Hittinikkari Pharrell Williams on poikkeuksellinen nero – lahjakkuus ei rajoitu vain musiikkiin: uskomaton määrä saavutuksia

Julkaistu:

ruisrock
Pharrell Williams esiintyy Ruisrockissa sunnuntaina. Maailmankuulu muusikko on monien viime vuosien kuunnelluimpien kappaleiden takana.
Vaikka yhdysvaltalainen Pharrell Williams, 45, lopettaisi nyt biisinteon vuosikymmeniksi, hän voisi palata Suomeen esiintymään juhlittuna mestarina vielä 2040-luvulla. Hän on ollut viime ja tällä vuosikymmenellä vastaava hitintekijä kuin Jimmy Webb oli 1960- ja 1970-luvuilla – ja Webb piipahti pari vuotta sitten Helsingin Juhlaviikkojen Huvila-teltassa esittämässä Wichita Linemanin ja muut klassikkonsa.

Lista Williamsin ainakin osittain kirjoittamista ja/tai tuottamista menestyskappaleista, jotka tulevat todennäköisesti kestämään aikaa, on pitkä kuin Webbillä omana aikanaan. Hänen nimensä löytyy muun muassa näiden hittien tekijätiedoista: Daft Punk: Get Lucky, Daft Punk: Lose Yourself to Dance, Beyoncé & Jay-Z: Apeshit, Robin Thicke: Blurred Lines, Camila Cabello: Havana, Madonna: Candy Shop, Snoop Dogg: Drop It Like It´s Hot, Justin Timberlake: Rock Your Body ja Ed Sheeran: Sing.


Williams on monipuolinen, sillä monenlaiset artistit ovat saaneet hänen avullaan yhden tai useamman hitin. Muun muassa Gwen Stefani, Frank Ocean, Beyoncé, Shakira, Faith Evans ja Miley Cyrus aiemmin mainittujen lisäksi.

Williams itse on levyttänyt sekä omissa nimissään, vierailijana sekä yhtyeissä The Neptunes ja N.E.R.D. Tuottajaryhmä N.E.R.D. saapuunut Suomeen ja Williamskin nähdään Turun Ruisrockissa sunnuntaina festivaalin päätösesiintyjänä.

Setissä kuultaneen muun muassa viime syksyn hitti Lemon, jonka levytyksessä solistina vierailee Rihanna. Hän tai levyn toinen tähtivierailija Kendrick Lamar tuskin saapuvat jo kuukausia sitten loppuunmyytyyn Ruisrockiin.

Tarttuvimmat levytyksensä hän on julkaissut omissa nimissään. Itse ilkimys 2 -leffan tunnari Happy on yksi vuosikymmenen suuria hittejä. Moderni ja ajaton, musiikillisesti kunnianhimoinen ja kerrallaan mieleen jäävä – ristiriitaisuuksineen epätodennäköinen kappale kiteyttää Williamsin poikkeuksellisen lahjakkuuden artistina. Hän on paitsi musiikillinen nero, myös taitava ymmärtämään sitä, mitä yleisö haluaa.

Hän on nykyaikainen viihteen monialayrittäjä parhaimmillaan.


Oma vaatemerkki on monella musiikkitähdellä, mutta Williams on kantanut muotisuunnittelijan titteliä Billionaire Boys Club- ja Ice Cream -vaatemerkeissään uskottavammin kuin moni muu: Esquire valitsi hänet vuonna 2005 ”Maailman parhaiten pukeutuvaksi mieheksi”. Suunnittelutöitä on tämän jälkeen riittänyt monille brändeille Adidaksesta Uniqlohon ja Louis Vuittonista Chaneliin.

Eivätkä edes musiikki ja muoti riitä yrittäjä Williamsille: hänellä on myös I Am Other -konserni, joka toimii levy-yhtiönä, multimedia-tuotantoyhtiönä ja YouTube-kanavana, joka julkaisee ohjelmia taiteesta – ja yllätys, yllätys – musiikista ja muodista.

N.E.R.D. esiintyy Turun Ruisrockissa sunnuntaina 8. heinäkuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt