Kun tunnetuimpiin rocklaulajiin kuuluva Doro Pesch vieraili Suomessa ensi kertaa, häntä varoitettiin jäästä – ylimielisyys kostautui - Musiikki - Ilta-Sanomat

Kun tunnetuimpiin rocklaulajiin kuuluva Doro Pesch vieraili Suomessa ensi kertaa, häntä varoitettiin jäästä – ylimielisyys kostautui

Metallikuningatar Doro Pesch sai todeta pohjoismaiset jäähallit petollisiksi 32 vuotta sitten.

Suomi on yhä lähellä Peschin sydäntä.­

16.6.2018 15:15

Raskaan rockin ehkä tunnetuin naislaulaja Doro Pesch vieraili Suomessa ensimmäisen kerran lokakuussa 1986. Hänen yhtyeensä Warlock oli päässyt Judas Priestin kiertueelle lämmittelijäksi, ja konsertti järjestettiin Helsingin jäähallissa Nordenskiöldinkadulla.

– Priest oli jo silloin suosikkibändini, ja oli unelmien täyttymys lähteä heidän kanssaan kiertueelle. Katsoin joka ikinen ilta heidän soundcheckinsä.

– Soitimme isoissa jäähalleissa Skandinaviassa, ja kiertuehenkilökunta varoitteli minua: Hei, pieni tyttö, älä kävele jäällä. Minä vastasin: Olen tehty teräksestä, ei tunnu missään.

Warlockin matka jatkui Helsingistä Iso-Britanniaan, jossa pääesiintyjäksi vaihtui toinen heavysuuruus W.A.S.P. Samalla Doro tajusi, että varoituksia olisi kannattanut kuunnella.

– Olin vilustunut, ja kun saavuimme Englantiin, tulin hirveän kipeäksi.

W.A.S.P.-yhtyeen johtaja Blackie Lawless otti Doron siipiensä suojaan.

– Blackie Lawless oli todella mukava. Hän teki minulle jonkin taikajuoman vitamiineista, hedelmistä ja ties mistä, jotta voisin paremmin. Sen avulla selviydyin konserteista kunnialla, Doro nauraa.

Laulaja Doro Pesch yllättyi, kun vuonna 2016 ilmestynyt dvd-juhlajulkaisu nousi Suomessa listaykköseksi – kotimaassa Saksassakin oli tyytyminen listan kakkossijaan.–Se oli mahtavaa. Muistan kuinka omistautuneita suomalaiset fanit ovat.­

32 vuotta myöhemmin keikkapaikat ovat Suomessa vaihtuneet jäähalleista klubeihin ja festivaaleihin, mutta Suomi on yhä Dorolle tärkeä.

Pian uutta musiikkia julkaiseva laulajatar on saapunut maanantaina iltalennolla Helsinkiin ja tervehtii napakalla kädenpuristuksella hotellin aulassa jo aamukymmenen jälkeen tiistaina.

– Hienoa olla jälleen Suomessa, hän aloittaa ja kertoo kuinka onnellinen oli ensimmäisestä listaykkösestään täällä. Vuonna 2016 ilmestynyt juhlajulkaisu – Strong And Proud - 30 Years Of Rock And Metal DVD – nousi kotimaassa Saksassa listasijalle kaksi, mutta vain Suomessa se oli ykkönen.

– En ensin ollut uskoa sitä, Doro innostuu.

– Se oli mahtavaa. Muistan kuinka omistautuneita suomalaiset fanit ovat.

DVD:llä on mukana Doron yhteisesiintyminen Lordin kanssa.

– Tapasin hänet ensimmäisen kerran Wacken Open Air -festivaaleilla ja ehdotin yhteistä esiintymistä. Silloin se ei onnistunut, mutta sitten Lordi tuli 30-vuotistaiteilijajuhliini ja esitimme yhdessä kappaleen Bad Blood.

Doron edellisestä Suomen konsertista on kulunut kohta jo puoli vuosikymmentä. Elokuussa tuplalevyn julkaiseva laulajatar lupaa palata tänne mahdollisimman pian.

– Meillä on nyt entistä enemmän kappaleita valittavaksi keikkaohjelmistoon.

17. elokuuta ilmestyvillä Forever Warriors ja Forever United -levyillä on yhteensä 19 kappaletta, joista ainoastaan Love's Gone to Hell on julkaistu aikaisemmin. Laulu Living Life to The Fullest on omistettu joulukuussa 2015 kuolleelle Motörhead-legenda Lemmy Kilmisterille.

– Olimme alkaneet tehdä kappaleita uudelle levylle, kun Lemmy kuoli. Olin Lemmyn hautajaisissa, ja minulle tuli hirveän murheellinen olo, Doro kertoo.

– Paluumatkalla lentokoneessa lauloin biisi-idean kännykkääni, ja siitä tuli kappale Living Life to The Fullest. Omistin sen Lemmylle, sillä hän oli vapaa sielu, joka eli elämänsä täysillä.

Forever Warriors -levy avaava All For Metal on jo saanut musiikkivideon, jossa Doro nähdään niin Sabatonin, Testamentin Chuck Billyn, Running Wildin johtajan Rock'n'Rolf Kasparekin kuin lukuisten muidenkin heavy-genren tähtien kanssa.

Mukana on myös viime vuoden joulukuussa kuollut Warrel Dane, joka oli Doron hyvä ystävä.

– Teimme yhdessä ensimmäisen ison Yhdysvaltain kiertueen 1988. Mukana olivat Warlock, Danen bändi Sanctuary ja Megadeth, laulajatar muistelee.

– Dane tuli aikoinaan 25-vuotistaiteilijajuhliini Seattlesta asti. Hänellä oli pisin matka, ja hän lensi sen takia yhteensä 40 tuntia.

Doro ja Dane tapasivat viimeisen kerran Wacken Open Air -festivaaleilla.

– Teimme silloin All For Metal -videon, ja hän vaikutti hyvin onnelliselta.

Doron ura on jatkunut jo yli kolme vuosikymmentä, mutta ääni on yhä ennallaan. Hieman yllättäen laulajatar ei edes lämmittele äänijänteitään ennen keikkoja.

– Se vain pulppuaa minusta ulos, hän nauraa.

– Riittää kun kurkistan verhon takaa, miltä katsomossa näyttää. Fanien näkeminen saa minut vauhtiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?