Musiikki

Rahahuolet varjostivat Arttu Wiskarin uran alkuvuosia – hittibiisi Mökkitie syntyi velkarahalla!

Julkaistu:

10 vuotta sitten Arttu Wiskari työskenteli rautakaupassa ja haaveili menestyksestä, mutta sai levy-yhtiöiltä vain rukkasia. Lopulta kaiken ratkaisi riskillä otettu pankkilaina.
Arttu Wiskari, 34, ehdottaa tapaamispaikaksi Espoossa sijaitsevan levy-yhtiönsä Mökkitie Recordsin toimitiloja. Wiskarin kavereidensa kanssa omistaman levy-yhtiön elämästä on tehty tositv-sarja Unelmia ja studiohommia, joka alkaa pyöriä Ylen TV2-kanavalla tiistaina 12. helmikuuta.

Yrityksen nykyiset toimitilat useine studioineen ovat alun perin kuuluneet Ylelle sekä sen jälkeen yritykselle, joka teki ääni­elokuvia.

– Olen käynyt täällä ensimmäisen kerran yhdeksänvuotiaana tekemässä ääniroolin, Arttu Wiskari mainitsee tiloja esitellessään.

Hänellä oli takanaan paljon kokemusta ja yrittämistä ennen kuin läpimurto artistina tuli vuonna 2010 Mökkitie-singlellä. Suosio vakiintui, kun myös Tuntematon potilas nousi hitiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Wiskari yhteistyökumppaneineen tietää, kuinka vaikeaa pinnalle pääsy voi olla. Hänen oma tarinansa on samansuuntainen kuin kirjailija J.K. Rowlingilla, jonka tarjoaman käsikirjoituksen Harry Potterista hylkäsi yli kymmenen kustantajaa.

– Melkein kymmenen levy-yhtiötä tyrmäsi Mökkitien, joten ei ollut muuta mahdollisuutta kuin julkaista se itse, Wiskari muistelee.

Mutta siihen tarvittiin rahaa, jota Wiskarilla, biisintekijä Janne Rintalalla ja tuottaja Olli Saksalla ei ollut.

– Homma oli todella epätoivoista. Olimme Jannen kanssa töissä samassa rautakaupassa, kunnes siellä vähennettiin väkeä ja Janne joutui lähtemään. Tilanne oli surkuhupaisa, koettelemuksia tuli toisensa perään.

Musiikin tekemiseen tarvittavissa laitteissa oli kiinni suuret summat. Osa maksuista, kuten myös arjen kuluista vuokrineen, oli rästissä. Silti kaverusten usko ja tahtotila olivat vahvoja.

– Uskoimme biiseihimme niin paljon, että otimme lainan.

Sen avulla Mökkitie levytettiin ja palkattiin tiedottaja, joka sai biisin soimaan radioissa. Sinnikkyys palkittiin. Mökkitiestä tuli hitti ja johan alkoi levy-yhtiöitä yhteistyö kiinnostaa.

– Levy myi 40 000 kappaletta ja meillä oli yhtäkkiä rahaa vaikka kuinka.

Tuolloin yhteistyökumppaniksi valikoitui Warner, koska se oli levy-yhtiöistä ainoa, joka oli aiemmin vaivautunut tulemaan edes keikalle katsomaan Wiskaria yhtyeineen.

Vähän myöhemmin Wiskari kavereineen perusti Mökkitie Recordsin, jonka kautta hänen uraansa nyt hoidetaan. Yhtiö myös pestaa talliinsa nuoria kykyjä, jotta heidän ei tarvitsisi käydä yhtä pitkää ja kivikkoista tietä kuin Wiskarin itsensä.

Lisää Arttu Wiskarin kuulumisista torstain Ilta-Sanomissa!

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt