Mitä Freddie Mercury oikein lauloi Bohemian Rhapsodyssa? Testaa, osaatko sanat - Musiikki - Ilta-Sanomat

Mitä Freddie Mercury oikein lauloi Bohemian Rhapsodyssa? Testaa, osaatko sanat

Julkaistu: 19.12.2018 17:45

Queen-yhtyeestä ja erityisesti sen laulajasta Freddie Mercurysta kertova elokuva Bohemian Rhapsody on ollut syksyn hittielokuva. Kuinka hyvin sinä tunnet nimibiisin?

Bohemian Rhapsody, vuonna 1975 Queen-yhtyeen A Night at the Opera -levyllä julkaistu persoonallinen kappale, on eittämättä yksi rockin suurista klassikoista. Se on Freddie Mercuryn säveltämä ja sanoittama kappale, joka ei sovi tavalliseen kaavaan. Se yhdisti rockia ja oopperaa tavalla, jota ei voi unohtaa kerran kuultuaan.

Miten hyvin kappale, lähinnä sen leimallinen oopperaosuus, on jäänyt sinulle mieleen? Testaa!

Jos testi ei näy alla, näet sen täältä.

Bohemian Rhapsody -elokuva kertaa Queenin ja Freddie Mercuryn rakettimaisen nousun tähtiin. Suosio oli kuitenkin vähällä tuhoutua, kun Mercuryn elämä lähti syöksykierteeseen. Aidsia sairastanut laulajatähti kuoli 24. marraskuuta 1991 kotonaan Lontoossa vain 45-vuotiaana. Hän oli päivää aiemmin kertonut julkisuudessa sairaudestaan.

Mercuryn viimeisistä hetkistä on liikkunut julkisuudessa jo vuosikausia mitä erikoisimpia huhuja. Bohemian Rhapsody -elokuvaa onkin kritisoitu siitä, että elokuvassa sivuutetaan täysin Mercuryn viimeiset sairauden varjostamat vuodet.

Mercury varjeli tarkoin yksityisyyttään, ja laulajan läheiset ovat kunnioittaneet miehen toivetta, eivätkä ole paljastaneet juuri mitään laulajan viimeisistä hetkistä.

Lue lisää: Mary säilytti Freddie Mercuryn tuhkia makuuhuoneessa, sitten hän livahti ulos talosta uurnan kanssa ja toteutti Freddien toiveen

Vuonna 2016 julkaistu Somebody To Love -teos on yksi niistä harvoista kerroista, kun Queen-yhtyeen jäsenet ovat puhuneet julkisuudessa laulajan viimeisistä elinvuosista. Kirjassa muusikot muistelevat, kuinka Mercury salasi sairautensa aivan viimeiseen asti.

Mercury ei sinnikkäistä yrityksistä huolimatta voinut enää salata heikentynyttä terveydentilaansa helmikuussa 1990, kun Queen-yhtye asteli Brit Awards -gaalassa lavalle. Fanit kohahtivat Freddie Mercuryn muuttuneesta ulkomuodosta. Laihtunut ja kalpea tähti oli kuin varjo entisestä.

Mercuryn bändikaverit ovat kertoneet vain Mercuryn kaikista läheisimpien ystävien tienneen totuuden laulajan sairaudesta. Brit Awards -gaalan jälkeen oli kuitenkin selvää, että laulajan terveydentila oli romahtanut rajusti nopeassa ajassa.

Lue lisää: Freddie Mercury lähetti ystävälleen lahjan haudan takaa – Elton John koki elämänsä yllätyksen ja purskahti välittömästi kyyneliin

Queen-muusikot olivat arvanneet jo aikoja sitten Mercuryn olevan vakavasti sairas, mutta laulaja salasi asian myös bändikavereiltaan. Miehen vointi nousi puheenaiheeksi kunnolla vasta 1989, kun yhtye suunnitteli uutta kiertuetta.

– Emme pitkään aikaan tienneet, mikä oli vialla. Oli eräänlainen kirjoittamaton sääntö, ettemme koskaan puhuneet asiasta, sillä Freddie ei halunnut puhua. Hän sanoi vain, ettei pysty tekemään kiertuetta, eikä asiasta puhuttu enempää, Queenin kitaristi Brian May kuvailee Somebody To Love -kirjassa.

– Tiesimme hänen olevan hirvittävän sairas, mutta sen kuuleminen oli kamalaa. Olimme pitkään yrittäneet vakuutella itsellemme, että kyseessä olisi jokin muu sairaus, rumpali Roger Taylor sanoo.

Bänditoverien mukaan Mercury suhtautui lähestyvään kuolemaansa tyynesti. Hän ilmoitti haluavansa työskennellä niin kauan kuin mahdollista, joten yhtye matkusti Sveitsiin nauhoittamaan Mercuryn viimeiseksi jääneen albumin Innuendon. These Are The Days Of Our Lives -musiikkivideo kuvattiin toukokuussa 1991, vain muutamia kuukausia ennen laulajan kuolemaa.

– Tiesimme, ettei hänellä ole enää paljon aikaa jäljellä. Freddie halusi elämän jatkuvan mahdollisimman normaalina, Brian May on muistellut.

May on kertonut haastatteluissa kovista kivuista kärsineen Mercuryn selvinneen nauhoituksista votkan avulla.

– Hän ei koskaan halunnut muiden sympatiaa. Hän oli hyvin vahva ihminen ja halusi olla vastuussa omasta kohtalostaan. Hänen silmissään ei ollut kyyneliä, hän oli erittäin hillitty, May on kertonut.

Lue lisää: Freddie Mercury salasi vaikeutensa visusti – tällaiset olivat laulajan salaperäiset viimeiset hetket: elämän rakkaus teki suuren lupauksen

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?