Muistatko 90-luvun teinitähti Janitan? Palaa vuosien tauon jälkeen esiintymään Suomeen – tältä hän näyttää nyt - Musiikki - Ilta-Sanomat

Muistatko 90-luvun teinitähti Janitan? Palaa vuosien tauon jälkeen esiintymään Suomeen – tältä hän näyttää nyt

90-luvulla teinitähdeksi noussut laulaja Janita elää omien sanojensa mukaan elämänsä parasta aikaa New Yorkissa. Vastoinkäymiset hän on kääntänyt voimaksi ja musiikiksi, jota tekee vihdoin omilla ehdoillaan.

Janita on asunut Yhdysvalloissa kauemmin kuin Suomessa.­

16.9.2018 16:04

Tyylikkääseen housupukuun, liiviin ja solmioon pukeutunut laulaja Janita, 39, astelee katua New Yorkin Greenwich Villagessa. Itsevarma tyyli herättää huomiota jopa täällä suurkaupungin boheemissa sydämessä.

– Tyyliäni kommentoidaan aika usein kadulla, ihan tavallisissa tilanteissa, kuten koiraa ulkoiluttaessa. Siitä tulee erityisen hyvä fiilis, Janita sanoo.

Istuudumme pöytään hämyisessä ja kiireisessä kahvilassa, vain parin korttelin päässä Janitan kodista, johon hän muutti reilu vuosi sitten asuttuaan vuosikaudet Brooklynissa.

– Täällä on hirveä hälinä koko ajan, suomalaisena juuret ovat rauhallisemmassa ympäristössä. Mutta tuntuu oikealta hetkeltä olla nyt täällä.

 

Kaikesta todella näkee, että vastapäätä istuu onnellinen nainen. Viileästä olemuksesta huolimatta hymy nousee kasvoille jatkuvasti nykyisestä elämästä puhuttaessa. Vanhoja muistellessa naurukin on herkässä – esimerkiksi näyttäessäni Janitalle yhtä hänen varhaisimmista lehtijutuistaan.

Maaliskuussa 1993 Ilta-Sanomissa julkaistun jutun kuvassa hymyilee 14-vuotias kiharakutrinen tyttö. ”Ottakaa minut vakavasti”, tuleva tähti pyytää otsikossa.

Samana päivänä jutun kanssa julkaistiin Janitan ensimmäinen oma albumi Oma planeetta, jonka nimikappaleen hän lauloi yhdessä Samuli Edelmannin kanssa. Edelmann kertoi ihastuneensa ikäänsä paljon kypsemmän laulajan ääneen, jota tämä oli harjoittanut esiintymällä pikkulapsesta saakka.

Valovoimainen laulaja nousi heti yhdeksi Suomen puhutuimmista artisteista, jolle povattiin alusta alkaen kansainvälistä mainetta. Seuraava albumi, Sävyjä, ilmestyi vuotta myöhemmin.

Janita vuonna 2003.­

Ensimmäisestä levystä lähtien Janitan taustalla hääri tuottaja Tomi Ervi, jonka kanssa suhde syveni yhteistyökumppanuudesta rakkaudeksi. Vuonna 1996 otsikot kertoivat, että Janita ja 17 vuotta vanhempi Ervi ovat muuttaneet New Yorkiin. Janita oli tuolloin vasta 17-vuotias.

Amerikassa kaksikon odotukset olivat korkealla. Vuonna 1997 ilmestyi kolmas albumi, englanninkielinen Believer, joka nousi myös Suomen albumilistoille. Tällä kertaa levyn vierailijoina oli kansainvälisiä tähtiä, muun muassa Lenny Kravitz.

Vuotta myöhemmin ilmestyneen Janita-soullevyn julkaisi kansainvälinen levy-yhtiöjätti Sony, joka levitti albumia ympäri maailmaa. Puhuttiin unelmasopimuksesta ja kansainvälisestä läpimurrosta. Levy ei kuitenkaan menestynyt odotetusti, ja levy-yhtiön kanssa näkemykset musiikin sisällöstä menivät pahasti ristiin. Sopimus purettiin ja Janita palasi urallaan lähtöruutuun.

Vuonna 2004 Janita ja Tomi Ervi menivät naimisiin, mutta ero tuli jo neljän vuoden kuluttua. Musiikillinen yhteistyö on kuitenkin jatkunut tämän jälkeenkin.

Janita on viihtynyt jo vuosia Yhdysvalloissa.­

Nykyisen levy-yhtiönsä leivissä Janita on ollut jo vuodesta 2010. Tästä voi jo päätellä, että homma toimii.

Aiemmin Janita on kutsunut musiikkibisnestä New Yorkissa raa’aksi ja kylmäksi.

– On se varmaan edelleen totta, mutta minulla ei ole enää sellainen fiilis, että täytyy taistella tuulimyllyjä vastaan. Se ei ole itsestäänselvyys tässä bisneksessä.

Janita kertoo saavansa tehdä nykyisin musiikkia täysin omilla ehdoillaan. Uusin levy, vuonna 2015 ilmestynyt Didn't You, My Dear? on hänen mukaansa sataprosenttisesti Janitan omaa visiota. Laulamisen lisäksi hän myös soittaa kitaraa.

Oman tyylin löytäminen on vaikuttanut myös yleisön reaktioon, joka on näkynyt keikkojen määrässä. Janitalla on pysyvä kiinnitys Manhattanin Arlene’s Grocery -kulttipaikkaan, ja hän on kiertänyt esiintymässä ympäri Yhdysvaltoja.

– On ollut mieletöntä, että kun tekee juuri sitä mitä haluaa, niin saa yleisöltäkin juuri sitä mitä haluaa.

Nykyisen poikaystävänsä kanssa Janita on ollut yhdessä vuosia.

– Tuntuu että senkin takia on helpompi keskittyä musiikkiin, kun henkilökohtaisessa elämässä asiat ovat hyvin. Olemme tällä hetkellä onnellisimmassa paikassa elämässämme.

Aiempaa elämäänsä ja hyvin nuorena alkanutta uraansa Janita katsoo nykyisin lempeästi.

– Kaikki aiemmin elämässä tapahtunut tulee tähän hetkeen. Ja tämä hetki on hyvä, paras mitä on ollut. Asiat ovat hyvin, kun ei halua kaivella menneisyyttä ja muuttaa sieltä jotain. Kaikesta oppii.

Janitan kotikulmat ovat nyt New Yorkin alakaupungissa, Greenwich Villagessa.­

Janitan lokakuun Euroopan-kiertue alkaa Helsingissä 5. lokakuuta heitettävästä keikasta. Edellisestä Suomen-esiintymisestä on kulunut jo seitsemän vuotta.

New Yorkissa Janita on asunut kauemmin kuin Suomessa. Silti Suomeen tullessaan hän saapuu kotiin.

– Viime vuosina olen halunnut oppia vielä enemmän Suomesta ja pitää sitä tietoutta ja kieltä yllä. Mitä pidempään olen täällä asunut, sitä tärkeämmältä se tuntuu, Janita kertoo.

– Suomalaiselle yleisölle esiintyminen on minulle todella tärkeää. Taisin jo sanoa, että olen aika innoissani, hän nauraa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?