Musiikki

Arja Koriseva aloitti esiintymisen vain 13-vuotiaana – ei uskaltanut kertoa laulunopettajalleen yhtä asiaa: totuus johti supertähteyteen

Julkaistu:

Arja Koriseva tietää, miten vastoinkäymiset käännetään voitoksi.
Kun 53-vuotiaalta Arja Korisevalta kysyy, onko hän huomannut itsessään ikääntymisen merkkejä, laulaja puhkeaa hersyvään nauruun. Tummanpuhuva naurunremakka täyttää korkeakattoisen valokuvausstudion ja palaa kaikuna takaisin.

– Ida tässä juuri yrittää peitellä niitä, laulaja laukoo ja viittaa meikkitaiteilijaan, jonka käsittelyssä hän parhaillaan istuu.


Studion täyttänyt täyteläinen ääni on taatusti yksi Suomen tunnetuimmista. Levyjen ja lavojen lisäksi se on niittänyt mainetta niin televisiossa, konserttisaleissa, elokuvissa kuin teatterissakin. Minut tuo tuttu ääni kuljettaa vuonna 1995 julkaistun Pocahontas-elokuvan äärelle sekä lapsuuden jouluihin.

– Pocahontasta katsoneet lapset alkavat nyt olla nuoria aikuisia. He eivät muista minua tangokuningattarena, heille olen aina intiaaniprinsessa. Se on kivaa, että ihmiset muistavat minut eri asioista, Koriseva kertoo hymyillen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laulu- ja puheääni on Arja Korisevalle instrumentti ja työväline, joka on mahdollistanut vuosikymmenten mittaisen uran. Siitä jos jostain hän on kiitollinen.

– Olen siitä onnekas, ettei minulla ole koskaan ollut ääniongelmia, vaikka olen puhunut ja laulanut ihan hirveästi viimeiset 30 vuotta. Uskon sillä olevan vaikutusta, että olen oikeasti opiskellut laulua ja sen kautta ymmärtänyt tätä omaa instrumenttiani.


Korisevalla on takanaan ensimmäinen neljän viikon kesäloma noin 30 vuoteen. Hän halusi olla kaukaa viisas, sillä ensi vuonna lavatähti tuskin ehtii hengähtämään. Silloin tulee kuluneeksi kolme vuosikymmentä siitä, kun Koriseva kruunattiin tangokuningattareksi ja laulajan ura lähti toden teolla käyntiin.

– Se tuntuu hurjalta, miten täysillä olen saanut tehdä tätä työtä koko sen ajan. On aihetta kiittää väkeä, että he ovat ottaneet tekemiseni vastaan ja antaneet minulle siihen mahdollisuuden, nainen sanoo nöyränä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kesäloman jälkeen Koriseva potkaisi käyntiin työntäyteisen syksyn, johon kuuluu muun muassa Nenäpäivä-lähettilään matka Etiopiaan sekä esiintyminen Suomi-seuran 60-vuotisjuhlilla Vancouverissa. Lisää puhtia hän saa uuden musiikin tekemisestä, jonka ensimmäinen sinkku Enkeleitä yövuorossa julkaistaan tuota pikaa.

– Syksy on täynnä erilaisia konsertteja ja vuoden päätän perinteisesti joulukonsertteihin. Uuteen musiikkiin riittää intoa, laulaja iloitsee.

Arja Korisevan laulu-ura on toden totta poikkeuksellinen. Hän aloitti oman orkesterin kanssa laulamisen vain 13-vuotiaana ja jo 17 vuoden iässä hän oli nuorin koskaan Keski-Suomen konservatorioon valituista klassisista laulajista.

– En silloin uskaltanut kertoa opettajalleni, että laulan kevyttä musiikkia. Asia kuitenkin paljastui, kun hän tuli kerran vaimonsa kanssa keikalleni tanssimaan, lavatähti muistelee nauraen.

Koriseva oli aina haaveillut urasta viihdetaiteilijana, mutta hänelle oli tärkeää saada taskuunsa myös akateeminen tutkinto, ja tavoite ajoi muusikonalun opettajaopintojen pariin. Vaikka Koriseva ei ole tähän päivään mennessä tehnyt päivääkään pätevän opettajan töitä, hän on silmin nähden ylpeä saavutuksestaan.

– Muistan sen tunteen, kun sain ne paperit. Olen myös hyvin iloinen siitä, että sain viettää tavallista opiskelijaelämää, koska sellaista aikaa ei saa koskaan takaisin.

Samana vuonna kun Koriseva valmistui liikuntaan ja suomen kieleen erikoistuneeksi opettajaksi, hänet kruunattiin tangokuninkaalliseksi. Seinäjoen Tangomarkkinat oli tuolloin vasta nelivuotias instituutio ja Koriseva Suomen kolmas kuningatar.

– Se ei ollut ollenkaan sellaista, mitä se on nykyään. Touhu oli silloin paljon villimpää ja vapaampaa, Koriseva muistelee.

Hän muistaa elävästi myös sen, millainen pyöritys Tangomarkkinoista alkoi.

– Kun pyörä lähti pyörimään, se lähtikin niin isoilla rattailla, etten voinut muuta kuin heittäytyä mukaan. Se oli hyvin mielenkiintoista, mutta myös itsekästä aikaa, jolloin kaikki muu jäi vähän taka-alalle. Olen kuitenkin iloinen niistä vuosista ja siitä, että tein miten tein. Olisin katkera, jos en olisi tuolloin heittäytynyt.

– Se oli minun aikani.

Tangokruunusta käynnistyi menestyksekäs uraputki, jonka aikana Koriseva on julkaissut yli 15 pitkäsoittoa, joista seitsemän on myynyt vähintään kultaa. Laulaja toteaa yksioikoisesti, ettei hän ole koskaan todella pelännyt suosionsa puolesta.

– Asia kävi mielessäni kun jäin ensimmäistä kertaa äitiyslomalle, mutta sen jälkeen huomasin, ettei mitään tapahtunutkaan. Silloin tajusin, että täällä taitaa todella olla paikka minulle.


Laulaja arvelee, että hänen omalla asenteellaan on tekemistä suosion kanssa. Monista muista artisteista poiketen Korisevalla ei ole koskaan ollut levy-yhtiön rakentamaa imagoa.

– Olen aina tehnyt tätä ihmisille enkä itselleni. Koen kutsumuksekseni tuottaa ihmisille hyvää mieltä ja hyviä hetkiä. Olen syntynyt tekemään tätä juttua. Mitä tahansa olen tehnyt, olen tehnyt sen oman persoonani kautta.

Korisevan ensimmäinen äitiysloma osui 1990-luvun puoliväliin ja pian esikoisen syntymän jälkeen laulaja avioitui puolisonsa Pekka Karmalan kanssa. Pariskunta on pitänyt yhtä jo yli 25 vuotta.


Arjalla ja Pekalla on yhteensä kolme lasta, jotka ovat syntyneet suunnilleen viiden vuoden välein. Ikäero ei ollut suunniteltu juttu, vaan perheenlisäystä olisi saanut tulla nopeammallakin tahdilla.

– Meillä se vain meni näin.

Laulaja myöntää, että työn ja perhe-elämän yhdistäminen on aika ajoin ollut vaikeaa, vaikka hän ei itseään työnarkomaaniksi nimittäisikään.

– Sitten kun tuli perhettä, yhteisistä vapaahetkistä oli pidettävä tiukasti kiinni, muuten ne olisivat menneet sivu suun.


Nyt Korisevan vanhin on lentänyt jo pois pesästä ja keskimmäinen on lähtenyt vaihto-oppilaaksi Chileen. Perheen nuorimmainen asuu yhä kotona. Lasten ikäeron hyvä puoli piilee siinä, ettei heistä kaikista tarvitse luopua kerralla.

– Lasten lähteminen tuntuu hyvin luontevalta. On ihana huomata, että heidän siipensä kantavat. Vaikka he olisivat kaukana, he ovat silti aina lähellä.

Arja Korisevan elämä sai synkän käänteen syksyllä 2015, jolloin hän sai tietää sairastavansa rintasyöpää. Rakastettu laulaja vetäytyi julkisuudesta, mutta palasi keikkalavoille jo seuraavana kesänä. Korisevan mukaan vastoinkäymiset ovat opettaneet häntä arvostamaan hyviä asioita elämässä.

– Minulla on eteenpäin menevä mieli ja periksi antamaton luonne. Suhtaudun vastoinkäymisiin realistisesti ja otan niihin voimaa elämän onnekkaista hetkistä.


Vaikeuksien myötä hän on myös oppinut uutta itsestään.

– Olen oppinut omat selviytymiskeinoni ja nähnyt konkreettisesti myös sen, etten ole yksin. Olen huomannut, kuinka paljon minua rakastetaan ja kuinka paljon itse rakastan.

Vastoinkäymisistä huolimatta Koriseva on omien sanojensa mukaan saanut elää rikasta ja värikästä elämää sekä siviilissä että ammatin puolesta. Hänellä ei kuulemma ole varaa ”tiristä mistään”, eivätkä ne rypytkään oikeasti haittaa.

– Kun katson nuoria artisteja, joilla on hirveä draivi päällä, minua hymyilyttää. Olen itsekin elänyt sen ajan. Mutta nyt kyllä nautin hirveästi siitä, että enää ei tarvitse töhöttää, vaan voi tehdä sitä mikä tuntuu itsestä hyvältä ja luontevalta.

– Olen nykyään paljon armollisempi itselleni, eikä minun enää tarvitse ehtiä ja jaksaa kaikkea.

Koriseva pitää huolta itsestään liikkumalla, syömällä terveellisesti ja kuuntelemalla itseään. Hän on myös intohimoinen penkkiurheilija.

– Yritän tehdä sellaisia valintoja, että voisin hyvin vielä 20 vuodenkin päästä. Tavoitteeni on jatkaa elämää värikkäästi ja täysillä, ettei minun tarvitsisi luopua mistään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt