Arttu Wiskarin hittikappale syntyi taloudellisen ahdingon keskellä – vuokramaksutkin menivät rästiin: ”Homma oli todella epätoivoista”

10 vuotta sitten Arttu Wiskari työskenteli rautakaupassa ja haaveili menestyksestä, mutta sai levy-yhtiöiltä vain rukkasia. Lopulta kaiken ratkaisi riskillä otettu pankkilaina.

Arttu Wiskari tietää henkisen kanttinsa vahvistuneen vuosien myötä melkoisesti. – Pettymykset eivät enää tunnu yhtä pahalta kuin aiemmin, laulaja kertoo.

10.2.2019 11:31

Arttu Wiskari, 34, ehdottaa tapaamispaikaksi Espoossa sijaitsevan levy-yhtiönsä Mökkitie Recordsin toimitiloja. Wiskarin kavereidensa kanssa omistaman levy-yhtiön elämästä on tehty tositv-sarja Unelmia ja studiohommia, joka alkaa pyöriä Ylen TV2-kanavalla tiistaina 12. helmikuuta.

Yrityksen nykyiset toimitilat useine studioineen ovat alun perin kuuluneet Ylelle sekä sen jälkeen yritykselle, joka teki äänielokuvia.

– Olen käynyt täällä ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana tekemässä ääniroolin, Arttu Wiskari mainitsee tiloja esitellessään.

Hänellä oli takanaan paljon kokemusta ja yrittämistä ennen kuin läpimurto artistina tuli vuonna 2010 Mökkitie-singlellä. Suosio vakiintui, kun myös Tuntematon potilas nousi hitiksi.

 Melkein kymmenen levy-yhtiötä tyrmäsi Mökkitien, joten ei ollut muuta mahdollisuutta kuin julkaista se itse.

Wiskari yhteistyökumppaneineen tietää, kuinka vaikeaa pinnalle pääsy voi olla. Hänen oma tarinansa on samansuuntainen kuin kirjailija J.K. Rowlingilla, jonka tarjoaman käsikirjoituksen Harry Potterista hylkäsi yli kymmenen kustantajaa.

– Melkein kymmenen levy-yhtiötä tyrmäsi Mökkitien, joten ei ollut muuta mahdollisuutta kuin julkaista se itse, Wiskari muistelee.

Mutta siihen tarvittiin rahaa, jota Wiskarilla, biisintekijä Janne Rintalalla ja tuottaja Olli Saksalla ei ollut.

– Homma oli todella epätoivoista. Olimme Jannen kanssa töissä samassa rautakaupassa, kunnes siellä vähennettiin väkeä ja Janne joutui lähtemään. Tilanne oli surkuhupaisa, koettelemuksia tuli toisensa perään.

 Uskoimme biiseihimme niin paljon, että otimme lainan.

Musiikin tekemiseen tarvittavissa laitteissa oli kiinni suuret summat. Osa maksuista, kuten myös arjen kuluista vuokrineen, oli rästissä. Silti kaverusten usko ja tahtotila olivat vahvoja.

– Uskoimme biiseihimme niin paljon, että otimme lainan.

Sen avulla Mökkitie levytettiin ja palkattiin tiedottaja, joka sai biisin soimaan radioissa. Sinnikkyys palkittiin. Mökkitiestä tuli hitti ja johan alkoi levy-yhtiöitä yhteistyö kiinnostaa.

– Levy myi 40 000 kappaletta ja meillä oli yhtäkkiä rahaa vaikka kuinka.

Tuolloin yhteistyökumppaniksi valikoitui Warner, koska se oli levy-yhtiöistä ainoa, joka oli aiemmin vaivautunut tulemaan edes keikalle katsomaan Wiskaria yhtyeineen.

– Monen ihmisen elanto on minusta kiinni ja koen vastuuni vahvana, Arttu Wiskari sanoo.

Vähän myöhemmin Wiskari kavereineen perusti Mökkitie Recordsin, jonka kautta hänen uraansa nyt hoidetaan. Yhtiö myös pestaa talliinsa nuoria kykyjä, jotta heidän ei tarvitsisi käydä yhtä pitkää ja kivikkoista tietä kuin Wiskarin itsensä.

Mökkitien menestyneimpänä artistina Wiskari kantaa vastuuta siitä, että hänen toimintansa takaa yrityksen pyörimisen. Sen ohessa hänen keikkamyyntinsä elättää myös bändin ja keikkamyyjän.

– Monen ihmisen elanto on minusta kiinni ja koen vastuuni vahvana. Pidän hyvin tärkeänä, että tuon taloon mahdollisimman paljon rahaa.

Se tarkoittaa käytännössä sitä, että on jaksettava lähteä tien päälle.

– Hyvin harvoin peruutan mitään, joten on tullut esiinnyttyä kuumeessa ja erilaisissa oksennustaudeissa.

 Minustakin joku voi luulla, että aina menee hyvin, mutta todellisuudessa voi olla, etten ole nostanut firmasta palkkaa pariin kuukauteen.

Wiskari tietää henkisen kanttinsa vahvistuneen vuosien myötä melkoisesti.

– Pettymykset eivät enää tunnu yhtä pahalta kuin aiemmin. Niihin alkaa tottua, koska niitä tulee niin paljon. Pettymyksiin oppii asennoitumaan, mutta silti välillä jokin vastoinkäyminen sattuu muita pahemmin. Joskus hermot menevät salamannopeasti.

Uutuussarjan Wiskari uskoo välittävän todellista kuvaa musiikin tekemisestä.

– Minustakin joku voi luulla, että aina menee hyvin, mutta todellisuudessa voi olla, etten ole nostanut firmasta palkkaa pariin kuukauteen, koska nekin rahat on tarvittu johonkin muuhun.

Wiskarin seuraavaa albumia varten on äänitetty kasa biisejä, joista nyt valitaan parhaimmat.

– Taas on tulossa rohkeita lauluja kuten ennenkin, Arttu ennakoi.

Hän soittaa kappaleen, jonka uskoo kirvoittavan keskustelua. Ja on todennäköisesti aivan oikeassa. Sanoitus on arkea lähellä, mutta juuri siksi se tulee monia lähelle, läpäisee suojuskilvet ja koskettaa.

Kesät ovat artisteille kovinta keikka-aikaa. Wiskari on sopinut keikkamyyjänsä kanssa, että tulevana kesänä hänelle ei enää aiempien kesien malliin sovita kalenteria aivan tukkoon.

 En ole pitänyt kahdeksaan kesään vapaata, vaan tehnyt aina kaiken yhteen soittoon.

– Ei sitä tahtia jaksa loputtomiin. En ole pitänyt kahdeksaan kesään vapaata, vaan tehnyt aina kaiken yhteen soittoon. Toissa kesänä ei tarvinnut käydä kotona lainkaan, koska teimme lähes 80 keikkaa kolmessa kuukaudessa.

Wiskari haluaa nyt kesäkuukausina viettää enemmän aikaa perheen kanssa.

– Olen ensi kesänäkin varmasti yksi maan eniten keikkailevista artisteista, mutta silti teen vain osan keikoista, jotta ehdin olla kotonakin.

Kotiväkeen kuuluvat Pauliina-vaimo sekä viisivuotias poika ja kolmevuotias tytär.

– Lapsetkin alkavat ymmärtää, että faija on aika paljon poissa. Pidämme yhteyttä FaceTimella monta kertaa päivässä ja lapset kyselevät usein, milloin tulen kotiin. Ei ole kivaa vastata, että siihen menee vielä kolme yötä.

Pariskunnan vanhemmista muodostuvasta tukiverkosta ei ole pitkien välimatkojen takia joka käänteessä apua. Wiskarin äiti on lasten hoidon ammattilainen, sillä hän pyöritti ennen eläkkeelle siirtymistään iltapäiväkerhojen ketjua.

– Koen, ettei hänen tarvitse enää hoitaa lapsia. Isä asuu sen verran kaukana, kuten Pauliinan sukukin, etteivät lapset voi mennä yökylään kovin usein.

Arttu Wiskari haluaa viettää aiempaa enemmän aikaa perheen parissa.

Wiskari on hyvin osallistuva ja energinen isä. Hän näyttää kännykästään videoita, kuinka temmeltää lasten kanssa. Leikin varjolla opetellaan laskemaan ja lukemaan.

– Enää lelut eivät riitä leikiksi, vaan pitää keksiä tekemistä. Minulla on kuvattuna satoja videoita lapsista, Arttu hymyilee.

Hän lähtee helmikuussa bändiinsä kuuluvien parin muusikon kanssa lomalle Yhdysvaltoihin, jossa ei ole käynyt koskaan aiemmin.

– Menemme katsomaan jääkiekko-otteluita, käymme Las Vegasissa ja aivan ehdottomasti on käytävä syömässä Selänteiden ravintolassa. Sitä on kehuttu niin paljon, Arttu perustelee.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?