Kommentti: Ozzy Osbourne tänään 70 vuotta! Tällainen on ollut rock-legendan katastrofien kolhima elämä, jossa on seitsemän käännekohtaa

Ozzy Osbourne täyttää tänään 70 vuotta – se on saavutus, kirjoittaa musiikkitoimittaja Pasi Kostiainen.

3.12.2018 6:57

Tämä sotii vastoin monia todennäköisyyksiä, mutta totta se on: rocklaulaja ja viihdejulkkis Ozzy Osbourne on elänyt 70-vuotiaaksi.

Hänen avioliittoaan managerinsa ja Talent-tv-ohjelman tuomarin Sharon Osbournen kanssa seurataan kautta maailman, se on ollut viihdemedioiden uutisaihe Osbournes-tv-sarjasta lähtien.

Tv-sarjan aiheeksi perhe kelpasi kuitenkin Ozzyn ansioilla: hän on ollut rocklaulaja parikymppisestä. Teollisuuskaupunki Birminghamissa perustettu Black Sabbath on vaikuttanut hevin historiaan vielä enemmän kuin Osbournes reality-tv – eikä kumpaakaan sovi väheksyä.

Myrskyisän avioliiton, tv:stä tuttujen päihdeongelmien, bändikaverien traagisten kuolemien – ja omien sairauksien ja erikoisten onnettomuuksien – jälkeen Ozzy on kuitenkin elossa.

IS onnittelee rocklegendaa listaamalla hänen uransa seitsemän ulottuvuutta.

1 Black Sabbathin

jäljitelty solisti

Heavy metal -yhtye Black Sabbath perustettiin Englannin Birminghamissa vuonna 1969 – ensi vuonna siis 50 vuotta sitten.

Raskaan rockin historia ilman Black Sabbathia olisi kuin aitanpolku ilman emäntää – tai ainakin emäntä olisi saanut liihotella polulla ilman raskasta, metallista ämpäriä. Tai bändipaitaa.

Laulaja John ”Ozzy” Osbourne kuului alkuperäiskokoonpanoon, yhdessä kitaristi Tony Iommin, basisti Terence ”Geezer” Butlerin ja rumpali Bill Wardin kanssa.

Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Bill Ward ja Geezer Butler kuvattuna 1973.

Bändin on sanottu olleen rockhistorian ensimmäinen heavy metal -yhtye. Sen sarjakuvamainen, bluespohjainen ja raskas riffirock on näyttänyt suuntaa miljoonille rämpyttäjille ja tukankasvattajille, Black Sabbathia pitävät esikuvanaan kaikki nuoremmat legendayhtyeet AC/DC:stä Foo Fightersiin.

Myös Ozzy Osbournen mankuvaäänistä, julkeaa laulutapaa on jäljitelty paljon. Mutta vaikka Black Sabbathin tunnetuinta kappaletta Paranoidia ruinataan nykyisin monien muiden bändien esiintyessä, vain Ozzyn ja Black Sabbathin tulkinta siitä on se ainoa ja oikea.

2Tähti loistaa soolouralla –

kilpaa kitaristien kanssa

Ensi vuonna kohoaa myös Ozzy Osbournen soolouran merkkipaalu: on kulunut 40 vuotta siitä, kun hän aloitti levyttämisen ja keikkailun omalla nimellään.

Vaikka ihan Paranoidin kaltaista klassikkoa ei ole soolouran levytyksiin mahtunut, niin laulaja on ollut menestys ihan omillaankin: hän on kiertänyt samoja isoja areenoita ja festivaalien pääesiintyjäpaikkoja yksin kuin Black Sabbathinkin kanssa.

Ozzy kotonaan Beverly Hillsissä 1982.

Tai ei Ozzy koskaan ole yksin joutunut pärjäämään lavallakaan, hänen yhtyeessään on aina ollut erityisesti huippuluokan kitaristeja Steve Vaista Zakk Wyldeen, nykyiseen soittajaan.

Erityisesti Osbournen kitaristi Randy Rhoadsia pidetään yhtenä raskaan rockin historian näkemyksellisimmistä soittajista. Hänen elämänsä päättyi vuonna 1982 lento-onnettomuudessa. Rhoads oli kuollessaan vain 25-vuotias.

3Osbournes – tosi-tv-sarja

erikoisesta perhearjesta

Vuosina 2002 mullistui Ozzyn ja koko hänen perheensä elämä, kun tv-ruutuihin ilmestyi tv-sarja Osbournes. Suomessa MTV3:lla ja Nelosella esitetty reality-sarja seurasi perheen erikoista arkea – muun muassa Ozzy tunnusti myöhemmin olleensa koko kuvausten ajan huumeiden vaikutuksen alaisena.

The Osbournes -tv-sarja toi koko perheen julkisuuteen.

Sarja teki tunnetuiksi myös manageri-puoliso Sharonin sekä pariskunnan kolme yhteistä lasta, Jackin, Aimeen ja Kellyn, joka myös teki lyhyen uran levylaulajana.

4 Myrskyisä avioliitto

manageri-Sharonin kanssa

Sharon Arden oli ensin Ozzy Osbournen manageri. Vuodesta 1982 lähtien hän on ollut myös Sharon Osbourne, rocklegendan puoliso.

Ozzy Osbourne ja Sharon Osbourne ovat pitäneet yhtä kaikesta huolimatta.

Sharon Osbournea pidetään juonikkaana asioidenhoitajana, jota ilman Ozzy Osbournen ura ei olisi kestänyt huipulla viittä vuosikymmentä. Avioliittokin on kestänyt, vaikka vaikeuksia on riittänyt.

Pahimmin pariskuntaa koeteltiin pari vuotta sitten, jolloin he ehtivät jo tiedottaa eroavansa. Kesän 2016 he viettivät erillään Ozzyn uskottomuuden takia, mutta viime vuonna oli kuitenkin aika uusia vihkivala Las Vegasissa.

Ozzy ja Jack kotona 1985.

5Esiintymisiä Suomessa

yhteensä 16 kertaa

Ozzy Osbourne on vieraillut Suomessa pitkällä urallaan usein. Ensimmäistä kertaa Black Sabbathin kanssa saatiin tosin odottaa kanssa peräti vuoteen 1994, jolloin Ozzy oli palannut yhtyeeseen soolouransa ensimmäisen vaiheen jälkeen.

Ozzy jäähyväiskonsertissa Kaisaniemen puistossa 2016.

Viimeisen kerran Black Sabbath nähtiin Suomessa The End -kiertueella kesällä 2016. Helsingin Kaisaniemen konserttialue oli loppuunmyyty, kun yli 20 000 ihmistä halusi kuulla Osbournea ja Iommia vielä kerran yhdessä. Kaikkiaan bändi esiintyi Suomessa Ozzy solistinaan seitsemän kertaa.

Soolourallaan Osbourne on käynyt Suomessa kahdeksan kertaa – ja yhdeksäs on edessä helmikuussa.

6Sarjalopettaja

bändissä ja yksin

Ozzy Osbourne on artisti, joka osaa lopettaa. Keikkailun hän lopettanut jo monta kertaa.

– Tämä on absoluuttisen totta. Tie päättyy. Olen tehnyt tätä 25 vuotta ja haluan mennä kotiin. Minulla on talo, jota en koskaan näe. Minulla on auto, jota en koskaan aja. Minulla on perhe, jonka luo en koskaan mene, Ozzy sanoi vuonna 1992.

Blabk Sabbath on tehnyt pitkän uran. Kuvassa Geezer Butler, Tony Iommi ja Ozzy Osbourne.

Silloin hän lähti No More Tours -maailmankiertueelle. Helmikuun areenakonsertti on toinen Suomen -keikka No More Tours 2 -kiertueella – kesäkuun Rockfest -esiintymistä mainostettiin ”viimeisenä mahdollisuutena” nähdä Ozzy lavalla.

Black Sabbath esiintyi yhdessä näillä näkymin viimeisen kerran The End Tourilla.

7Onnettomuuksia ja sairauksia –

Ozzy selviytyy kaikesta

”Ozzy Osbourne puri konsertissaan lepakon pään irti keikalla ja sairastui.”

”Ozzy Osbourne kaatui mönkijällä ja loukkaantui vakavasti.”

Nämä pari esimerkkiä vuosilta 1982 ja 2003 kuvaavat sitä, että Osbourne on ollut vuosikymmenet mies, jolle sattuu ja tapahtuu.

Ovatko Osbournes -tv-sarjan koko maailmalle paljastamat päihdeongelmat syy kompurointeihin ja äkkinäisiin ratkaisuihin sekä Black Sabbathissa että soolouralla? Vai niiden seuraus?

Kaikesta hevilaulaja tuntuu kuitenkin selvinneen, lopettamaan yhä uudelleen – ja täyttämään 70 vuotta!Pasi Kostiainenviihde@iltasanomat.fi

Ozzy Osbournen elämästä ei ole puuttunut käänteitä.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?