Suomen kiistaton diskokuningatar hyppäsi 1980-luvulla auton takapenkille ja katosi jäljettömiin – 30 vuotta myöhemmin puhelin soi: ”Hei, täällä on Emilia”

Muistatko discohitti Satan In Loven? Sen levyttänyt Emilia katosi julkisuudesta 30 vuodeksi, vaihtoi nimensä ja muutti Espanjaan. Lopulta IS löysi kadonneen diskokuningattaren, joka kertoo tarinansa.

Emilian albumi julkaistiin 1982. Artisti ei tunnistanut itseään albumin kansikuvista.

15.11.2018 6:41

IS kertoi 31. lokakuuta Emiliasta, 1980-luvun alun diskokuningattaresta, jonka kappale Satan In Love on vuosikymmenten takaa noussut suosioon diskoissa Suomessa ja muuallakin maailmassa.

Artistin ainokaisesta, tekijänsä nimeä kantavasta albumista, on lisäksi otettu uusintapainos. Alkuperäisen, vuoden 1982 albumin pyyntihinta netin levymarkkinoilla on jopa 250 euroa.

Albumilta löytyy discohitti Satan In Love, joka ilmestyi Emilian levyttämänä singlenä jo 1981. Jos sinkun nyt jostain löytää, hinta lähentelee 100 euroa. Alkuperäisen laulun levytti La Bellini 1978.

Lokakuussa vaikutti siltä, että julkisuudesta yli kolme vuosikymmentä sitten kadonneen Emilian tavoittaminen on mahdotonta. Kukaan musiikkibisneksessä ei tiennyt hänen nykyistä olinpaikkaansa tai yhteystietoja.

Oli tiedossa, että avioliiton myötä Emilialla on uusi nimi. Samannimisiä ihmisiä on muitakin, joten piti etsiä sopivan ikäistä henkilöä. Yksi puhelinnumero löytyi, mutta siihen soittaminen ei tuottanut tulosta. Muita yhteydenoton mahdollistavia puhelinnumeroita tai sometilejä ei löytynyt koko Euroopasta.

Kauaksi diskojen maailmasta Emilia asuu ulkomailla ja on nykyisin nimeltään Anne Middendorp. Emilia ei halua tulla valokuvatuksi. Työelämä on vienyt hänet kauaksi diskojen maailmasta. Kuva vuodelta 1982.

Käyttämättä jäi kuitenkin yksi keino: kirje. Sekin vaikutti epätodennäköiseltä, koska osoitteesta ei ollut varmuutta.

Kirje kuitenkin lähti. Viikon kuluttua puhelin soi.

– Hei, täällä on Emilia, naisääni tervehtii iloisesti.

– Ajattelin soittaa, kun kerran onnistuit minut jäljittämään.

Meneillään olevat työt keskeytyvät siihen paikkaan. Emilia kertoo kuulumisiaan, mutta varsinainen haastattelu sovitaan parin päivän päähän.

Se tehdään puhelimitse, sillä Emilia asuu ulkomailla. Hän on nykyisin nimeltään Anne Middendorp. Emilia ei halua tulla valokuvatuksi. Työelämä on vienyt hänet varsin kauaksi diskojen maailmasta.

– Levy on minulle kaukainen asia enkä tiennyt sen uudesta painoksesta. Olin autossa, kun tuttava soitti ja kertoi, että Ilta-Sanomissa on juttu ja kuvia. Ihmettelin mitä hän oikein puhuu. Onko tämä joku vitsi. Kun tulin kotiin, sain kirjeesi.

Emilian tarina alkaa Espoosta.

– Äiti kertoi, että lauloin jo ennen kuin aloin puhua. Koulussa olin aina laulamassa. Lauloin myös monissa kuoroissa. Kävin esiintymässä kirkoissa, sairaaloissa, vankiloissa ja firmojen juhlissa. Isällä oli kolmekin orkesteria ja hänen kanssaan olin keikoilla.

