Kuvat: Olavi Virran koti Kruununhaassa oli 1950-luvulla aivan ultramoderni – ”Sisälsi kaikki viimeisimmät laitteet”

Julkaistu: , Päivitetty:

Virtojen kodissa oli kristalliastioita, hopeisia ruokailuvälineitä, taidetta ja tyylikkäitä huonekaluja.
Valtaisa suosio näkyi laulajatähti Olavi Virran ja hänen perheensä arkielämässä 1950-luvulla. Virta, hänen silloinen vaimonsa Irene Virta ja pariskunnan lapset Ilse, Pauli, Harriet ja Sheila muuttivat 1950-luvulla perheineen merelliseen Helsingin Kruununhakaan, jossa Virrat asuivat myöhäisjugendia edustavassa kerrostalossa Meritullinkadun ja Rauhankadun kulmassa.

Tytär Ilse Hammar kertoo kirjassaan Isäni Olavi Virta, millainen perheen koti oli.


Perhe muutti Meritullinkadulle, kun asunnon remontti oli yhä kesken. Remonttiin osallistui koko joukko ammattilaisia. Remonttia tekivät maalarit, kirvesmiehet, lattianasentajat, putkimiehet ja sähköasentajat, Hammarin mukaan toisinaan myös Virta itse.

Kotiin käytiin eteisaulan kautta. Lapsilla oli oma makuuhuone, samoin vanhemmilla. Myös Virran äiti muutti asuntoon.

Eteisaulasta saattoi kulkea muun muassa saliin, olohuoneeseen, makuuhuoneisiin ja Virran työhuoneen eteiskäytävään.

Virrat elivät Kruununhaassa modernisti. Hammar kirjoittaa, että kodinkoneita hankittiin keittiöön aina Yhdysvalloista asti.

”Keittiö oli isän silmäterä. Se oli tilattu varta vasten Amerikasta ja sisälsi kaikki viimeisimmät laitteet, joiden saattoi toivoa löytyvän modernista kodista 1950-luvulla.”


Olavi ja Irene Virta haalivat kotiinsa ”aistikkaita” huonekaluja, kauniita valaisimia, taidetta, arvokkaita mattoja, kristallilaseja ja hopeisia aterimia. Kotona vieraili toimittajia ja valokuvaajia, joille iskelmätähti esitteli lukaaliaan.

Olohuoneen seinään oli muurattu valtava akvaario. Huoneessa oli myös kirjasto ja baaritiski. Ylellisessä asumuksessa oli saunakin.

”Kotona isä halusi viettää vapaa-aikaa haalimalla ympärilleen paljon ihmisiä ja juhlia riitti: äänekästä musiikkia, tanssia, naurua, kiivaita keskusteluja ja saunomista keskellä yötä.”


Kun Virran amerikanrauta, joka sekin oli uusinta tuotantoa, seisoi kadunvarressa, Meritullinkadun asukkaat osasivat aavistaa, että tanssimusiikki pauhaisi aamuyöhön asti.

Naapurisopu oli koetuksella.

”He kehottivat isää hiljentämään musiikkia, mutta isä vain nauroi ja sanoi, että naapuritkin olivat tervetulleita juhlimaan ja sauna oli lämpimänä.”

Perhe-elämä luksuskodissa ei ollut aina onnellista. Irene Virta halusi lähteä Suomesta.

”Hän oli väsynyt isään, isän juomiseen ja naisjuttuihin, ja puhelinterroriin.”

Virroille tuli avioero, ja Irene Virta muutti tyttärien kanssa Ruotsiin.

Lähteet: Ilta-Sanomien ja Helsingin Sanomien arkistot, Isäni Olavi Virta

Lue lisää: Tyttären kirja paljastaa traagisen totuuden Olavi Virran elämästä – viekoitteli naisia ja törsäsi rahansa: sanat laskujen kanssa painivalle vaimolle kylmäsivät

Tiedätkö rakennuksen, jolla on kiinnostava tarina? Lähetä vinkki sähköpostitse osoitteeseen karoliina.paananen@iltasanomat.fi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt