Lynyrd Skynyrd -kitaristi Ed King on kuollut – ”Hän tapaa muut pojat rock and roll -taivaassa”

Legendaarisen Lynyrd Skynyrd –yhtyeen kitaristina tunnettu Ed King on kuollut.

Lynyrd Skynyrdin kitaristina tunnettu Ed King on kuollut. Kuvassa King vuonna 2006.

24.8.2018 1:21

King menehtyi keskiviikkona Nashvillessä, Tenneseessä 68-vuotiaana. Hän sairasti keuhkosyöpää. Kingin kuolemasta kertoo muiden muassa Guardian-lehti.

”Suurella surulla ilmoitamme, että Ed King on kuollut kotonaan Nashvillessä, Tennesseessä elokuun 22. päivänä 2018”, luki Kingin Facebook-sivulla julkaistussa kirjoituksesssa.

”Kiitämme hänen lukuisia ystäviään ja fanejaan heidän rakkaudestaan ja tuestaan Edille hänen elämänsä ja uransa aikana.”

Kingin virallista kuolinsyytä ei ole vielä julkistettu, mutta hän sairasti keuhkosyöpää ja oli ollut sairaalassa vain jokin aika sitten.

King oli kirjoittamassa muiden muassa Lynyrd Skynyrdin isoa hittiä Sweet Home Alabamaa.

– Kirjoitimme sen kappaleen puolessa tunnissa, ja kesti puoli päivää saada se kasaan. Kappale tuli todella nopeasti. Aloitin sen riffin ja Ronnie (Van Zant) istui sohvan reunalla ja näytti minulle, että jatka vain uudelleen ja uudelleen. Lopulta, ehkä 10–15 minuutin kuluttua hän nousi ylös ja lauloi säkeistön ja kertosäkeen, Kingin kerrotaan sanoneen Sweet Home Alabaman synnystä.

King osallistui myös useiden yhtyeen muiden hittien kirjoittamiseen, muiden muassa Poison Whiskeyn ja Saturday Night Specialin.

Ennen Lynyrd Skynyrdiä King oli perustamassa Strawberry Alarm Clock –yhtyettä, joka tunnetaan erityisesti Incense and Peppermints -hitistään. Kappale oli Kingin kirjoittama. Kun psykedeelistä rockia soittanut Strawberry Alarm Clock hajosi, King liittyi Lynyrd Skynyrdiin vuonna 1972. Aluksi hän soitti yhtyeessä bassoa, mutta sai käytännössä siitä hommasta potkut.

– Ronnie Van Zant erotti minut, koska hän sanoi että olin surkein basisti, jonka kanssa hän on koskaan soittanut, King sanoi taannoin.

Niinpä King siirtyi yhtyeen kitaristiksi.

King jätti Lynyrd Skynyrdin vuonna 1975, mutta palasi yhtyeeseen vuonna 1987. Tuolloin yhtye kokoontui muistamaan kymmenen vuotta aiemmin tapahtunutta lento-onnettomuutta, jossa kuolivat laulaja Ronnie van Zant ja Kingin tilalle yhtyeeseen tullut Steve Gaines.

”Hän tapaa muut pojat rock and roll -taivaassa”

Uutinen Kingin kuolemasta järkytti myös Lynyrd Skynyrdin Gary Rossingtonia, joka julkaisi lausunnon entisen bändikaverinsa kuolemasta:

”Olen juuri kuullut Edin kuolemasta ja olen järkyttynyt ja surullinen. Ed oli veljemme, hieno lauluntekijä ja kitaristi. Tiedän, että hän tapaa muut pojat rock and roll -taivaassa. Ajatuksemme ja rukouksemme ovat hänen perheensä kanssa.”

King joutui jättämään Lynyrd Skynyrdin 90-luvun puolivälissä, kun hänen sydänvaivansa pahenivat. Samoihin aikoihin yhtye vieraili ensimmäisen kerran Suomessa, Järvenpään Puistobluesissa vuonna 1996.

Vuonna 2006 King pääsi osana Lynyrd Skynyrdiä Rock & Roll Hall of Fameen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?