Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin ystävyys on kestänyt kaiken 30 vuoden ajan – ”Roolijako on aina ollut selkeä”

Julkaistu:

ystävyys
Ystävänpäivänä on sopiva hetki selvittää, mihin perustuu Apulanta-kaksikon Toni Wirtasen ja Sipe Santapukin pitkä työ- ja ystävyyssuhde.
– Ystävä on sellainen, joka tietää toisesta kaiken, mutta silti rakastaa.

Nyt on kovaa tekstiä!

Mietelmän lausuu ääneen Apulanta -yhtyeen rumpali Simo ”Sipe” Santapukki.

Kyse on hänen omasta ajatuksestaan, sillä Sipe on paljon muutakin kuin lyömäsoittaja, kuten kaikki Apulantaan perehtyneet tietävät. Ja tietääpä hän sen itsekin:

– Olen Päijät-Hämeen johtava aforistikko, hän ilmoittaa – kasvot ilmeettöminä.

Hänen kanssaan tittelistä kelpaa kilvoittelemaan korkeintaan Apulannan solisti-kitaristi Toni Wirtanen. Mutta ei kaksikko kilpaile. He ovat bändikavereita, yrittäjätovereita – ja ystäviä.

Eivätkä he myöskään riitele.

– Eihän Simon kanssa voi riidellä, kun hän ei suutu mistään, Toni sanoo, katsoo Sipeä – ja tämä virnistää katsomatta takaisin.

John Lennon sanoi, että rakastavaiset eivät katso toisiaan silmiin, he katsovat samaan suuntaan.

Sipe ja Toni ovat katsoneet samaan suuntaan nuorukaisista keski-ikäisiksi miehiksi, punkkareista areenarokkareiksi ja pojista isiksi.

Kaikki alkoi death-metalista.


Nimittäin sitä Toni ja Apulannan alkuperäinen basisti Antti Lautala soittivat varhaisteineinä Lautalan kotitalon olohuoneessa. Meininki oli armoton, varsinkin paikalle tulleen Sipen mielestä.

Sipen moshaaminen ei tosin tehnyt heti Toniin vaikutusta.

– Ajattelin, miksi tuon skidin piti tulla tänne pyörimään, Toni muistelee.

Elettiin alkuvuotta 1991. Toni täyttäisi muutaman kuukauden kuluttua 16 vuotta, Sipe saman vuoden lopulla vasta 14.

– Tuossa vaiheessa ikäero on merkittävä, kaksikko toteaa kuin yhdestä suusta.

Teinin maailma on mustavalkoinen. Tuolloin oltiin Obituaryn ja vaikkapa Misfitsin lumoissa. Jos joku olisi kiikuttanut etuajassa kuultavaksi myöhemmin tajunnan räjäyttäneen Nirvanan Nevermindin, se olisi ollut heinolalaispojista ”paskaa”.

Mutta teinin maailmassa myös äkkikäännökset olivat sallittuja. Tonin mielestä Sipe olikin oikein hyvä tyyppi eli ”häiriintynyt” eikä ”maito” eli huono, kun häneen paremmin tutustui – ja Nirvanakin kuulosti vähän ajan päästä oikein esikuvalliselta.

Kun Toni ja Antti Lautala perustivat muutama kuukausi myöhemmin bändiä, rumpaliksi kysyttiin Sipeä.

– Ei siinä oikein muitakaan ollut. Heinolassa ei bändihomma ollut mitenkään isollaan, Toni perustelee.

– Ei haitannut, että en ollut koskaan soittanut. Minäkin yritin miettiä jätkille sopivaa rumpalia, Sipe naurahtaa.

Yy-kaa-koo-nee – ja niin oli Apulanta huudettu käyntiin.

Ja Tonin ja Sipen ystävyys.


Tonin mielestä isoin yhdistävä asia kaksikon välillä on ollut se, että heillä on yhteinen päämäärä. Kumpikin ajattelee Apulannan parasta.

– Mitäs sitä siinä sitten riitelemään, Toni toteaa.

– Kääntäisin tämän myös niin, että sillä on ollut väliä meille itsellemme, miltä touhu on tuntunut bändin sisällä. On silläkin väliä, miltä tämä on näyttänyt ulospäin, mutta itselle on aina ollut huomattavasti tärkeämpää, mikä fiilis meillä on ollut, Sipe sanoo.

Hän sanoo, että yleensä bändeissä riidellään, kun artistien egot törmäävät toisiinsa. Apulannassa ei ole ollut sitä ongelmaa – ainakaan Tonin ja Sipen kesken.

– Roolijako on aina ollut aika selkeä, Toni sanoo.

Basistien kanssa Toni myöntää joutuneensa joskus ammoin kiistoihin, mutta nykyisen basistin Ville Mäkisen kanssa ei ollut sitä ongelmaa.

– Eikä sitä enää tässä iässä jaksa riidellä, 43-vuotias Toni sanoo.

Apulannassa ei ole Tonin ja Sipen kesken erimielisyyksiä myöskään rahasta tai siitä, että huomio jakautuu heidän välillään jotenkin väärin.

– Noita molempia on aina riittänyt kummallekin, he naurahtavat, ja Toni jatkaa vähän vakavammin:

– Vaikkei olisikaan riittänyt, niin niistäkin on turha riidellä. Vaikka juuri noista kai ne riidat tuppaavat usein syntymään. Usein puhutaan myös musiikillisista erimielisyyksistä, mutta väitän, että aika usein noissakin riidoissa on kyse dollareista.

Entä onko koskaan käynyt niin, että olisitte olleet samaan naiseen ihastuneita?

– Ei ainakaan samaan aikaan. Tai niin, että se olisi mikään ongelma, Toni vastaa – ja Sipe vahvistaa tämän nyökkäyksellä.


Tonin vaimo, laulaja Jannika B. eli Jannika Wirtanen ja Sipen puoliso, huippusuunnistajana tunnetuksi tullut Minna Kauppi tiesivät kumpikin, että heidän miehensä ovat olleet Apulannassa koko aikuisikänsä. Yhtyetoiminnan vaativuus – ja Tonin ja Sipen ystävyys – eivät tulleet kummallekaan yllätyksenä.

Sekä Sipe että Toni kehuvat vaimojaan. Luotuaan itse vaativaa omaa uraa puolisot ymmärtävät bänditoiminnan vievän miesten elämästä joskus paljonkin.

– Tämä on huipputilanne. Kun rouvallakin on ollut kutsumusammatti, niin ei tarvitse selitellä. Sielun palo on sielun paloa, Sipe kuvailee.

Ystävät tukevat toisiaan niin ilon kuin surunkin päivinä, niin niin myötä- kuin vastatuulessakin.

Tämä ystävyyden perusperiaate on toteutunut Tonin ja Sipen suhteessa vuosikymmenten kuluessa kaikin tavoin.

Lohduttaminen ja vertaistuki toteutuvat pitkään toistensa tunteneiden ja yhdessä tiiviisti taiteellista työtä tekevien ystävysten kesken joskus karullakin tavalla. Sipe sanoo, että terapeuttinen huumori Apulannan sisällä on usein ”sysimustaa”.

– Ja se on hyvä juttu. Kun on itsellä joku ahdinko päällä, ja kaveri vinoilee siitä, kahleet murtuvat. Pääsee asiassa sitten jollain tavalla eteenpäin. Perustason ymmärtäminen ei aina ole ollenkaan se paras juttu…, rumpali selittää.

– Ei missään tapauksessa, Toni vakuuttaa väliin.

– …vittuilun kautta pääsee usein parempiin tuloksiin, Sipe sanoo.


Avaudutteko usein toisillenne murheistanne?

– Tarvittaessa, Toni vastaa ja jatkaa:

– Tässäkin tulee usein vastaan se, mikä on parasta bändille. Ja se on usein se, että toimitaan. Se voi olla parasta myös niiden murheiden kannalta.

– Monesti on todettu puolin ja toisin toisillemme: ”Tässä on nyt vähän aikaa tämmöistä”, Sipe kertoo.

– Sekin auttaa, Toni sanoo.

Ja kun pitkän linjan ystävien kesken ollaan juttusilla, mainittakoon, että tähänkin toteamukseen liittyy sisäpiirin vitsi – ja Tapani Kansa.

Mutta ehkä se tarina täytyy jättää Tonin ja Sipen salaisuudeksi.

Apulanta esiintyy Helsingin Hartwall-areenassa perjantaina ja lauantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt