Junttidiskon kuningas Frederik saa kiittää Kari Kuuvaa hiteistään: ”Luonut minunkin urani suoraan sanottuna” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Junttidiskon kuningas Frederik saa kiittää Kari Kuuvaa hiteistään: ”Luonut minunkin urani suoraan sanottuna”

Kari Kuuva teki Frederikille tämän uran lähtölaukaukseen johtaneen hitin.

Julkaistu: 23.11.2018 20:30

Keskiviikkona menehtynyt Kari Kuuva teki Sammy Babitzinin esittämän Daa da, daa da -kappaleen alunperin Frederikille.

– Voi piru vieköön, Junttidiskon kuningas Frederik sanoo kuullessaan kuolinuutisen.

Frederik, oikealta nimeltään Ilkka Sysimetsä oli keskiviikkona kuolleen laulaja-lauluntekijä Kari Kuuvan pitkäaikainen ystävä ja yhteistyökumppani.

Frederik kertoo kuolinuutisen tulleen järkytyksenä.

– Hänellä oli kyllä kaikenlaisia kremppoja, mutta syövästä en tiennyt. Voi miten ikävä juttu, Frederik sanoo.

Lue lisää: Muusikko Kari Kuuva kuollut – Tunnetaan Daa-da-daa-da -hitistä

Frederik muistaa muistaa Kuuvan mukavana kaverina, jolla riitti hauskoja juttuja kerrottavaksi. Niitä päätyi myös muusikon kappaleisiin.

– Tango Pelargonia oli alunperin tarkoitettu vitsiksi, mutta osa otti sen huumorilla, osa tosissaan. Siihen perustui valtava suosio, kun puhutaan hänen omasta tuotannostaan. Hän oli suuri persoona.

Ilkka Sysimetsä osallistui Kuuvan kappaleella Syksyn sävel -kilpailuun.

Kanarialla lomaileva Frederik myöntää, että myös hänen oma läpimurtonsa on Kuuvan ansiota.

– Hän on luonut minunkin urani ihan suoraan sanottuna. Hän teki kaksi ekaa hittiäni.

Kuuvan kynästä on peräisin Frederikin kappale Jos jotain yrittää, joka tunnetaan ehkä paremmin nimellä Harva meistä on rautaa. Frederik esitti sen Syksyn sävel -kilpailussa vuonna 1970 ja sijoittui kolmanneksi.

Olipa käydä myös niin, että paria vuotta myöhemmin Frederik olisi voittanut kilpailun. Kuuva teki Sammy Babitzinin esittämän voittokappaleen Daa da, daa da alunperin Frederikille.

– Biisin tarina on se, että menin Kuuvan kotiin kori kaljaa mukanani. Tarkoituksena oli säveltää Syksyn säveleen uusi hitti, Frederik muistelee.

– Kari otti kaljaa ja kuten suurilla taiteilijoilla yleensä, parhaimmat hitit syntyvät kaljapäissään. Seisoin vieressä ja ehdotin, että laitetaan tuohon tällainen sointu ja tällaista tarinaa. Vein kappaleen viimeisenä päivänä Toivo Kärjelle, joka sitten hylkäsi sen. Sanoi, että hiki nousee pintaa ja hiki haisee pahalle.

Kari Kuuva tunnetaan lukuisien suomalaisten ikivihreiden isänä.

Tyrmäys oli Frederikille kova paikka, mutta sattumalta Sammy Babitzin soitti Kuuvalle ja kyseli, olisiko tällä hittiä Syksyn säveleen. Loppu on popmusiikin historiaa.

Frederik kertoo olleensa tiiviissä yhteydessä Kuuvaan vielä myöhempinäkin vuosina ja vierailleensa tämän kotona Hausjärvellä.

Sammy Babitzin kaappasi Syksyn sävelen voitonhuumassa syliinsä Jukka Kuoppamäen tyttären Minnin. Toisessa kainalossa Daa-da daa-dan tuottaja Chrisse Johansson. Vasemmalla Kari Kuuva.

Säveltäjä, sanoittaja ja laulaja. Levyttänyt muun muassa hittikappaleet Pikku Nina ja Tango Pelargonia.

Säveltänyt ja sanoittanut valtaosan menestyskappaleistaan muille artisteille.

Tunnettuja lauluja ovat muun muassa Jarno Sarjasen levyttämät Nukkekoti (1968) ja Pienen pojan haaveet (1971), Frederikin Jos jotain yrittää (Harva meistä on rautaa) (1970) sekä Sammy Babitzinin Daa-da daa-da (1972).

Myöhemmästä tuotannosta muistetaan muun muassa Meiju Suvaksen Pure mua -hitin tekstisuomennos vuodelta 1991.

Viimeiseksi studioalbumiksi jäi vuonna 2013 julkaistu Kari Kuuva.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?