Muistatko Idols-tähti Katri Ylanderin? Katosi kokonaan julkisuudesta: nyt hän paljastaa miksi

Idols-hurmiosta menestykseen ponnahtanut Katri Ylander katosi vuosiksi julkisuudesta, mutta päätti nyt tehdä paluun musiikin pariin.

Katri Ylander ihastutti Idolsissa vuonna 2005. Nyt nainen on tekemässä uutta paluuta musiikin pariin.

Vaalea 32-vuotias nainen poseeraa tottuneesti kameralle. Hän vaihtaa asentoja ammattilaisen elkein, ja hänen silmiinsä syttyy salamavalojen räpsyessä tuttu tuike.

Se pilke silmäkulmassa on ollut laulaja Katri Ylanderilla jo vuodesta 2005, jolloin hän kilpaili Idols-laulukilpailun toisella tuotantokaudella ja pääsi finaaliin asti. Lopulta Ilkka Jääskeläinen vei voiton, mutta Idolsin tuoma noste siivitti 19-vuotiaan Katrin huimaan menestykseen.

– Se oli melkoista pyöritystä. Niitä asioita käsitellessä meni lopulta monta vuotta, koska siinä tapahtui niin iso elämänmuutos lähes yhdessä yössä, Katri muistelee.

Katri Ylander on oppinut takavuosien karikoista. Nyt hän tekee uutta tulemistaan musiikin saralla.

Nyt Katri on tekemässä paluuta musiikin maailmaan vuosien tauon jälkeen. Edellisestä albumista on kulunut viisi vuotta, mutta tämän viikon perjantaina julkaistaan Sami Kurpan säveltämä ja Johanna Vikstenin sekä Lotta Salosen sanoittama single Sinä pärjäät.

Paluu musiikin maailmaan tapahtui, kun Suomen Musiikki Oy:n Kari Hynninen laittoi Katrille viestin ja kysyi haluaako hän vielä laulaa.

– Sanoin heti, että totta kai! Viime vuosien aikana olen ymmärtänyt, että haluan hyödyntää laulamisen lahjaa, joka minulle on annettu. Nyt on oikea hetki tulla takaisin.

Viime vuodet Katri on työskennellyt helsinkiläisessä kahvilassa.

– Välillä asiakkaat tunnistavat minut ja mainitsevat asiasta, mutta se ei haittaa minua ollenkaan.

Katri Ylander hymyili onnellisena päästyään Idols-finaaliin vuonna 2005.

Kun laulamista rakastava Katri osallistui Idolsiin, hän oli vastavalmistunut ravintola-alan ammattilainen ja työskenteli Huittisten Härkäpakarissa.

Hurmio Idolsin ympärillä muodostui ohjelman edetessä valtaisaksi. Huuman ollessa kuumimmillaan fanit jonottivat ja kiljuivat hysteerisinä Idols-tähtien jakaessa nimikirjoituksia ostoskeskuksissa.

– Tajusin vasta silloin, että miten iso vaikutus televisiolla on. Se oli aikamoinen shokki, kun näki ensimmäisen kerran kaikki ihmiset.

– Toisaalta se oli uutta ja hienoa. Olin niin innoissani, että ajattelin vain, että nyt mennään ja tehdään täysillä.

Idols-finalistit vierailivat kauppakeskus Sellossa joulukuussa 2005. Nimikirjoituksia jonotettiin sankoin joukoin.

Idolsin jälkeisinä vuosina Katri julkaisi kolme albumia, joista elämään jäivät tänäkin päivänä radiossa soivat hitit Mansikkamäki ja Välitunnilla.

Valtaisan suosion ja kiireisten vuosien jälkeen tuli kuitenkin pysähdys. Helsinkiin muuttanut Katri huomasi olevansa pää pyörryksissä.

– Kadotin itseni isojen levy-yhtiöiden pyörityksessä, ja oma identiteetti oli pitkään hukassa. Asiat tapahtuivat niin nopeasti, että oli vaikea pysyä perässä.

Kun keikkailu ja musiikin tekeminen jäivät hetkeksi sivuun, oli Katrilla aikaa hengähtää. Joogaharrastuksen kautta elämään astui myös meditaatio.

– Opin sen myötä lukemaan itseäni. Stressin ja kiireen keskellä meditaatio auttaa rauhoittumaan.

Ilkka Jääskeläinen vei Idols-voiton 2005, Katri Ylander tuli toiseksi.

Omaa polkua etsiessä Katri ja hänen entinen avomiehensä kitaristi Matti Salovaara sanoittivat ja sävelsivät levyllisen musiikkia.

Uusi maa -albumi julkaistiin Katri Ylander & Yksinäinen Yhtye -nimellä vuonna 2013. Pariskunta keikkaili levyn tiimoilta muutaman vuoden aktiivisesti, mutta uusi musiikki ei ollut kaupallisesti menestys.

– Halusimme soittaa vain uutta musiikkia, mutta opimme pian, ettei se ole niin yksinkertaista.

Katri Ylander kuvattuna 2006.

Katri myöntää oppineensa kantapään kautta arvostamaan takavuosien hittikappaleiden arvoa.

– Ihmiset tietävät ne kappaleet, jotka soivat radiossa. Lopulta totesin, että miksi en esittäisi niitä, jos ihmiset haluavat niitä kuulla. Ihmisten toiveita ei kannata ohittaa.

Viiden viime vuoden ajan Katri on pysytellyt tiukasti poissa julkisuudesta, lehtien otsikoista ja tv-ruuduista.

– Jos minulla ei ole mitään uutisoitavaa tai uusia julkaisuja, en välitä olla esillä julkisuudessa. Tykkään vetäytyä välillä omiin oloihini.

Katri Ylander julkaisee tällä viikolla uutta musiikkia viiden vuoden tauon jälkeen.

Yhdeksän vuotta kestänyt parisuhde päättyi eroon muutama vuosi sitten. Erosta toipuminen otti aikansa.

– Suhteemme oli tiivis, koska teimme töitä yhdessä. Identiteettini kasvoi musiikillisesti hänen kanssaan, joten oli tietysti iso kolaus, kun suhde päättyi.

Nyt Katri on kuitenkin mennyt elämässä eteenpäin. Uusi onni löytyi yhteisen ystävän kautta, ja tätä nykyä Katri asustelee avoliitossa kitaristirakkaansa kanssa.

– Rakastuin hänen iloisuuteensa ja positiivisuuteensa. Musiikki yhdistää meitä. Käymme paljon keikoilla yhdessä.

Idols yhdisti Agnes Pihlavan ja Katri Ylanderin 2005, ja ystävyys jatkuu edelleen.

Matkan varrella on tapahtunut paljon, mutta Katri on oppinut vastoinkäymisistä ja karikoista läksynsä.

Idolsista jäi käteen tunnettuuden lisäksi myös yksi todellinen ystävä.

Katri kertoo pitävänsä edelleen viikottain yhteyttä samalla kaudella neljänneksi sijoittuneen Agnes Pihlavan kanssa.

– Meitä yhdistää sama huumori, ja tietysti Idols-kokemus. Kävimme aikoinaan saman lingon läpi. On elintärkeää, että minulla on ollut ihminen, joka tietää mitä olen kokenut.

Niin ikään Idolsissa kisannut laulaja Kristian Meurman ja Katri Ylander Lastenklinikan kummien joulukonsertissa 2007.

Nyt Katri aikoo vähentää töitään kahvilassa, sillä hän uusi musiikillinen tuleminen vaatii panostusta.

– Musiikkiala on tuulinen. Olen onnellinen siitä, että työni kahvilassa on pitänyt jalkani tukevasti maan pinnalla näiden vuosien aikana.

Nykyään Katri laulaa mielellään muiden tekemiä kappaleita, varsinkin jos niiden sanoma sopii hänen suuhunsa. Kuten uusi, perjantaina julkaistava kappale tekee.

– Olen onnellinen, että olen oivaltanut sen, että nimenomaan laulaminen on vahvuuteni. Nyt keskityn siihen ja teen musiikille tilaa elämässäni.

Katri Ylander muistelee Idolsia hyvällä, vaikka fanien hurmio olikin nuorelle tytölle täysin uusi kokemus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?