. Jos eivät olisi, en tosiaankaan olisi lähtenyt tähän mukaan, Dallasissa, Texasissa asuva Stone toteaa.


Mikä sitten on vanhan työtoverin mielestä Elviksen salaisuus? Miksi hänen perintönsä elää koko populaarikulttuurissa yhä näin voimakkaana?

– Yksi syy on varmasti siinä, että hän kuoli niin nuorena, Stone sanoo.

– Muistamme hänet aina sellaisena, kauniina ja karismaattisena. Olisi kyllä ollut hienoa nähdä, miten hänen uransa kehittyy iän myötä. Esiintyihän Sinatrakin loppuun saakka.

Viva Las Vegas – The 3 Elvis Show kiertää Suomea 22.2.-3.3.2019

ISTV näyttää esityksen lauantaina suorana lähetyksenä!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt