Musiikki

90-luvun jättihitti Save Tonight soi taukoamatta radiossa, sitten laulaja katosi äkisti julkisuudesta – kertoo nyt miksi: ”Se oli oma valintani”

Julkaistu:

katoaminen
Eagle-Eye Cherry on palannut aktiiviseksi musiikintekijäksi, mutta lähestyvä joulu ei ole hänelle laulunaikaa – ei vaikka sisarpuoli Neneh Cherry on myös menestynyt laulaja.
Vuosien kuluminen ei näy ruotsalaisartisti Eagle-Eye Cherryssä. Hän täytti keväällä 50 vuotta, mutta huokuu edelleen samaa poikamaista energiaa kuin 1990-luvun loppuvuosina.

Silloin Eagle-Eye Cherry – ja ennen kaikkea hänen suurin hittinsä Save Tonight tuntui soivan kaikkialla.

Nyt hän on täällä taas – parin pitkän tauon jälkeen.

– Kadotin vuosiksi intohimon tehdä musiikkia, hän sanoo IS:lle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Lopetin musiikin tekemisen kokonaan, se oli oma valintani. Nautin siitä, että sain anonymiteetin takaisin. Saatoin seurata sivusta ihmisten reaktioita, kun kappaleeni soivat jossain julkisessa tilassa.

Hän perusti perheen eikä kaivannut entistä julkista työtään.

Kunnes äkkiä kaipasikin.

Paluu mikrofonin ääreen tapahtui vähitellen. Vähän yli 20 vuotta sitten Save Tonight oli maailmanlaajuinen jättihitti.

Se mahdollisti sen, että ruotsalaisartistille satoi keikkatarjouksia Pohjolan ulkopuolelta.

– Olin kaivannut esiintymistä, ennen kaikkea sitä. Palasin lavoille, mutta ensin ainoastaan muualle kuin Ruotsiin. Piipahtelin keikoilla – ja palasin Ruotsiin elämään perhearkea, hän kertoo.

Kun musiikille oli annettu vähän, oli vain ajan kysymys, milloin olisi annettava enemmän. Edelliset levyjulkaisut olivat tipahdelleet harvakseltaan vuosituhannen vaihteen hittikauden jälkeen. Sub Rosan (2003) ilmestettyä laulaja hiljeni vuosiksi, ja samoin kävi Can’t Get Enoughin (2012) jäätyä vähälle huomiolle. Nyt Eagle-Eye Cherry alkoi taas kirjoittaa uutta musiikkia, mutta toisella tavalla kuin aikaisemmin.

– Olin pääasiassa tehnyt lauluni itse, yksinäni. Nyt en halunnut hautautua studioon itsekseni. Halusin kirjoittaa muiden kanssa.

Ja jos kerran on kirjoittanut tuollaisen hitin kuin Save Tonight, säveltäjä- ja sanoittajaseuraa kyllä löytyy.

Tukholman lisäksi Cherry kirjoitti uutta musiikkia Los Angelesissa, mikä ei kuulemma ollut antoisa kokemus.

Mutta Nashvillessa, toisessa Yhdysvaltain musiikkibisneksen pääkaupungeista sitten kuulemma oli.


Syntyi albumi Streets Of You, joka julkaistiin hiljattain.

– Nashvillessa inspiroiduin, ja sain kiinni siitä, mitä kaikkea haluan levylleni. Siellä kirjoitin joitakin hyviä kappaleita ja pääsin sisälle musiikkiin keikoilla ja kohtaamisissa muiden tekijöiden kanssa.

Katso alla olevalta videolta Eagle-Eye Cherryn Save Tonight -kappaleen musiikkivideo:Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se täältä.

Musiikkimaailma on muuttunut 20 vuoden aikana paljon.

Vaikka Eagle-Eye Cherry on meritoitunut hitintekijä, hän ei nykyisessä suoratoistomaailmassa ole mikään levy-yhtiöiden kilpailevien tarjousten kohde. Ei, vaikka esimerkiksi Ed Sheeran ja monet muut romanttisia lauluja kitaroillaan renkuttavat nykytähdet operoivat samassa maastossa kuin ruotsalaisveteraani. Niinpä Eagle-Eye Cherry on päätynyt julkaisemaan levynsä oman yhtiön kautta.

Mutta maailman tavoin on muuttunut myös artisti itse.

– On minussa toki samaa kuin Save Tonightin aikoihin, mutta myös paljon uutta. Nyt olen tekijänä mielestäni ehjempi, kokonaisempi kuin nuorena, hän kuvailee.

– Kun aloin kirjoittaa lauluja, minun piti määritellä itseni. Kuka olen? Mitä tahdon tehdä? Aloin kuunnella Neil Youngia ja Bob Dylania ja löysin itsestäni laulaja-lauluntekijän. Nyt tuota etsimistä ei tarvinnut tehdä. Tiesin, kuka olen ja mitä teen.

– Tosin totta kai minua on ohjannut myös se, mitä olin kuullut kotona, mitä jazz-muusikko isäni oli soittanut minulle ja sisaruksilleni.

Perhe on paras, ainakin Cherryn perhe musiikillisesti. Hänen isänsä, yhdysvaltalainen jazztrumpetisti Don Cherry (1936–1995) soitti aikanaan muun muassa legendaaristen John Coltranen ja Ornette Colemanin kanssa. Cherry kasvatti myös laulaja Neneh Cherryn, 54, jonka isä on sierraleonelainen muusikko Ahmadu Jah.

Eagle-Eye (tämä on siis hänen oikea nimensä) ja Neneh kasvoivat samassa perheessä äitinsä, taiteilija Monica Karlssonin kanssa. Mainittakoon, että Ahmadu Jahin myöhemmässä liitossa syntyi myös laulajanuralla menestynyt Titiyo, 51 – hän on siis biologisesti sukua Neneh Cherrylle, mutta ei Eagle-Eye Cherrylle.


Voisi kuvitella, että tuo ryhmä musisoi ahkerasti kohdatessaan.

Olivatko Cherryn perhejuhlat kuten joulu yhtä jammailua ja yhteislaulua?

– Eivät tosiaankaan, hän naurahtaa.

– Musiikki oli meille kaikille työtä jo aikoinaan. Yhdessä vietimme yleensä vapaa-aikaa, olimme musiikista lomalla.

Sitä paitsi musiikintekemisen kulttuuri ja työtavat olivat ehtineet muuttua isäpuoli Donin jazzlevytysten ja Neneh Cherryn taiteellisten poplevyn työstämisen välissä.

– Kun isäni meni aikoinaan studioon, hän oli siellä päivän pari, korkeintaan viikon ja iso osa levystä perustui improvisaatioon. Hän kyllä ihmetteli Nenehiä, joka oli tehnyt jotain albumiaan kaksi vuotta:”Mitä ihmettä hän siellä studiossa oikein tekee noin pitkään?”

Eagle-Eye Cherryn albumi Streets Of You on juuri julkaistu.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt