Musiikki

Espoolainen Erika, 20, pääsi laulamaan maailmantähden kappaleelle – tältä se kuulostaa

Julkaistu:

Nuori Lupaus
13-vuotiaana tehty levytyssopimus avasi musiikkibisneksen ovet Erika Sirolalle.
Harmaaseen marraskuuhun putkahtaa valoisa ilmestys, kun Erika Sirola, 20, saapuu haastatteluun. Ulkomailla viihtyvä Erika on palannut Suomeen kahta päivää aiemmin; Los Angelesista Helsinkiin matkannut nuori nainen kertoo kodin sijaitsevan Espoossa.

– Tai oikeastaan matkalaukussa, hän naurahtaa.

Erika on Kaiku Recordsin seuraava suuri lupaus. Levytyssopimuksenkin hän allekirjoitti jo 13-vuotiaana. Perjantaina julkaistiin saksalaisen maailmantähden, DJ Robin Schulzin uusi kappale Speechless, jossa kuullaan Erikan laulua.
  • Kuuntele kappale ja katso sen musiikkivideo video alta:


Schulz on niittänyt maailmanlaajuista suosiota ja miehellä on miljoonia faneja ympäri maailman. Kerta toisensa jälkeen radiolistojen kärjessä kappaleillaan edustaneen DJ:n kanssa yhteistyö olisi kenen tahansa artistin unelman toteutuminen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mistä kaikki oikein alkoi?

Espoolaisessa koulussa oltiin viettämässä taksvärkkipäivää, ja suurin osa kavereista oli menossa kahvilaan tai kauppaan työpäiväksi. Erika kuitenkin koki, että hän haluaa tehdä jotain muuta ja tuskasteli päivän merkitystä vanhemmilleen.

– Tuntui typerältä tehdä jotain, mikä ei oikeasti kiinnosta. Pohdin, olisikohan mahdollista päästä jollekin studiolle avustamaan, vaikka järjestelemään johtoja, hän kertoo.


Vanhemmat empivät ajatusta alkuun, mutta löysivät netistä Kaiku-nimisen studion. Äiti soitti sopiakseen tyttärensä taksvärkkipäivästä ja niin Erika pääsi studiolle musiikkituottaja Jurekin seuraksi. Jurek tunnetaan muun muassa Antti Tuiskun, Erinin, Jannan ja Johanna Kurkelan albumeiden tuotosta. Myös Jenni Vartiaisen Turvasana on miehen käsialaa.

Tuottaja oli ollut hämillään, miksi Erika oli halunnut tulla studiolle töihin. Erika oli kertonut rakkaudestaan musiikkiin.

– Jurek sitten sanoi, että laula jotain. Olin juuri säveltänyt uuden biisin nimeltään Endless Sleep. Astelin pianon luokse ja esitin kappaleen, hän muistelee.

Mies oli ollut hetken hiljaa. Juteltuaan levy-yhtiön toimitusjohtajan Pekka Ruuskan kanssa Jurek halusi nauhoittaa Erikan kappaleen demolle. Seuraavana päivänä Ruuska oli soittanut Erikan vanhemmille ja kysynyt missä tyttöä on piiloteltu. Viikkoa myöhemmin allekirjoitettiin artistisopimus.

Ensimmäisen oman laulunsa Erika sävelsi 10-vuotiaana. Kappale syntyi puolivahingossa., kun Erika oli kokenut syrjintää luokallaan. Hämmentynyt lapsi pohti, miksi hän ei kelpaakaan. Äiti oli kehottanut tytärtään käsittelemään tunteitaan musiikin kautta, ja niin Erika alkoi kirjoittaa ajatuksiaan paperille.

– Siitä se biisi syntyi. Ja se oli oudon hyvä, nuori nainen kertoo.

Hän innostui jatkamaan, ja pari ensimmäistä kappaletta käsittelivätkin surua. Jälkikäteen perhe on pohtinut, onko syrjiminen ollut toisten lasten kateutta. Erika ei koe, että tapahtuneesta olisi jäänyt arpia. Päinvastoin.

