Idols-tähti Kristiina Brask katosi julkisuudesta: Koki pysähdyshetken ja hylkäsi popmusiikin kokonaan – näin hänellä menee nykyään

Lahjakas laulaja Kristiina Brask keskeytti yhtäkkiä kolmannen albuminsa tekemisen ja vaihtoi täysin suuntaa urallaan. Nykyään hän on gospellaulaja ja luokanopettaja.

3.8.2018 7:41

Katsojat muistavat pitkän ja hoikan tytön, jolla oli enkelimäiset vaaleat kiharat ja joka lauloi omintakeisella, suloisella äänellä. Kristiina Brask osallistui supersuosittuun Idols-laulukilpailuun vuonna 2007. Hän oli silloin 17-vuotias.

Kahdentuhannen asukkaan pikkukylästä Sorsakoskelta Idolsiin suunnannut Kristiina kertoi tv:ssä harrastavansa jääkiekkoa ja että hänen oma isänsä on valmentanut häntä. Hän erottui tv-kisassa käsinkosketeltavalla herkkyydellään.

Tuohon aikaan Idolsista leivottiin tähtiä kovalla kädellä. Kristiina tuli vaativassa kilpailussa kolmanneksi. Hopea- ja kultasijan veivät Anna Abreu ja Ari Koivunen.

11 vuotta myöhemmin aikuiseksi varttunut nainen istuu Blueskirkko-kesätapahtuman sinivalkoisen telttarakennuksen lavalla Järvenpäässä. Teltta on ääriään myöten täynnä innostuneita seurakunnan jäseniä. Kristiinan persoonallisen äänen tunnistaa helposti, mutta muuten häntä ei tajuaisi samaksi ujoksi Idols-kokelaaksi.

Kesätapahtuman jälkeen vieraat pyytävät yhteiskuvia ja haluavat jutella. Esiintynyt artisti on selvästi pidetty ja odotettu vieras. Kristiinan suusta helähtelee iloista, savolaista juttelua. Hän istahtaa tyhjentyneelle puupenkille lavan eteen ja kertoo kuulumisiaan.

– Minulle kuuluu tosi hyvää. Olen aina tykännyt käydä hengellisissä tilaisuuksissa. Tällaiset tapahtumat ovat vahva osa elämääni, hän kertoo.

Kristiina Brask kilpaili Idolsissa samalla kaudella Anna Abreun ja Panu Larnoksen kanssa (kuvassa). Voiton vei Ari Koivunen, toiseksi tuli Abreu ja kolmanneksi Kristiina.

Kristiina oli Idolsissa kovasanaisuudestaan tunnetun tuomarin Asko Kallosen suosikki Ari Koivusen rinnalla. Kisan loppuvaiheessa Kallonen ylisti Kristiinaa suorastaan seksikkääksi tämän nuoresta iästä huolimatta.

Tv-studioiden valojen himmennyttyä Kristiina sai Kallosen levy-yhtiöstä saman tien levytyssopimuksen. Ensimmäinen albumi ilmestyi syksyllä 2007 ja Kuivilla susta -hittialbumi kaksi vuotta myöhemmin. Kristiina kiersi keikkalavoja illasta toiseen.

– Ei minulla ole mitään negatiivista sanottavaa siihen aikaan liittyen. Levy-yhtiöissä oli hyviä tyyppejä työskentelemässä. He todella tiesivät, mitä tekevät, Kristiina sanoo.

Kun nuori artisti alkoi työstää kolmatta albumiaan, jokin popmusiikissa alkoi kuitenkin tuntua hänelle todella vieraalta. Samaan aikaan Kristiina sairastui vakavasti, kun hänen kaulansa imusolmukkeet turposivat ja hänellä epäiltiin lymfoomaa.

– Keskeytimme kolmannen levyni tekemisen, kun imusolmuke turposi kaulassani. Se oli minulle sellainen pysähdyshetki, Kristiina muistaa nyt.

Kuvasatoa Idols-ajoilta. Kristiina oli tuolloin enkelimäisen suloinen nuori tyttö, joka haaveili laulajan ammatista.

Kristiina oli Idolsissa Asko Kallosen suosikki.

Pitkällä sairauslomalla oli yhtäkkiä aikaa ajatella asioita. Rukoillessaan hän kysyi Jumalalta, onko popmusiikki todella se hänelle oikea suunta.

– Toisen albumin kohdalla musiikkini oli mennyt koneellisempaan suuntaan. Kun levy oli valmis, annoin sen mummille ja ukille, kun he pyysivät sitä. Huomasin silloin, että minua vähän hävetti antaa se heille, Kristiina sanoo.

– Heidän kauttaan olen nähnyt elävän yhteyden Jumalaan, ehkä sen takia. Tunne ei ollut kiinni siitä, että he eivät olisi aina olleet tosi kannustavia minua kohtaan. Minulla itselläni ei vain ollut rauhaa sen asian kanssa. Siinä vaiheessa vene alkoi kääntyä, hän lisää.

Nykyään Kristiina tekee töitä luokanopettajana.

Popmusiikista luopumisen ja hengelliseen musiikilliseen suuntaan siirtymisen kanssa samoihin aikoihin tapahtui toinenkin mullistus Kristiinan elämässä. Hän haki opiskelemaan luokanopettajaksi ja pääsi kouluun.

Jos kaikki menee toivotusti, hän valmistuu syksyllä luokanopettajaksi erityisopettajan pätevyydellä.

– Muistan, kun preppasin pikkusisaruksiani tenttiin ja kyselin heiltä kysymyksiä koealueesta. He olivat silloin alakouluikäisiä ja minä olin parikymppinen. Sitten pikkusiskoni sanoi, että hei Kristiina, miksi et lähtisi opettajaksi, kun olet niin hyvä opettamaan.

– Se veti minut ihan hiljaiseksi. En ollut koskaan aiemmin ajatellut sitä. Tajusin siitä, että se voisi olla se minun juttuni, hän sanoo.

Kristiina on tehnyt viime vuosina opintojensa ohessa luokanopettajan sijaisuuksia Leppävirralla Savossa. Hänellä ei ole vielä omia lapsia, mutta on hyvin lapsirakas. Viisi pikkusisarustakin ovat omalta osaltaan valmentaneet nykyiseen ammattiin.

– Minulle on tosi suuri ilo opettaa, olivat lapset minkä ikäisiä vain. Tämä tuntuu minulle kutsumustyöltä.

Katsojat muistavat Kristiinan jääkiekkoa harrastavana tyttönä, joka matkusti Idols-kuvauksiin 2000 asukkaan kylästä Sorsakoskelta.

Idols oli Kristiinalle väylä, jonka kautta hän pääsi tutustumaan musiikkimaailmaan. Nykyään hän keskittyy hengelliseen musiikkiin täysin. Kuvassa laulaja esiintymässä kesäkuussa Järvenpään Puistoblues-tapahtumassa.

Kouluissa on nyt kesälomat, ja Kristiinan aurinkoiset päivät ovat tänä vuonna kuluneet uuden gospelmuusikin luomisen ja hengellisissä kesätapahtumissa kiertelyn parissa. Laulajasta huokuu onni ja levollisuus. Tätä hän rakastaa tehdä.

– Aloitan monesti aamuni kirjoittamalla musiikkia. Iltapäivällä saatan tehdä koulujuttuja. Musiikin tekeminen on sellaista ihanaa luovaa työtä, että uusi juttu voi tulla mieleen ihan milloin vain. Kesä on ollut tosi kivaa aikaa, kun olen voinut tehdä melkein pelkästään musiikkijuttuja.

Välillä hänen äitinsä muistuttaa, että myös opintoja pitäisi jaksaa tehdä. Syksyllä sitten. Mutta silloinkin on luvassa asioita, joita Kristiina odottaa todella paljon. Yksi niistä on amerikkalaisen gospel-laulajan, Everett W. Millerin marraskuinen vierailu Suomeen. He konsertoivat yhdessä ympäri Suomea.

– Hän on kunnon amerikkalainen gospel-tähti! Odotan sitä mielettömästi, Kristiina sanoo.

Kristiina Brask nauttii suuresti kesäpäivistä, jolloin hän voi keskittyä musiikkiin täysillä.

Laulaja ei yhtään kadu osallistumistaan Idolsiin, päinvastoin. Kristiina uskoo, että kaikille asioille elämässä on tarkoituksensa.

Sorsakoskelta ei noin vain lähdetty tavoittelemaan tähteyttä. Siihen aikaan tv:n kykykilpailu oli hänen kaltaiselleen nuorelle ja innokkaalle laulajanalulle loistava keino luoda suhteita ja ottaa ensimmäiset askeleet musiikkialalla.

– Idols oli itselleni väylä, jonka kautta voisin päästä tekemään musiikkia. Ja siihen aikaan näin sen oikeastaan jopa ainoana vaihtoehtona itselleni, hän sanoo.

Nyt hän on 28-vuotias, ja hänellä on hyvä olla ja rauha, kun hän saa tehdä gospelmusiikkia.

– Minä ajattelen, että on oikein tehdä Jumalan tahdon mukaan. Ja kaikki se luovuus ja melodiat, mitä musiikkiin minun maailmassani liittyy, pääsevät oikeuksiinsa parhaiten gospelmusiikissa, hän pohtii.

Hän ei näe muissa musiikkilajeissa mitään pahaa, mutta ei usko, että voisi enää palata popmusiikin pariin.

– Minun kokemukseni mukaan gospellauluissa on erilainen ja syvällisempi merkitys kuin popissa. Mutta se on vain minun tunteeni. Totta kai on ihanaa, että on monenlaista musiikkia ja pitää ollakin, mutta gospel on minun juttuni.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?