Musiikki

Tangofinalisti Tino Ahlgren tuomittiin törkeästä petoksesta: Yllytti raha-asioista ymmärtämättömän pikavippikierteeseen ja vei ostokset

Julkaistu:

Ilta-Sanomat kävi läpi tangofinalistin vuonna 2013 saaman hovioikeuden tuomion.
Ilta-Sanomat uutisoi torstaina, että Tangomarkkinoiden finalisti Tino Ahlgren, 27, on tuomittu vuonna 2013 hovioikeudessa törkeästä petoksesta sakkoihin ja ehdolliseen vankeuteen.

– Totta, petostuomio tuli. Nyt se on kärsitty ja siitä on opittu, Ahlgren vahvisti keskiviikkona.

– Ei se ihmisenä minua muuttanut, mutta masensi se tietenkin jonkun aikaa, että tällainen maailma voi olla, Ahlgren kommentoi tuomiotaan Ilta-Sanomille.

Kisan ennakkosuosikiksikin nimetty Ahlgren ei keskiviikkona halunnut kommentoida tapausta enempää, tai ottaa kantaa tuomion yksityiskohtiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ahlgren kertoi tapahtuneen olleen hänelle raskas paikka ja tehneen hänestä aiempaa varovaisemman. Hän lisäsi asian tapahtuneen vuosia sitten ja sanoi kasvaneensa noista ajoista.

– Siitä on monta vuotta aikaa. Sanotaan että pojasta on tällä välillä tullut mies. Sama pilke on silmäkulmassa kuin silloin nuorena, mutta kasvattanut se on paljon.

Ilta-Sanomat tavoitti Ahlgrenin uudelleen vielä torstaina alkuillasta kysyäkseen kommenttia tuomion sisällöstä. Ahlgren ei ehtinyt finaalikiireiltään tuolloin kommentoimaan asiaa.

Turun hovioikeuden 4.3.2013 antamasta tuomiosta selviää, että Tino Ahlgren tuomittiin törkeästä petoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 440 euron päiväsakkoihin. Hänet velvoitettiin lisäksi korvaamaan asianomistajille näiden hovioikeudessa esittämät korvausvaatimukset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turun hovioikeuden tuomiolauselmassa törkeän petoksen tekoajaksi on merkitty heinä–elokuu 2009.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus oli hylännyt toukokuussa 2012 antamassaan ratkaisussa Ahlgrenin syytteen törkeästä petoksesta.

Hovioikeuteen käräjäoikeuden ratkaisusta valittivat syyttäjä ja asianomistajana hovioikeuden käsittelyssä ollut yksityishenkilö. Valittajina oli lisäksi 28 yhtiötä, jotka vaativat Ahlgrenilta vahingonkorvauksia.

Ahlgren oli vaatinut valitusten hylkäämistä perusteettomina.

Turun hovioikeudesta kerrotaan, että Tino Ahlgren on pyytänyt hovioikeuden päätökseen valituslupaa korkeimmalta oikeudelta, mutta valituslupaa ei myönnetty, ja hovioikeuden ratkaisu on jäänyt lainvoimaiseksi.

Syyttäjä vaati Ahlgrenia tuomittavaksi rangaistukseen törkeästä petoksesta. Hovioikeuden tuomiosta selviää, että syyttäjän mukaan Ahlgren teki rikoksen käyttämällä välikappaleenaan asianomistajaa, jota ei syyttäjän mukaan voida rangaista rikoksesta syyntakeettomuuden ja tahallisuuden puuttumisen vuoksi.

Syyttäjän mukaan asianomistajalta on puuttunut kyky ymmärtää teoistaan aiheutuvaa vastuuta loppuun asti, ja asianomistaja on ollut ainakin vähentyneesti syyntakeinen.

Yksityishenkilö-asianomistajan mukaan Ahlgren oli käyttänyt häntä välikappaleena törkeän petoksen tekemisessä. Asianomistaja sanoi, että hän ei ollut ymmärtänyt tekojensa oikeudellista luonnetta tai ollut selvillä niiden oikeudenvastaisuudesta.

Hovioikeuden tuomion mukaan asianomistaja oli kertonut, että kun Ahlgren kävi hänen luonaan, he eivät yleensä tehneet muuta kuin ottivat pikalainoja ja tilasivat netistä tavaroita. Asianomistaja kertoi, että Ahlgren oli pyytänyt hänen pankkitunnuksiaan ja kirjoittanut niitä tietokoneelle.

Asianomistaja sanoi oppineensa pikalainahakemusten ja nettitilausten tekemisen Ahlgrenilta. Hän kertoi myös, että Ahlgren oli käyttänyt hänen pankkitunnuksiaan lainahakemusten tekemiseen häntä itseään enemmän.

Asianomistajan mukaan Ahlgren oli pyytänyt häntä muun muassa tilaamaan astianpesukoneen, jota hän ei itse tarvinnut. Hän kertoi Ahlgrenin hakeneen astianpesukoneen hänen luotaan. Hän kertoi antaneensa myös muita tilattuja tavaroita Ahlgrenille ja uskoi Ahlgrenin myyneen tavarat eteenpäin.

Ahlgren oli asiasta eri mieltä, ja puolustautui sanomalla, että hän ei ollut tiennyt asianomistajan pankkitunnuksia eikä ollut tehnyt tämän puolesta niiden avulla tilauksia.

Todistajana tapauksessa kuultu henkilö oli kuvaillut, että asianomistaja oli ollut yksinäinen, kunnes oli tavannut Ahlgrenin. Todistajan mukaan asianomistajaa oli vaivannut se, ettei hänellä ollut varaa maksaa laskuja. Todistajan asianomistajalta kuuleman mukaan Ahlgren oli sanonut asianomistajalle, ettei laskuja tarvitse maksaa, ja että laskujen maksamiseksi voi ottaa uuden lainan.

Toisen todistajan mukaan asianomistaja oli kertonut ottaneensa Ahlgrenin yllyttämänä pikalainoja useista yhtiöistä ja antaneensa tälle osan lainoista, saamatta mitään takaisin.

Asianomistajan ja todistajan kertoman mukaan Ahlgren oli tehnyt asianomistajan nimissä sitoumuksia yhdessä tämän kanssa mutta myös niin, että tämä oli saanut kuulla niistä vasta jälkikäteen.

Hovioikeuden ratkaisun mukaan Ahlgrenin on täytynyt tietää asianomistajan taloudellinen tilanne, ja hänen olisi tullut sopimuksia ja tilauksia tehtäessä ymmärtää, ettei asianomistaja pysty niistä vastaamaan.

Hovioikeus katsoi ratkaisussaan Ahlgrenin näin tehneen teot asianomistajan puutteellista toimintakykyä hyväksi käyttäen saadakseen itselleen taloudellista hyötyä salaamalla asianomistajan huonon maksukyvyn. Tämän vuoksi asianomistajayhtiöt kärsivät taloudellista vahinkoa.

Tuomion mukaan teko on ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Ahlgrenin teon katsottiin osoittaneen sellaista suunnitelmallisuutta, että sitä pidettiin poikkeuksellisen moitittavana.

Teot ovat kohdistuneet eri yhtiöihin, mutta hovioikeus katsoi tekojen kuitenkin muodostavan yhden tekokokonaisuuden, koska Ahlgren on kaikissa teoissa käyttänyt asianomistajaa välikappaleenaan, ja koska teot on tehty lyhyen ajan sisällä.

Hovioikeuden mukaan ei tullut näytetyksi, että asianomistaja olisi ollut syyntakeeton. Hovioikeus katsoi kuitenkin, että asianomistaja ei ole toiminut tahallisesti.

Hovioikeus katsoi, että asianomistaja oli osannut hoitaa yksinkertaiset raha-asiansa asianmukaisesti ja ymmärtänyt vastuisiin sitoutumisen merkityksen. Lääkärintodistuksen mukaan asianomistaja ymmärtää tekojensa seuraamuksia vain jossain määrin, ja suurten rahasummien ja rahankäytön hahmottamisessa hänellä on ongelmia.

Hovioikeus pitikin ilmeisenä, että asianomistaja ei tahdostaan riippumattomista syistä kykene raha-asioissa hallitsemaan käytöstään riittävästi.

Oikeus piti uskottavana, että asianomistaja on sitoumuksia tehdessään ollut aikeessa maksaa, ja näki asianomistajan luottaneen ystävyyssuhteen vuoksi siihen, että Ahlgren osaltaan vastaisi tehdyistä sitoumuksista.

Muutamia kuukausia rikoksen tapahtuma-ajan jälkeen vuonna 2009 asianomistajalle määrättiin edunvalvoja, jonka tehtäväksi määrättiin asianomistajan omaisuuden hoitaminen ja asianomistajan edustaminen hänen omaisuuttaan ja taloudellisia asioitaan koskevissa oikeustoimissa toistaiseksi.