–Tärkein oppi oli, että kaikki tunteet ovat sallittuja. Vaikka olisi surua tai vihaa, saan siitä aina jonkin hyvän asian syntymään. Kokemukset ovat tehneet minusta vahvemman henkilön, nainen summaa.


Kanadalais-suomalaiseen kotiin esikoiseksi syntynyt Erika kertoo tulevansa tuiki tavallisesta perheestä.

– Paitsi että kotikieli on englanti, hän lisää.

Englannin ja suomen lisäksi nuori nainen hallitsee ruotsin ja ranskan kielet.

– Välillä on vaikeaa puhua yhtä kieltä tarpeeksi hyvin. Suomeksi on paljon vaikeampaa saada tunteet esiin ja heittää läppää! nainen naurahtaa.

– Puhuessani englantia olen paljon avoimempi ja hauskempi. Se tulee tietysti siitä, että käytän paljon enemmän englantia, Erika summaa.

Erikan äiti on kanadalainen, ja isä suomalainen. Kahden kulttuurin ero korostuu varsinkin jääkiekon MM-kisojen aikaan.

– Iskä ei piittaa lätkästä, mikä on jännää. Hän ei ole sillä tavalla urheilullinen. Äiti taas puolestaan on. Hän laittoi minut ja siskoni harrastamaan lätkää pienenä, sen verran tosissaan hän on!, Erika kuvailee perhettään.

Erikan vanhemmat ovat halunneet tyttärensä keskittyvän opintoihinsa. Sen vuoksi Kaikulla odotettiin, että Erika saa koulunsa suoritettua loppuun. Tällä välin nuori nainen kirjoitti kappaleita yhdessä Teemu Brunilan kanssa.

Yhteistyö sujui mallikkaasti, ja kaksikko ystävystyi. Brunila työsti uutta kappaletta, joka päätyi saksalaisen Dj:n, Robin Schulzin tuotantoon.

Schulzilla on yli 250 kulta- ja platinalevyä kerättynä ympäri maailman ja tunnetuimpiin lauluihin lukeutuu James Bluntin kanssa julkaistu OK. Brunilan Schulzille säveltämä kappale on sama, jossa Erika laulaa.

– Se oli ihan hullua kuulla, että minut valittiin kappaleeseen mukaan! nainen hehkuttaa.

– On tajutonta, että olen tässä, hän jatkaa


Vanhempien tuki on ollut Erikalle tärkeää. Alkuun perhe luuli, että musiikki olisi tyttärelle vain harrastus. Seuraavaksi heräsi ajatus välivuodesta.

Erikan oli tarkoitus mennä opiskelemaan kansainvälistä bisnestä Amsterdamin yliopistoon. Suunnitelmiin tuli kuitenkin muutos, kun 18-vuotias nainen lähetettiin tutustumaan musiikkialaan Los Angelesiin. Nyt Erika tähtää tosissaan maailman huipulle.

– Kaikki on mennyt lumipalloefektin lailla eteenpäin. Tiedän, että haluan olla artisti. Olen joutunut aikuistumaan nopeasti, mutta se on kaikki sen arvoista, hän lisää.

Haastavinta Erikan mielestä on olla miettimättä liikaa, mitä muut tekevät.

– Pitää pysyä luovana, olla oma itsensä.

Tulevaisuudessa Erika näkee itsensä festarilavoilla esiintymässä. Musiikin lisäksi nainen haaveilee psykologian, filosofian ja kauppatieteiden opiskelusta yliopistossa.

– Jollain tapaa tulen aina olemaan musamaailmassa mukana. Jos ei artistina, niin ainakin sitten musabisneksen parissa yrittäjänä, hän kertoo hymy kasvoillaan.

EDIT: Juttua muokattu 16.11.2018 klo 11.35.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt