Musiikki

Ilkka Vainio raitistui 18 kuukautta sitten – tilanne keikkalavalla avasi silmät: ”Jos otan yhdenkin, siitä alkaa kahden viikon seminaari”

Julkaistu:

Viihteen kenttämiehet
Ilkka Vainio on lauluntekijä mainio.
Raittiuden myötä huimasti hoikistunut Ilkka ”Ile” Vainio puhuu puhelimessa ja kun hän katkaisee yhteyden, kapula pirahtaa uudelleen.

Säädettävää löytyy sillä Vainio ja Viihteen kenttämiehet kiertävät Suomea tasaisen tappavaa tahtia. Tällä hetkellä mies valmistautuu Juha Vainion 80-vuotisjuhlakonsertteihin.

– Kiertue alkoi viime keväänä, kun isä-Juhan syntymästä tuli 80 vuotta. Keikat huipentuvat 9.5. Tavastialle, Vainio kertoo IS:lle.

– Kysyntä on kova ja keikkoja tilataan koko ajan lisää. Myimme esimerkiksi Tampere-talon loppuun.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Juha Vainion laulut kiinnostavat edelleen ihmisiä.

– Onhan siellä aikamoisia klassikoita, Vanhoja poikia viiksekkäitä ja näitä. Isä teki 2 500 tekstiä, minä olen tehnyt vasta tuhat, maestro laskee.

– Isä oli minulle rakas, mutta olimme myös työtovereita. Hänestä on paljon hienoja tarinoita, joita kerron aina kappaleiden välissä. Esitän lauluja, jotka olen nähnyt pikkupoikana ensiesityksenä, kun Juha soitteli niitä kotona pianolla.Viihteen kenttämiesten lisäksi keikoilla kuullaan kahta toisen polven taiteilijaa, sillä bändiin kuuluvat myös Janus Hanski ja Kari Tapion poika Jani Jalkanen.

Vainio painottaa, ettei jaksaisi kovaa keikkatahtia krapulassa.

– Olen nyt kulkenut 1,5 vuotta täysin raittiina. Menen selvänä hautaan. Juha lopetti juomisen 37-vuotiaana, minä 57-vuotiaana.

Alun perin juomattomuuden piti olla lyhyt kokeilu, joka oli aikomus päättää perinteisellä opintoretkellä Veterano-brandyn tehtaalle Espanjaan.

– Siellä piti ottaa kulhoa, mutta huomasin vain availevani muille pulloja. Ensimmäistä kertaa toin tuliaiset kotiin asti. Ennen ne oli juotu jo lentokentällä, Vainio nauraa.


Vainio vakuuttaa, että alkoholia ei ole tehnyt mieli.

– Ei ole ollut edes tiukkaa. Kun olen tarjonnut ihmisille ruokaa ja kaatanut heille viiniä, olen tuumannut, että tuoksuupa hyvälle, mutta siinä se.

Hän ei aio ottaa edes yhtä huikkaa.

– En voi. Jos otan yhdenkin, siitä alkaa kahden viikon seminaari. Raittius on lahja isälleni taivaaseen, mutta myös itselleni, lapsilleni ja Elina-rakkaalle.

Vieläkö muistat hetken, kun päätit lopettaa juomisen?

– Se oli Ystävän risti -konsertti. Huomasin Eino Grönin istumassa yleisössä ja pyysin häntä lavalle laulamaan kanssani Yksinäinen saarnipuu -kappaletta. Ajattelin, että jos legenda on noin hyvässä kunnossa lopetettuaan juomisen, niin minä teen saman. Sanoin asian myös ääneen konsertissa.

– Olen mieluummin iloisen taitava taiteilija selvin päin, en totinen baskerineuvos, joka tuomitsee muiden kulhoon kurkistelun, kirkaskatseinen Ile hymyilee.

Ilkka Vainio ja Viihteen Kenttämiehet

Ilkka Vainio; laulu - Luumu Kaikkonen; kitarat - Pekka Kuorikoski; piano, hammond, koskettimet - Tapani Laastola; rummut ja lyömäsoittimet - Jani Jalkanen; basso - Antero Priha; trumpetti - Panu Syrjänen; saksofoni - Janus Hanski; laulu ja basso

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt