Kymmenen vuotta sitten Beatlesin viimeisen keikan vuosipäivää juhlistettiin muun muassa tällaisella julisteella.

Yksi kaikkien aikojen kuuluisimmista keikoista vedettiin 50 vuotta sitten – maailmantähtien posketon päähänpisto päättyi pidätykseen

Beatlesin viimeisestä esiintymisestä tulee tänään kuluneeksi tasan 50 vuotta. Se muistetaan yhä, olihan se omituinen. Ja sen lopetti poliisi.


30.1.2019 6:26

Tammikuussa 1969 maailman tärkeimmän yhtyeen tilanne oli sekava. Takana olivat Beatlemanian hysteeriset vuodet 1963-66 ja parin vuoden huikeat studiosessiot sen jälkeen. ”Maailman paras levy” eli Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band oli jo historiaa ja Valkoinen tupla ilmestyi kolme kuukautta aiemmin.

Syntyi epämääräinen idea, että seuraavaksi tehdään elokuva ja albumi, jossa näytetään kuinka se ihmeellinen musiikki oikein syntyy, improvisoimalla, soitellen.

Projektista ei oikein tullut yhtään mitään. Beatlesit riitelivät. John Lennon politikoi ympäriinsä uuden naisensa Yoko Onon kanssa, ja oli samaan aikaan ajautunut heroiinin käyttäjäksi.

George Harrison oli erikoisessa tilanteessa joka saattoi heikentää sävellystyöhön keskittymistä: Georgen vaimo Pattie oli alkanut seurustella Eric Claptonin kanssa ja George puolestaan viritteli kitaraansa enemmän suhdetta Claptonin vaimoon Charlotteen. Ringo Starr paneutui näyttelijäuraansa elokuvassa The Magic Christian, mustassa komediassa jossa hän näytteli yhdessä kaverinsa Peter Sellersin kanssa.

Beatlesin kosketinsoittajana viimeisellä keikalla oli Billy Preston, ihan kuvan vasemmassa alakulmassa. Yoko Ono seuraa tilannetta takana.

Ainoa, joka jaksoi tehdä töitä yhtyeen tulevaisuuden eteen, oli Paul McCartney. Hän oli palkannut Michael Lindsay-Hoggin tekemään dokumentaarista Beatles-elokuvaa, ja osana sitä syntyi idea live-esiintymisestä.

Edellisestä keikasta oli kaksi ja puoli vuotta ja seuraavaa ei koskaan tulisi.

– Oli ajatus, että soitetaan livenä jossain. Mietittiin, että mennään Palladiumiin tai sitten vaikka Saharan autiomaahan soittamaan. Mutta kun siihen liittyy niin paljon roudaamista, ajateltiin että mennään nyt vaan tuohon katolle, Ringo Starr muisteli Beatles Antholygy -kirjassa.

Beatlesin omistaman Apple-yhtiön talo sijaitsi kuuluisalla räätälikadulla, Savile Row’lla ihan lähellä Piccadilly Circusta. Talo oli alun perin vuodelta 1753, ja nyt lounasaikaan sen katolle marssi neljä beatlea, Georgen paikalle kutsuma kosketinsoittaja Billy Preston, kuvausryhmä ynnä sekalaista apuporukkaa ja kavereita.

Katolta oli vedetty piuhat kellariin, jossa legendaarisen Beatles-tuottaja George Martinin johdolla nauhoitettiin koko tapaus.

Peribrittiläiseen, kylmään, kosteaan ja tuuliseen ulkoilmaan tultiin lämpimästi varustautuneena. Paul tietysti ensin, sitten Ringo yllään vaimonsa Maureenin punainen takki. Lennon saapui Yoko Onon turkki yllään.

Molemmat rouvat olivat myös katolla katsomassa, mutta rouva McCartney, Linda, oli kotona Pohjois-Lontoossa. Hän oli toisella kuulla raskaana.

 Oli ajatus, että soitetaan livenä jossain. Mietittiin, että mennään Palladiumiin tai sitten vaikka Saharan autiomaahan soittamaan. Mutta kun siihen liittyy niin paljon roudaamista, ajateltiin että mennään nyt vaan tuohon katolle.

Ensimmäinen kappale oli Get Back. Se soitettiin kahteen kertaan ja siihen palattiin vielä 42-minuuttisen setin lopuksi.

Kaikkiaan katolla soitettiin seitsemän eri laulua, joista Don’t Let Me Down, I’ve Got A Feeling, One after 909 ja Dig A Pony päätyivät lopulliselle albumillekin, paljon myöhemmin. Hupailumielessä rämpytettiin erilaisia välisoittoja, kuten God Save the Queen.

Bändi soitti hyvin. Billy Prestonin läsnäolo koskettimissa varmasti piristi toisiinsa kyllästyneitä Beatleja. Ja varmasti Beatlejen huumorintajua kutkutteli tilanne, jossa heidän keikastaan olisi varmasti maksettu miljoonia, mutta täälläpä me pojat vaan katolla soitellaan ei-kenellekään.

Lounasaikaan lähistön kaduilla parveilleet lontoolaiset olivat ällikällä lyötyjä. Onko se Beatles, missä ne soittaa, mitä tämä on?

Toiseksi viimeisen kappaleen aikana poliisit saapuivat katolle ja vaativat mökää lopetettavaksi. Beatlesin roudari Mel Evans ehti jo napsauttaa Georgen vahvistimen pois päältä, mutta tämäpä kytki virrat takaisin.

Paul McCartney muistelee tilannetta:

– Sanoin, että me jatkamme soittoa. Mal vastasi, että sitten poliisi pidättää teidät. Vastasin: Hienoa, siitä tulee hyvä lopetus elokuvalle – Poliisi pidätti Beatlesit kattokeikalla.

Pienen neuvottelun jälkeen poliisit antoivat Beatlesin esittää vielä kerran Get Backin. Sen jälkeen John Lennon lopetti Beatlesien viimeisen keikan kuuluisiin sanoihin:

– Haluan kiittää kaikkia filmiryhmän ja omasta puolestamme. Toivon, että läpäisimme koesoiton.

Täällä kuuluisa konsertti pidettiin.

Koko filmiprojekti hautautui kevään 1969 aikana. Beatles kokoontui vielä kerran studioon ja teki albumin Abbey Road. Sitten yhtye hajosi.

Kattokeikan tuotokset julkaistiin vasta Beatlesin hajoamisen jälkeen vuonna 1970. Elokuvaa ei ole uudelleenjulkaistu sitten 1980-luvun alun VHS-ajan.

Apple omistaa negatiivit ja väitetään, että Paul, Ringo ja George ovat estäneet kaikki julkaisuyritykset, koska elokuvassa nähdään riitelevä, pahantuulinen Beatles. Se ei sovi yhtyeen brändiin. Viime vuonna McCartney kuitenkin sanoi New Musical Express -lehdelle, että elokuva nähdään remasteroituna vuonna 2020.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?