Bebe Rexha, 29, tekee häpeilemättömän rehellistä popmusiikkia: ”En suostu teeskentelemään onnellisempaa kuin olen” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Bebe Rexha, 29, tekee häpeilemättömän rehellistä popmusiikkia: ”En suostu teeskentelemään onnellisempaa kuin olen”

Julkaistu: 24.11.2018 12:06

Bebe Rexha kävi esittäytymässä suomalaisille aikaerosta väsyneenä, mutta terävän kielensä säilyttäneenä. Hän kritisoi presidentti Trumpia, koska tämän äänestäjät lienevät jo ostaneet Rexhan levyn.

Bebe Rexha – nimi mieleen, jos haluat tietää pop-tähden, josta puhutaan ja jonka musiikkia soitetaan lähivuosina.

– Minulla on tavoite: 2019 on Bebe Rexha -vuosi, Bebe Rexha sanoi IS:lle maanantai-iltana.

– Tähän mennessä ihmiset, jotka tuntevat minut, tietävät minut lauluntekijäksi. Ensi vuonna opitaan, että olen artisti myös itse.

Itseluottamusta riittää, sillä 29-vuotiaana Bebe Rexha on kokenut hitintekijä. Hän on kirjoittanut yksin tai ryhmän jäsenenä kappaleita muun muassa Eminemille, David Guettalle, Selena Gomezille ja kymmenille muille. Hänen oma albuminsa Expectations on julkaistu viimein, vuosien odotuksen jälkeen kesäkuussa.

Tie huipulle on kuitenkin ollut kuoppainen.

Laulajan isä Flamur muutti New Yorkiin Albaniasta 1980-luvun alussa, ja Bebe Rexha syntyi 1989. Kotona ei musisoitu, mutta koululaisena Bebe innostui laulamisesta. Tuli oopperavaihe, tuli innostus pop-musiikkiin – ja jo varhain ulkopuoliset huomasivat hänen lahjakkuutensa.

Tuli hyväksikäyttöyrityksiä – niin taloudellisia kuin muitakin. Hän esimerkiksi kirjoitti kokemattomuuttaan korealaisille pop-markkinoille pilkkahinnalla hitiksi päätyneen kappaleen.

Ja jo New Yorkissa tuottajasedät lähestyivät ”biisinteosta innostunutta teini-ikäistä tyttöä” kutsuen studioonsa oppimaan ja sanoen, ettei kutsusta tarvitse mainita äidille. Rexha ei mennyt.

– En kadu mitään, sillä ilman kaikkia vastoinkäymisiäni en olisi tällainen kuin olen.

Koettelevimpia – ja Rexhan mielestä myös kasvattavimpia – ovat olleet vastoinkäymiset musiikkiteollisuuden rattaissa.

Esimerkiksi se, kun hän joutui oikeudessa taistelemaan nimensä Hey Mama -kappaleen tekijä- ja esittäjätietoihin. Hänelle uskoteltiin aluksi, etteivät radiot suostu soittamaan biisiä, jos artistinimiä on liian monta. Ja juuri Bebe Rexha oli ylimääräinen, eivät tuolloin vuonna 2015 nimekkäämmät David Guetta, Nicky Minaj ja Afrojack.

Mutta tuo riita sovittiin, ja Rexha on tehnyt yhteistyötä Guettan ja Minajin kanssa myöhemminkin.

”Minulta ei odoteta tekohymyä”

Bebe Rexha on pitänyt päänsä myös sen suhteen, millaisia haastatteluja antaa – ja millaisia lauluja kirjoittaa. Hän on puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan, masennuksestaan. Siitä, että oli taannoin vuoden ajan käytännössä työkyvytön.

Hän kokee, että fanit tahtovat hänet juuri sellaisena kuin hän on – rehellisenä.

– Minulta ei odoteta tekohymyä eikä mitäänsanomatonta small talkia. En suostu teeskentelemään onnellisempaa kuin olen.

Masennuksesta toipumista laulun aiheena tuskin arvostellaan enää levy-yhtiöissäkään: Rexhan Eminemille ja Rihannalle kirjoittama The Monster oli vuonna 2014 listaykkönen monessa maassa, muun muassa Yhdysvalloissa.

Musiikillisesti Rexha on kuitenkin joutunut venyttämään makuaan – ja ehkä se on vuosien kuluessa venynyt luonnostaankin.

– Parikymppisenä en olisi koskaan suostunut kirjoittamaan tai levyttämään kantria, hän naurahtaa.

Hän kuitenkin kirjoitti kappaleen Meant To Be nashvillelaiselle kantriduolle Florida Georgia Linelle. Ja duo ei halunnut julkaista biisiä omalla levyllään!

– Julkaisin sen sitten omallani – ja pyysin heidät vieraiksi. Nyt biisi on hitti ja minut tunnetaan myös kantria ostavan yleisön keskuudessa. Ja he muuten ostavat yhä fyysisiä levyjä. Olemme myyneet tuon biisin ansiosta miljoonia cd-levyjä, Rexha naurahtaa.

– Olisipa mahtavaa kohtalon ivaa, jos biisi voittaisi vielä Grammy-palkinnon!

–Tähän mennessä ihmiset, jotka tuntevat minut, tietävät minut lauluntekijäksi. Ensi vuonna opitaan, että olen artisti myös itse, Bebe Rexha vakuuttaa. Hänen tekemiään ja/tai esittämiään kappaleita on soitettu suoratoistopalveluissa yli kuusi miljardia kertaa.

Kappaleen suosiota hän pitää eheyttävänä. Ja se on laulajan mielestä tärkeää aikana, jolloin Yhdysvallat ja iso osa muutakin maailmaa on jakautunut kahtia.

Rexha ei pidättele lausuntojaan poliittistenkaan lausuntojen osalta.

– Arvaat kyllä mitä mieltä olen esimerkiksi maahanmuuttajiin kohdistuvista rajoituksista – isäni on maahanmuuttaja, hän puuskahtaa.

– Nykyisessä tilanteessa on se hyvä puoli, että kaikki nuoret artistit – kaikki artistit – ovat hereillä ja haluavat muutosta. Elämme kiinnostavia aikoja.

  • Katso alla olevalta videolta Bebe Rexhan Meant To Be -kappaleen musiikkivideo:

Jos video ei näy selaimellasi, niin katso se tästä.

Kantri-kappaleesi ansiosta kuulijoissasi on varmasti myös presidentti Trumpin äänestäjiä, vai mitä arvelet?

– Ei se mitään. He ovat jo ostaneet levyni!

Haastattelun jälkeen Bebe Rexha esiintyi Ylen Fomo-ohjelman nauhoituksessa. Hän otti kilpailuvoittajista koostuvan yleisön valloittavasti haltuunsa. Hän muun muassa poimi hyvin laulavan Nean mikrofonin ääreen, koska ”laulat kerran paremmin kuin minä” – ja hyvin suomalaisnainen toki lauloikin.

Esiintymisen jälkeen Rexha perui illallisen levy-yhtiön kanssa vedoten aikaeroväsymykseen.

– Nukuin viime yönä vain pari tuntia matkustettuani tänne Kaliforniasta. En meinaa muistaa kirjoittamieni biisien sanoja, olen niin poikki, hän huokasi IS:lle annettuaan vielä faneille nimikirjoituksia.

Kun luette tätä juttua, Bebe Rexha edustaa jo muualla. PR-kiertue on askel siihen suuntaan, että laulajan nimi on tosiaan ensi vuonna tuttu mahdollisimman monille.

– Ja sitten tulen Suomeen myös esiintymään. En ole vielä päässyt tekemään täällä kunnon keikkaa.

29-vuotias laulaja, lauluntekijä ja tuottaja

Syntynyt New Yorkin Brooklynissa, vanhemmat albanialaisia

Mukana kirjoittamassa ja esittämässä mm. seuraavia hittejä: Eminem: Monster, Martin Garrix: In The Name of Love, G-Eazy: Me, Myself & I, David Guetta: Hey Mama

Oma esikoislevy Expectations julkaistiin kesäkuussa. Tunnetuimpia omia biisejä Me, Myself and I, I’m a Mess, Meant To Be

Kappaleita soitettu suoratoistopalveluissa yli kuusi miljardia kertaa. Instagramissa 6,6 miljoonaa seuraajaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?