Emilian vanhemmat ovat suomalaisia, mutta tapasivat 1950-luvun Pariisissa. Tuleva isä oli Miss Eurooppa -kiertueella soittamassa, tuleva puoliso suomalaisen voimistelujoukkueen matkassa.

Reissaaminen on osa suvun perintöä.

– Enoni oli jönglööri ja yksi Sirkus Finlandian perustajista. Avustin häntä lapsena Linnanmäen Peacock-teatterissa. Eno kiersi esiintymässä ympäri maailmaa.

Kulkeminen on Emiliallakin verissä. Hän matkusti nuorena junalla Tukholmasta Espanjaan. Matkarahat hän hankki katusoittajana.

– Sain aina niin paljon rahaa, että asuin viiden tähden hotelleissa. En ole koskaan telttaa nähnytkään.

Emilian albumi julkaistiin 1982. Artisti ei tunnistanut itseään albumin kansikuvista.

Ehtiväisen nuoren naisen tie kävi Kerttu Selinin ammattimallikurssille. Se johti osallistumiseen Miss Maja -kisan Suomen osakilpailuun. Nimi ei viittaa siihen mihin suomalainen luulee. Kyse on espanjankielisen maailman Miss Maailma -kisasta.

– Paikalla oli esiintymässä flamenco-ryhmä. Olin kisan jälkeen pöydässä, jossa vastapäätä istui sanoittaja Chrisse Johansson, jota en tuntenut. Kerroin tanssivani flamencoa ja soittavani kitaraa. Chrisse kysyi, mikset laula täällä.

– Olen yllytyshullu. Chrisse järjesti kitaran. Menin lavalle ja lauloin keskiaikaisen espanjalaisen laulun.

Johansson tunnisti Emilian potentiaalin. Syntyi levytyssopimus. Sen tuloksena tehtiin ensin vuonna 1981 sinkku Satan In Love. Seuraavana vuonna ilmestyi kokonainen albumi. Emilia-taiteilijanimen keksi Johansson, joka myös suomensi Satan In Love -sinkun tekstin.

Peräti kuusi albumin kymmenestä raidasta on Emilian itsensä italiasta suomentamia. Se oli ajalle poikkeuksellista, sillä yleensä käännöstyö annettiin ammattilaisille.

– En enää muista, tarjouduinko itse vai pyysikö Chrisse. Italia ei siihen aikaan ollut vahva kieleni, joten tarvitsin suomentamiseen apua.

Kielten haltuunotto on aina ollut Emilialle jonkinlainen intohimo. Suomi, ruotsi, englanti, italia, espanja, hollanti, lista on pitkä.

Levyn musiikki oli esittäjälleen vierasta.

– Se on täysin eri musiikkia, mitä muuten lauloin. Kotona kuuntelin lähes pelkästään klassista. En pahemmin popista muuten välittänyt paitsi tanssimisen kannalta. Tosin olin tanssinut myös klassista balettia.

– Kun minulle annettiin levytettäväksi diskomusiikkia, en ajatellut mitään. Tein kun pyydettiin.

– Satan In Love on kappale, jota ei oikeastaan edes ole tehty laulettavaksi. Melodiaa ei juuri ole. Sehän on lähes räppiä, mutta sitä oli kiva esittää. Se oli kuin näyttelemistä. Tausta oli hyvä ja Chrissen sanat erinomaiset.

Emilia ei tunnistanut itseään albumin kansikuvista.

– En tykännyt yhtään niistä kannen kuvista. Sinkun kanteen minut meikkasi Helena Lindgren. Hän oli todella hyvä.

Emilian Satan in Love -singlen kansi. – Sinkun kanteen minut meikkasi Helena Lindgren. Hän oli todella hyvä, Emilia muistelee.

Julkisuudesta Emilia muistaa positiiviset lehtijutut ja sen, että kaikki kritiikit eivät olleet myötämielisiä.

Vastaanotto ei rock-Suomessa tosiaankaan ollut kovin lämmin. Albumi floppasi. ”Emilia on vahva ehdokas vuoden 1982 kamalimmaksi levyksi”, kirjoitti Helsingin Sanomat.

Ilta-Sanomat ymmärsi artistia paremmin: ”Emilia on raikkaalla tavalla erilainen suomalaisten naisartistien joukossa”.

– Itse en voisi sanoa toisen luomistyöstä mitään negatiivista. Kritiikin pitää olla rakentavaa tai sitten voi olla hiljaa.

– Korkein puu kohtaa aina kaikki myrskyt. Ei saa olla niin, että kun tasaisesta nurmikosta pistää esiin yksi ruohonkorsi, se heti katkaistaan. Mottoni on, koirat haukkuu, karavaani kulkee.

Levy poiki esiintymisiä, jotka Emilia otti mielihyvin vastaan. Keikoilla yleisö tykkäsi.

– Kaikilla rundeilla yleisön kanssa meni aina todella hyvin.

Emilia oli laulamassa discotanssin MM-kisojen karsinnnoissa ja Suosikki-lehden Miss Farkku Suomi -kiertueilla. Keikkoja oli paljon myös oman bändin kanssa.

Levy-yhtiö ehdotti kiertuetta Kirkan kanssa. Se sopi Emilialle.

– Kirka oli ihan fantastinen, lämmin ihminen. Meistä tuli parhaat ystävät.

Emilia nähtiin televisiossa Iltatähti-ohjelmassa ja hän pyrki myös Syksyn sävel -kisaan. Jossain vaiheessa ajatuksena oli tehdä levyllinen lattarimusiikkia suomeksi. Vuonna 1984 ilmestyi unkarilaisen Laszlo Vargan säveltämä Päin tähtiä kiidän -sinkku.

Nimi oli enne. Suunta ei tosin ollut tähtiin, vaan Espanjaan.

Emilia oli paiskinut ennen laulu-uraa ja siinä sivussakin muita töitä, muun muassa kalligrafina eli korutekstauksen tekijänä. Se oli ammatti, jonka hän oppi isältään ja jota on tehnyt koko elämänsä. Välillä päätyökseen, välillä sivutoimisesti.

– Minulla oli siihen synnynnäisiä taipumuksia. Matkin isän töitä ja hän alkoi opettaa minua, kun olin nelivuotias. Olin kalligrafina tekemässä levyn- ja kirjankansia esimerkiksi Piirpauke-yhtyeelle ja M.A. Nummiselle.

– Olen myöhemmin tehnyt kalligrafina töitä myös eri kuningashuoneille, muun muassa Hollannin kuningatar Beatrixille.

Paljon tekemistä, vähän vapaa-aikaa. Emiliasta alkoi tuntua, että hän tarvitsee lomaa ja maiseman vaihtoa. Emilian ystävä, näyttelijä Ville-Veikko Salminen oli lähdössä autolla Espanjaan. Jälleen kerran Emilia eli hetkessä ja tarttui tilaisuuteen.

Matka vei Madridiin, jossa Emilia myös esiintyi. Vähitellen laulaminen jäi muun tekemisen varjoon. Siviilisäätykin muuttui. Emilia tapasi elämänsä miehen, jonka kanssa on ollut naimisissa kolmekymmentä vuotta.

Ainoan albuminsa uudelleen julkaisusta Emilia on hämmentynyt.

– Mystistä ja hauskaa. Tosi erikoista, kuka viitsii. Mutta kivaahan se on. Ihan jees. Ei minulta vaadita mitään enkä saa siitä mitään. Jos tuloja tulee, tiedän hyväntekeväisyyskohteen, johon ne voi ohjata.

Palo musiikkiin elää Emiliassa edelleen.

– Anonyyminä eläminen tekee minut onnelliseksi, mutta ei musiikin tekeminen ole täysin poissuljettu asia. Siihen tarvitsen tiettyä rauhoittumista, joka ei nyt työelämässä ole mahdollista, Emilia kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?