Musiikki

Simo Silmu on pysynyt raittiina yli vuoden ”vaikka kiusallaan” – nyt hän kertoo viimein, miksi viina oli viedä kolme vuotta sitten kaiken

Julkaistu:

Simo Silmu, 41, on ollut raittiina reilun vuoden. Yölintu-yhtyeen nokkamies kertoo viimein, miksi viina oli viedä kolme vuotta sitten kaiken.
– Teen täydellä sydämelläni sellaista musiikkia, mikä minua itseäni kiinnostaa. Mahtava puoli siinä on ollut se, että sama musiikki on kiinnostanut kuulijoitakin, Simo Silmu pohtii.

Simo Silmu oli vain 14-vuotias, kun Yölintu soitti ensimmäisen keikkansa vuonna 1992. Nyt, 25 vuotta myöhemmin mies on edelleen yhtä innostunut keikkailusta.

– Keikkatahti on vähän hiljentynyt, kun meillä on remmissä myös perheellisiä. Mutta kyllä tähän on kasvanut kiinni. En usko, että osaisin tehdä mitään muuta, Silmu hymähtää.

Silmu istuu upottavan suurella design-tuolilla ja nojaa eteenpäin. Viereisellä tuolilla istuva Päivi Silmu ei selaile puhelintaan. Päivi kuuntelee miehensä puhetta niin tottuneesti, että hänen olemassaolonsa ajoittain unohtaa.


Kaksikko matkustaa vielä illalla Hämeenlinnaan, jossa odottaa keskiviikkona uuden albumin ja yhtyeen 25 vuoden kunniaksi järjestetyn konserttisalikiertueen ensimmäinen keikka. Jouluna yhtyeeltä ilmestyy uusi single.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koen olevani parhaimmillani livenä. Jokainen keikka ja ihmiskontakti siellä on ainutlaatuinen, mies pohtii.

Yölinnun lento on ollut pitkä ja myös menestyksekäs: yli puoli miljoonaa myytyä levyä ja keikkoja niin paljon, kun yhtye ehti heittämään. Mutta matkaan on mahtunut myös turbulenssia.

Harmaat vuodet. Sellaisiksi Silmu kutsuu vuosia, joita alkoholismi varjosti. Harmaina vuosina Silmu esiintyi humalassa. Keikkoja jouduttiin perumaan ja keskeyttämään miehen alkoholinkäytön vuoksi.

Harmaat vuodet riitauttivat Yölinnun nokkamiehen myös yhtyettä perustamassa olleesta Matti Silmusta, joka sai potkut bändistä tammikuussa 2017. Vuodet vaativat vielä selvittelyä, mutta tilanne on parempi kuin aiemmin.

– Olisin itse valmis puhumaan. Mutta tätä selvitellään, mies kaartelee.

Matti ei ollut ainut, jonka mielestä Silmun alkoholinkäyttö riistäytyi noin kolme vuotta sitten käsistä. Aluksi artisti jätti alkoholin keikkamatkoilta. Sitten hän tajusi, ettei se riittänyt.

– Alkoi tulla sanomista siitäkin, kun olin vapaa-ajalla kännissä. Ajattelin, että ollaan sitten vaikka kiusallaan selvin päin. Ei tule naputtamista, Silmu sanoo ja naurahtaa hieman.


Nyt artisti kertoo olleensa täysin raittiina reilun vuoden. Silmu suhtautuu merkkipaaluun maltillisesti, lähes ujostellen. Miehen katse on lautasliinassa, jota hän taittelee keskittyneesti.

– En voi katsoa menneisyyttäni varoittavana esimerkkinä, mutta opettavaisena aikana kylläkin. Se puoli tästä hommasta tuli nähtyä ja koettua.

– Niin sanottu kollega eli kuntoutuja sanoi, että alkoholismia voi lääkitä ja selitellä, mutta oikeasti sen kanssa täytyy vain opetella elämään.

 

”Alkoi tulla sanomista siitäkin, kun olin vapaa-ajalla kännissä. Ajattelin, että ollaan sitten vaikka kiusallaan selvin päin. Ei tule naputtamista.”

Vuosi on kuitenkin aika, jonka jälkeen Silmu pystyy jo tarkastelemaan syitä siihen, miksi alkoholi sai hänestä otteen. Miksi raitistuminen kävi mielessä vasta, kun Yölintu teki syöksylaskua?

– Siihen voisi luetella kaikenlaisia syitä, mutta suurin niistä on ollut oman selkärangan heikkous, Silmu sanoo ja nostaa katseensa.

– Kaikki oli ehkä turhan itsestäänselvää ja helppoa. Alkoholi on sellainen, että se vie salakavalasti ja pikkuhiljaa mukaansa. Enkä minä ainut esimerkki tällä alalla ole. Voidaan ehkä puhua jopa ammattitaudista.

Silmu painottaa, ettei hän halua saarnata tai kehottaa ketään raitistumaan.

– Voin silti suositella sitä kaikille. Romahtamisen vaara on aina olemassa, mutta mitä kauemmin on pysynyt raittiina, sitä helpompaa se on ollut, hän hymähtää.


Silmun oman elämän raittius sai takaisin raiteilleen. Kun nokkamies sai elämänsyrjästä kiinni, Yölintukin kykeni lentämään jälleen ylöspäin.

– Fanit ovat iloinneet comebackistani. Se on ymmärrettävää, mutta hauskaa, sillä enhän minä missään ole ollut, Silmu nauraa.

– Sitä minäkin olen kuullut. Että ”ihan mahtavaa, kun olet tuonut Simon takaisin”, Päivi yhtyy nauruun.

– Mennään yhdessä eteenpäin, päivä kerrallaan. Mutta on totta, että elämä on jälleen helpompaa. Uskaltaa jo suunnitella tulevaakin, mies sanoo ja katsoo vaimoaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt