Musiikki

Danny puhui suunsa puhtaaksi artistien keikkatauoista – miehen mielestä nykymuusikoiden käytökselle on selkeä syy, eikä se ole imartelevaa kuultavaa

Julkaistu:

musiikkiala
Dannyn vaiheikkaasta urasta tehdään ensi kesäksi musiikkiteatteriesitys. Mies kertoo nyt IS:n haastattelussa siitä, miten suuresti musiikkiala on muuttunut hänen elämänsä aikana.
Musiikkineuvos Danny, 76 vuotta, istuu Helsingin ydinkeskustassa sijaitsevassa ravintola Vltavassa yksityisessä kabinetissa. Samassa tilassa julkistettiin hetki sitten, että Dannyn elämästä tehdään näyttävä musiikkiteatteriesitys. Heikki Paavilaisen ohjaama ja käsikirjoittama esitys saa ensi-iltansa ensi kesänä.

Tilaisuudessa on paikalla näyttelijöitä, laulajia, ohjaaja ja median edustajia. Danny on huoneen keskipiste.


Porilaismiehen ura alkoi yli 55 vuotta sitten. 60- ja 70-luvulla Danny kiersi ympäri Suomea Danny-show’nsa merkeissä. Hän esitti täysille konserttisaleille ikivihreitä kappaleitaan. Tahdon olla sulle hellä ja Kaiken sulle antaisin aloittivat omalla tavallaan musiikkialalla uuden aikakauden, kun käännöshittien aika oli ohi ja suomalaisten itse tekemät kappaleet keräsivät suosiota.

– Suomen parhaat tekijät tekivät minulle lauluja, kuten Juha Vainio ja Vexi Salmi. Heidän tekemänsä laulut ovat asia, jotka keräävät ihmisiä yhteen riippumatta siitä, pidetäänkö Dannysta vai ei, laulaja sanoo IS:n haastattelussa nyt vaatimattomasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Danny perusti 60-luvulla oman ohjelmatoimistonsa, joka työllisti parhaimmillaan yli 360 työntekijää. Mies auttoi urallaan eteenpäin muun muassa Kirkaa ja Katri Helenaa.


Tuohon aikaan artistin tärkeimmät tulonlähteet olivat perinteinen levykauppa ja keikkojen lipunmyynti. Jos tienestejä haluttiin, otettiin auto alle ja lähdettiin kiertämään asfalttiteitä. Keikkaelämä saattoi olla todella rankkaa, mutta se oli osa artistin työtä.

– Meillä kaikilla on hyväksynnän tarve, jotka tätä alaa tekevät. Se asia ei ole muuttunut, kuten ei myöskään se, että moraali sanoo, että tätä on tehtävä niin hyvin kuin vain osataan.

Danny kritisoi nykyartisteja siitä, että heillä ei hänen mielestään aina riitä halua uusiutumiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mutta täytyy myöskin sanoa, että (artistien) voimat loppuvat nykyään hirveän nopeasti. Jos sä oot räppäri, niin vain kolmessa vuodessa voi jo käydä niin, että pistetään pillit pussiin, Danny toteaa.


Hän ei erittele ketään tiettyä artistia, mutta monet musiikkialaa seuraavat tietävät, että lukuisat hip hop- rap- ja popartistit ovat ilmoittaneet viime vuosina pitkästä tauosta tai jopa uransa lopettamisesta. Esimerkiksi kansan keskuudessa valtavan suosittu räppäri Cheek ilmoitti viime vuonna lopettavansa uransa kokonaan. Hän veti viimeiset konserttinsa elokuussa täyteen myydyssä Lahden mäkimontussa.

– Minun sukupolveni lauloi vielä melodista musiikkia. Sitten alkoi tämä rap-kausi. Kaikki nuoret innostuivat siitä. Mutta nyt heidän on pakko antaa periksi, koska heidän esikuvansa ovat väsähtäneet ja vetäytyneet, musiikkineuvos arvioi.

Hetken jälkeen hän jatkaa vielä samasta aiheesta.

– Ei meidän aikana kukaan meistä sanonut, että minä vetäydyn nyt tauolle. Nöyrästi tehtiin töitä. Kun keikka oli myyty, menimme vetämään keikan. Se oli meidän työtä. Emme olleet sellaisia suuria persoonallisuuksia, että olisi ollut varaa vetäytyä jollekin tauolle, Danny laukaisee.

– Keula tässä laivassa on se musiikki. Minun menestykseni taustalla ovat kaikki ne hienot sävellykset ja laulut, mitä minulle on tehty. Ei se persoona niinkään.

Mistä Dannyn mielestä sitten johtuu, että artisti päättää lopettaa uransa jo nuorella iällä?

– Kun ei ole uusiutumiskykyä tai halua siihen. Lahjakkuus loppuu kesken. Minun mielestäni siinä ei ole juuri muuta syytä. Miksi muuten jättäisi uransa kesken? Danny päättää.

Ota kantaa

Oletko Dannyn kanssa samaa mieltä keikkatauoista?

Kyllä 77% En 23%
Ääniä yhteensä 18218

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt