Musiikki

Puoliso Marcelo pyörittää perhearkea kotona sillä aikaa, kun Tarja Turunen luo uraa – ”Roolit ovat selvät”

Julkaistu:

keikkaelämä
Tarja Turusen keikkakalenteri on ajoittain niin täynnä, että läheisiäkin hirvittää. Kun artisti on tien päällä, mies ottaa kopin perhearjen pyörityksestä.
– Vielä on vähän tukka turvoksissa. Mutta oli ihanaa tulla takaisin, kun oli perhe ja aurinko vastaanottamassa, Tarja Turunen, 41, vastaa puhelimeensa Andalusian auringon alta ja nauraa. Jopa hänen naurunsa pysyy täydellisesti nuotissa.

Suomen erityisesti ulkomailla menestyneimpiin artisteihin lukeutuva Tarja Turunen palasi vasta haastattelua edeltävänä päivänä pitkältä Euroopan-kiertueelta. Nyt edessä on jo seuraava etappi: Raskasta joulua -kiertue, jolle Tarja osallistui ensi kerran viime vuonna.

Kiertueella on mukana metallimusiikin kärkinimiä. Joe Lynn Turner, Dee Snider ja Elize Ryd noin muutamia mainitakseen. Monet heistä ovat Tarjan hyviä ystäviä.

– 15 konserttia. Onhan se rupeama. Kiertueaikataulussa on jopa kaksi välipäivää, Tarja vitsailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Olin erityisen onnellinen, kun kuulin, että Joe Lynn Turner tulee mukaan. Joe ja hänen vaimonsa ovat hyviä ystäviäni. He vierailivat luonamme ensi kerran jo silloin, kun asuimme Buenos Airesissa.

Keikkailevan artistin elämä on kiireistä, mutta Tarja kertoo tapaavansa kollegaansa aina, kun mahdollista.

– Monesti on sattunut niin, että olemme olleet samoissa paikoissa esiintymässäkin. Hän oli juuri esiintymässä Sevillassa, joten yritimme sovittaa aikataulujamme. Se ei ihan onnistunut, joten ihanaa päästä hänen kanssaan nyt samalle lavalle, Tarja iloitsee.


Tarja perheineen muutti Espanjaan vasta hiljattain. Muutto tapahtui Karibialta, mitä ennen perhe on asui Buenos Airesissa. Espanjaan muutto lyhensi Tarjan työmatkoja huomattavasti. Perheellä oli Espanjassa aiemmin vuokra-asunto, mutta tuleva joulu on uudessa kotimaassa ensimmäinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jouluvalmistelut pitkälti puolison, Marcelo Cabulin, kontolla, sillä Tarjan osalta Hartwall arenalle huipentuva joulukiertue pitää artistin poissa kotosalta pitkälle joulukuuhun. Vaikka Tarja on asunut ulkomailla yli kymmenen vuotta, hän viettää perheensä kanssa hyvin perinteistä joulua.

– Meille tulee hyvin suomalainen joulu karjalanpiirakoineen, lanttulaatikoineen ja joulusaunoineen, hän kertoo.
Myös Tarjan isä ja argentiinalaisen Marcelon vanhemmat lentävät jouluksi Espanjaan.

– Kinkunpaistajia siis riittää, ei tarvitse itse olla niissä hommissa, Tarja lohkaisee tarkentaen, että eteläamerikkalainen puoli perheestä on jo totutettu suomalaisiin jouluperinteisiin.

Artisti paljastaa, että kuusivuotias Naomi-tytär uskoo vielä joulupukkiin, tai ainakin esittää uskovansa. Pukin kotikäyntiä on kuitenkin vaikeaa järjestää, sillä suomenkielistä pukkia ei ole löytyä Espanjasta.

– Pitäisi ruveta soittelemaan tuonne Fuengirolan suuntaan, Tarja heittää ja repeää jälleen hersyvään nauruun.


Tarjan oma äiti nukkui pois, kun artisti oli vain reilu parikymppinen. Jouluisin Tarja tekee tyttärensä kanssa asioita, joita muistaa oman äitinsä kanssa puuhailleen. Naomi häärii äitinsä apuna keittiössä ja auttaa jouluvalmisteluissa.

– Hän on todella iloinen ja pirtsakka tyttö, aina apuna kaikessa. Meillä on aina mukavaa yhdessä. Siinä heijastuu minun ja äitini suhde. Meillä oli aina lämpimät välit, kuin paita ja peppu joka paikassa, hän muistelee.

Tarja vakavoituu hetkeksi syventyy pohtimaan, kuinka maailma on muuttunut sukupolvien vaihtuessa. Muutos vanhempien ja isovanhempien elämään on suuri.

– On hirvittävän mielenkiintoista, miten elämä muuttaa meitä. Olemme olleet sellaisessa muutoksen myllerryksessä, joten on jännittävää nähdä, mikä jälkikasvuamme odottaa, hän pohtii.


Muutos näkyy myös Turunen-Cabulien perhearjessa, joka rakentuu kaikkea muuta kuin tavallisen kaavan mukaan. Marcelo vastaa paitsi joulusta, myös arjen pyörittämisestä Tarjan ollessa kiertueella.

– Mä kierrän paljon, minkä vuoksi joutuu olemaan myös rakkaistaan erossa. Varsinkin, jos kiertueet ovat kaukana, vaikka Amerikan puolella tai Aasiassa – minne perhe ei millään pysty tulemaan vain viikonlopuksi.

– Minusta on ihanaa nähdä myös, minkälainen yhteys miehelläni on tyttären kanssa. Minun ei tarvitse ajatella pätkääkään, että he kärsisivät siitä tilanteesta, että äiti ei ole jatkuvasti läsnä. Heillä on aivan omat juttunsa, hän naurahtaa.

Kiertue- ja perhe-elämän yhdistäminen sai uudenlaisen haasteen, kun Naomi aloitti koulun vuosi sitten. Hän käy Espanjassa kansainvälistä koulua, jonka opetus tapahtuu englanniksi. Innokas koululainen puhuukin sujuvasti jo kolmea kieltä.

– Puhun itse hänelle suomea, ja Marcelo luonnollisesti espanjaa. Hän oli monta vuotta mukana kiertueella, missä yleiskielenä toimii englanti, ja se on selvästi hänen vahvin kielensä, ylpeä äiti kertoo.

– Yritämme nykyään järjestää kiertueita niin, että Naomikin pääsisi koulun lomien puitteissa käymään. Äskeisellä Euroopan-kiertueella he tulivat muutamaksi viikonlopuksi mukaan. Siten ikävä ei pääse kasvamaan liian suureksi, hän jatkaa.
Tarja kertoo uskovansa vakaasti siihen, että jos parisuhde on terveellä pohjalla ja peruselementit ovat kunnossa, se kestää myös aikoja erossa.

– Oma partner in crime on ollut sama jo 18 vuotta. Olemme tehneet tätä yhdessä koko sen ajan, Tarja selvittää.

– Se on se työ, mikä meitä yhdistää pitkältikin, työ ja rakkaus musiikkiin. Pystyn kuormittamaan häntä sen, minkä jaksan. Pystyn antamaan vastuuta ja tiedän, että Marcelo pystyy sen vastuun kantamaan, Tarja jatkaa.


Työ ja musiikki ovat suuressa roolissa perheen arkea. Hommat eivät lopu keikkailemalla tai kotona tekemällä, mutta ei Tarja niin haluaisikaan. Hänestä on tärkeää, että hänellä ja vaimonsa managerina toimivalla Marcelolla on suhteessa oma paikkansa.

– Roolit ovat selvät. Ja työnteko jatkuu myös ollessani kotona, sillä hän pitää huolta mun urasta. Mutta ei sekään kuormita meitä, sillä me nautimme siitä työstä.

Keikkailu on jo itsessään raskasta, puhumattakaan ajasta erossa perheestä. Välillä uranaisenkin täytyy heittää aivot narikkaan. Nollauksessa toimii mainiosti juoksulenkki tai irtiotto keikka-arjesta.

– Perhekin välillä kauhistelee, että ”kauheaa Tarja, miten sinä jaksat” tai ”pysähtyisit nyt välillä”. Mutta mä rakastan mun työtä. Tiedän olevani etuoikeutetussa asemassa siinä, että saan tehdä sitä, mitä haluan, hän päättää.
Raskasta joulua -kiertue 16.11–20.12. ympäri Suomen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt