Musiikki

Oikeuden asiakirjat paljastavat Yön jäsenten jäätävät välit – nämä asiat vaikuttivat suosikkiyhtyeen lopulliseen välirikkoon

Julkaistu:

oikeudenkäynti
– Matkapuhelin kiinnosti enemmän kuin soittaminen, tuomiossa todetaan.
Yö-yhtyeen sisäinen henki ei ollut paras mahdollinen siinä tilanteessa, kun Olli Lindholm antoi potkut basisti Jukka Lewisille. Tämä seikka ilmenee tuomiosta, jonka käräjäoikeus antoi Yö-muusikoiden riitajutussa.

Olli Lindholm erotti basisti Jukka Lewisin joulukuussa 2016. Tosiasiassa se oli bändin yhteinen päätös. Lindholm käytti asiassa puhevaltaa.

Samassa oven avauksessa Lewisin kanssa sai bändistä lähteä kitaristi Daffy Terävä. Muut yhtyeen jäsenet olivat pitkään ihmetelleet keskenään, mitä “Lewiksen ja Terävän soittotaidoille on tapahtunut”. Yhtyeen soitto oli muuttunut tarkemmaksi, ja olisi pitänyt harjoitella enemmän, mutta Lewis ja Terävä eivät olleet tähän valmiita.

Syksyllä 2016 Yö oli kutsuttu Emma-gaalaan. Kun juontaja kutsui bändin lavalle, Lewis oli todennut eräistä toisista esiintyjistä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Keitä noi nollanaamat ovat?

Olli Lindholmin mukaan se oli yksi syy siihen, että Lewis sai lähteä bändistä. Lewisin mukaan kyseinen murjaisu oli vain raakaa huumoria.


Yhdellä keikalla Lewis oli unohtanut ottaa lavalle soittimensa. Roudari toi basson sinne. Lewisin mukaan kyseessä ei ollut mikään moka. Pitkäaikaista käytäntöä oli vain muutettu. Sama toistui toisellakin keikalla.

Normaali käytäntö keikoilla on, että soiton loputtua bändi poistuu lavalta. Kuopion keikalla muita Yö-muusikoita harmitti se, että Lewis jäi keikan jälkeen lavalle tutkimaan matkapuhelintaan, kun muut poistuivat sovitusti lavalta.

Yön roudarina oman työnsä ohessa toiminut vankilan apulaisjohtaja kertoi varsinaisen työnsä johdosta saaneensa koulutusta ihmisen kehon kieleen. Roudarin mukaan Lewis ei ollut kiinnostunut soittamaan Yön musiikkia.

– Hän oli tuonut muun muassa lavalle mukaansa matkapuhelimensa ja ollut vaikuttanut olevansa siitä enemmän kiinnostunut kuin yhtyeen keikoista, todetaan käräjäoikeuden tuomiossa.


Erotettu basisti ei ollut työsuhteessa bändiin, eikä Olli Lindholm ollut hänen työnantajansa. Ei ollut työsuhdetta, josta olisi voinut saada potkut.

– Rokkibändissä soittaminen ei ole edes työtä, vaan harrastus, josta saa joskus rahaa, todisti Yö-yhtyeen perustajajäsen Jani Viitanen, joka lähti nostelemaan bändistä kesken keikan vuonna 2000.

Olli Lindholm kutsui Jukka Lewisin Yön basistiksi 1999. Lewis oli New Yorkissa uutta vuotta viettämässä. Tuohon aikaan he olivat vielä kavereita, mutta eivät enää. Yön rumpali Ari Toikka kertoi nähneensä rumpujen takaa, että “he vihaavat toisiaan”.

Oikeudessa Toikka kuvaili bändielämää muutenkin:

– Kuusi miestä, kaikkine ongelmineen, esittää musiikkia ja jonka (bändin) toiminta ei ole kovin organisoitua, vaan usein hirveää sähläystä, rumpali totesi oikeudessa.

Lue lisää: Käräjät koituivat ex-basistille kalliiksi: Olli Lindholm voitti Yö-muusikoiden riitajutun

Lindholm on Yön ainoa alkuperäisjäsen. Toikan mukaan kyseessä on Lindholmin elämäntyö, mikä näkyy esimerkiksi siinä, että hänen osuutensa keikkapalkkioista on suurempi kuin muiden.

Jukka Lewisin palkkio Yön keikoilta oli noin 500 euroa per keikka. Vuonna 2017 Yö teki 78 keikkaa. Jos Lewis olisi ollut jokaisella keikalla mukana, olisi tili ollut 39 000 euroa. Potkujensa takia hän vaati korvausta 35 000 euroa.

Olli Lindholm lähetti Yön muusikoille syyskuussa 2016 listan vuoden 2017 keikkaperiodeista. Lopullisesti keikat lyötiin lukkoon vuoden 2017 puolella, ja silloin Lewis ei ollut enää bändin jäsen. Sen takia oikeus hylkäsi Lewisin vaatimuksen saamatta jääneistä keikkapalkkioista.


Oikeus määräsi Jukka Lewisin maksamaan Olli Lindholmin oikeudenkäyntikuluja 26 384 euroa. Lewisin omat oikeudenkäyntikulut ovat hieman pienemmät. Lewisin maksettavaksi tulevan laskun summa on jossain 40 000–50 000:n euron välimailla.

– Olen huojentunut. Olen myös helpottunut, Lindholm sanoo IS:lle.

– Tämä oli todella raskas prosessi – aivan riittävän raskas. Alusta asti luotiin sellainen asetelma, että minä olisin toiminut mielivaltaisesti Yö-yhtyeen asioissa. Ihmiset, joilla ei ole ollut mitään hajua totuudesta, ovat osoitelleet minua sormella – ja ilmeisesti vain siksi, koska se on ollut helppoa ja kivaa. Sellainen tuntuu pahalta.

Lue lisää: Olli Lindholm huojentui oikeuden päätöksestä – Yö-yhtyeen ex-basisti joutuu maksamaan kymmenien tuhansien oikeuskulut

IS tavoitti Lewisin, mutta hän ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida oikeuden päätöstä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt