Musiikki

Ensimmäinen Syksyn sävel -voittaja Bengt Huhta on kuollut – aikansa kohuartisti ”Kristian” ei kaihtanut julkisuustemppuja

Julkaistu:

Kristianina tunnettu Huhta oli kuollessaan 69-vuotias.
Muusikko Bengt Huhta on kuollut lyhyen sairauden uuvuttamana keskiviikkona 23.1.2019. Hän oli kuollessaan 69-vuotias. Suru-uutinen vahvistettiin Ilta-Sanomille Huhdan entisestä levy-yhtiöstä, Rocket Recodsista.

– Tietysti se on aina surullinen uutinen, kun lahjakas muusikko lähtee ennen aikojaan. Hän teki paljon hienoja juttua 70-luvulla ja sen jälkeenkin. Kaikkein hienoimmat jutut taisivat jäädä vähiten tunnetuiksi, kertoo Juha Rantala Rocket Recodsista.

Kristian-taiteilijanimeä aiemmin äyttänyt Huhta tunnetaan Syksyn sävelen ensimmäisenä voittajana. Huhta voitti vuonna 1968 järjestetyn kilpailun Aarno Ranisen säveltämällä kappaleella Näin on. Hän oli tuolloin vain 18-vuotias.

Huhta asui kuolemansa aikaan Kruunupyyssä, mutta hän on kotoisin Kokkolasta.


IS haastatteli Huhtaa viimeksi vuonna 2016. Hän kertoi tuolloin jääneensä eläkkeelle rehtorin työstään. Huhta toimi 25 vuotta saaristokoulun rehtorina. Hänellä on vaimo, lapsia ja lastenlapsia. Keskipohjanmaan mukaan hän kuitenkin keikkaili kuolemaansa saakka, vaikka jätti kirkkaimman julkisuuden valokeilan sen rankkuuden vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Reissaaminen alkoi riittää. Vajaassa kahdessa vuodessa ajoin 170 000 kilometriä. Lauantaisin saattoi olla kolmekin keikkaa, Huhta kertoi syyksi, miksi hän katosi eturivin laulajien joukosta.
Laulaja jää muistoihin myös villeistä tempauksistaan, joita hän muisteli myöhemmin hyvillä mielin. Eräässä lehtijutussa hän roikkui ristillä ja toisen kerran hän lavasti itsemurhansa hotellihuoneeseen.

– Se oli sellaista teatteria, rajojen hakemista. Ei siihen osaa suhtautua enää vakavasti, Huhta hymähti IS:n haastattelussa vuonna 2016.

Yksin Kristian ei keksinyt tempauksiaan. Ylilyöntejä tapahtui tuolloin muillakin, sillä poptähtiin kohdistunut julkisuus oli vielä varsin uutta.

Huhta lopetti Kristian-nimen käytön kokonaan 1974, jolloin hän oli jo vetäytynyt Kokkolaan rauhallisempaan elämään.


Hylättyään iskelmätähden uransa Kristian teki vuosina 1972 ja 1977 kaksi kunnianhimoista englanninkielistä pitkäsoittoa. Esittäjän taiteilijanimeä kantava pitkäsoitto Kristian ilmestyi vuonna 1972. Vuonna 1977 ilmestynyt Indian Girl puolestaan julkaistiin artistin omalla nimellä Bengt Huhta.

Levy-yhtiön mukaan levyt menestyivät kaupallisesti vaatimattomasti, mutta vuosien myötä niistä on muodostui kiiteltyjä ja haluttuja keräilyharvinaisuuksia.

Albumeilla esiintyy joukko maamme eturivin muusikoita, muun muassa Antero Jakoila, Ronnie Österberg, Hasse Walli, Pekka Pöyry ja Esa Kotilainen.

Rocket Recods julkaisi levyt ensimmäistä kertaa cd-muodossa samalla julkaisulla vuonna 2010.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt