Nämä Olli Lindholmin laulut ovat soineet eniten radiossa – kärki saattaa yllättää: ”Uusi hitti soisi 60 kertaa viikossa”

Julkaistu:

Ilta-Sanomat sai haltuunsa Suomen viiden viimeisen vuoden radiosoittotilastot.
Maanantain ja tiistain vastaisena yönä menehtynyt Olli Lindholm jätti lähtemättömän jäljen suomalaiseen musiikkihistoriaan. Monet Yö-yhtyeen keulahahmon esittämistä kappaleista jäävät elämään vielä pitkäksi aikaa.

Ilta-Sanomat pyysi kappaleiden radiosoittoa mittaavalta Radiomonitor-yritykseltä listan Lindholmin soitetuimmista kappaleista viimeiseltä viideltä vuodelta. Radiomonitor seuraa 69:ää suomalaista radiokanavaa, joukossa kaikki suurimmat.
  1. Minne tuulet vie, 9 433 soittokertaa
  2. Ihmisen poika, 4 635
  3. Hyvässä ja pahassa, 4 627
  4. Likaiset legendat, 4 156
  5. Mitä jos mä rakastan sua, 4 103
  6. Vie mut minne vaan, 3 824
  7. Kiitos ja kunnia, 3 689
  8. Ei syntiä sen kauniimpaa, 2 745
  9. Tuhoutuva tarina, 2 707
  10. Särkynyt enkeli, 2 487
Listan ulkopuolelle jäivät sellaiset klassikot kuin Rakkaus on lumivalkoinen, Laulu rakkaudelle, Hän tanssi kanssa enkelten ja Tia-Maria. Yön suurista kappaleista Joutsenlaulu ei ole mukana, koska sen esitti Jussi Hakulinen.

– Tietysti tuollaisissa tilastoissa nousevat ylös uudet julkaisut. Kun ne etenevät hittirotaatioon, nousevat ne yleensä nopeasti kärkipaikoille, Iskelmä-radion ohjelmajohtaja Ari Ojala sanoo.

– Yön vanhat hitit kuuluvat radiokanavien peruskiveen. Ne pyörivät harvemmin, ja niitä on näin isolta yhtyeeltä useita.

Selittävä tekijä on siis kaupallisten radioiden soittolistojen logiikka. Vanhoja hittejä ei voi soittaa montaa kertaa päivässä, koska ne kuulostavat ihmisten korvissa kuluneilta.

– Tällä hetkellä ainoa rotaatiossa oleva Yön kappale meillä on Joutsenlaulu. Se soi Suomipopilla maksimissaan kerran vuorokaudessa mutta ei joka vuorokausi, Nelonen Median musiikkipäällikkö Matti Välisalo sanoo.

– Jos nyt tulisi Yöltä uusi hitti, se soisi Suomipopilla 60 kertaa viikossa.

Vanhojen hittien olisi vaikea nousta kärkeen, vaikka listaus ulottuisi kauas historiaan. Ensimmäiset kaupalliset radiokanavat ilmestyivät eetteriin 1985. Sitä ennen radioaaltoja hallitsi Yle.

– Silloin Yön biisejä soitettiin radiossa järjettömän vähän. Ylen Rockradio oli melkein ainoa ohjelma, joka niitä saattoi soittaa.

Miksi uusista kappaleista sitten ylivoimaisesti suosituin on juuri Minne tuulet vie?

Paljon selittää se, että se oli Yön viimeisen levyn sinkku. Näin voimakkaaseen rotaation kappale ei kuitenkaan olisi päässyt, jos ihmiset eivät siitä pitäisi.

– Siinä oli tavallaan jonkinlainen uusi alku. Vaikka siinä oli paljon tuttua Yötä, oli siinä mukana Ollin omaa tarinaa, joka tietoisesti tai tiedostamatta kosketti ihmisiä, Ojala arvioi.