Kari Kuuva oli jo vuosi sitten hyvin sairas, mutta halusi puhua: ”Oli tunnelma, että elämäntyö on kesken”

Huojuva lato -bändin Suonna Kononen haastatteli Kari Kuuvaa pian ilmestyvään Suomi-kantrin historiikkiin. Lokakuun juhlakonserttiin Kuuva ei enää jaksanut tulla.

Suomalaisen kantrin alkupisteenä pidetään Kari Kuuvan kappaletta Nukkekoti vuodelta 1968. Suonna Kononen tapasi ja kuvasi Kuuvan viime vuoden joulukuussa.

24.11.2018 9:23

Kari Kuuva oli suomalaisen kantrin isä. Alkupisteenä pidetään Kuuvan kappaletta Nukkekoti. Sen lauloi levylle Jarno Sarjanen vuonna 1968.

Käännöskappaleita oli tehty aiemminkin, mutta Nukkekoti oli ensimmäinen täysin suomalaisvoimin tehty kantrilevy. Taustalla soitti Jussi Raittinen bändeineen.

Tänä vuonna juhlitaan siis Suomi-kantrin 50-vuotisjuhlia. Juhlan kunniaksi turkulaiselta Sammakko-kustantamolta ilmestyy 12. joulukuuta kotimaisen kantrin historiasta kertova kirja Mystiset metsätyömiehet ja keskikalja-cowboyt.

Kirjan kirjoittaja, Huojuva lato -orkesterista tuttu Suonna Kononen tapasi Kuuvan viime vuoden joulukuussa. Hän haastatteli Kuuvaa kirjaansa varten.

– Kuuva oli silloin jo sairas, mutta halusi siitä huolimatta puhua kantrista, Kononen kertoo.

– Hän oli siinä vaiheessa vielä toiveikas ja energinen. Oli tunnelma, että elämäntyö on kesken ja on paljon lauluja, jotka eivät ole löytäneet laulajaa. Kuuva ei missään nimessä ollut lyönyt hanskoja tiskiin.

Kari Kuuva kotonaan joulukuussa 2017.

Konosen mukaan kohtaaminen Kuuvan kanssa oli erittäin lämmin.

– Joskus musiikinharrastajien kesken syntyy veljellinen yhteys, vaikka ei aikaisemmin olisi kovin hyvin tunnettu. Olin hänen luonaan muutaman tunnin. Se oli hyvin lämminhenkinen tarinatuokio.

Kuuva oli erittäin tuottelias. Tulevassa Mystiset metsätyömiehet -kirjassa hän kertoo tehneensä pari tuhatta laulua: "Lähes tuhat biisiähän multa on julkaistu, toinen tuhat on demoilla. Oon todennut, että parhaat on julkaisematta..."

Kari Kuuva vuonna 1966.

Kuuva pyrki tuomaan kantria esiin jo uransa alussa, mutta se ei 1960- ja -70-lukujen levy-yhtiöpomoja innostanut.

– Oltiin sitä mieltä, että duurivoittoinen poljento ei uppoa slaavilaista musaa rakastavaan kansaan. Kuuva kuitenkin teki kantrille tilaa, Kononen kiittelee.

”Kuuva soi musiikkia”

Kuuva oli monipuolinen. Hän teki kantrin lisäksi iskelmää, rockia ja gospelia. Tunnettuja kappaleita ovat muun muassa Tango Pelargonia, Pienen pojan haaveet, Pikku Nina, Lärvatsalo go go ja Daa-da daa-da.

– Kuuva selvästikin soi musiikkia. Vaikka Kuuva on poissa, pitää olla kiitollinen siitä musiikista minkä hän teki.

Da-daa daa-da -biisillä Sammy Babitzin voitti Syksyn sävelen vuonna 1972. Kuuva kertoi Konoselle, että laulu syntyi 20 minuutissa. Hän tarjosi sitä ensin Frederikille, mutta Toivo Kärki ei hyväksynyt tämän laulettavaksi laulun riviä: "hiki pintaan täytyy saada".

Tango pelargonia oli puolestaan tarkoitettu parodiaksi, mutta suomalaiset ottivat sen tosissaan. Lauluntekijä ei voi päättää miten kuulijat kuulemaansa suhtautuvat.

Kari Kuuva vuonna 1968.

Konosen mukaan Kuuva oli helppo haastateltava, joka lopullisen tekstin luettuaan halusi poistaa siitä ainoastaan muutaman kirosanan.

– Jotkut haastateltavat ovat tarkkoja julkisuuskuvastaan. Kuuva päästeli vapaasti ja siitä syntyi mielestäni hauska teksti.

Viimeisen kerran Kononen oli yhteydessä Kuuvaan kesällä. Tuolloin Kuuva kertoi sairautensa pahentuneen. Lokakuun lopulla Helsingissä oli Suomi-kantrin 50-vuotisjuhlakonsertti, johon Kuuva ei enää jaksanut tulla.

Kononen nostaa Kuuvan tuotannosta esiin Jarno Sarjasen tulkitseman laulun Vapaa oon.

– Siinä on vahva poljento ja vähän meksikolaistyyppinen kumu trumpetteineen. Se on minun suosikkini.

Kari Kuuva

Säveltäjä, sanoittaja ja laulaja. Levyttänyt muun muassa hittikappaleet Pikku Nina jaTango Pelargonia.

Säveltänyt ja sanoittanut valtaosan menestyskappaleistaan muille artisteille.

Tunnettuja lauluja ovat muun muassa Jarno Sarjasen levyttämät Nukkekoti (1968) jaPienen pojan haaveet (1971), Frederikin Jos jotain yrittää (Harva meistä on rautaa)(1970) sekä Sammy Babitzinin Daa-da daa-da (1972).

Myöhemmästä tuotannosta muistetaan muun muassa Meiju Suvaksen Pure mua -hitin tekstisuomennos vuodelta 1991.

Viimeiseksi studioalbumiksi jäi vuonna 2013 julkaistu Kari Kuuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?