Keikkajärjestäjä Kalle Keskinen kärsi tuomionsa ja palaa yrittäjäksi – tuo heti nimekkäitä esiintyjiä Suomeen: ”Olen niin odottanut tätä päivää” - Musiikki - Ilta-Sanomat

Keikkajärjestäjä Kalle Keskinen kärsi tuomionsa ja palaa yrittäjäksi – tuo heti nimekkäitä esiintyjiä Suomeen: ”Olen niin odottanut tätä päivää”

Julkaistu: 20.5.2018 7:56

Konserttijärjestäjä Kalle Keskisen viime vuosien vastoinkäymiset työelämässä eivät tunnu miltään yksityiselämän surujen ja ilojen rinnalla.

– Olen käynyt kantapään korkeakoulun, ja nyt olen valmistunut siitä.

Näin sanoo konsertti- ja festivaalijärjestäjä, ”julkkispromoottoriksikin” tituleerattu Kalle Keskinen, 38. Hän palaa liiketoimintakiellon jälkeen yhtiönsä toimitusjohtajaksi.

Samaan aikaan liiketoimintakiellon kanssa viime viikolla päättyi ehdollinen vankeusrangaistus törkeästä kirjanpitorikoksesta, törkeästä velallisen petoksesta, törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja törkeästä veropetoksesta. Vaasan hovioikeuden marraskuussa 2016 langettaman tuomion mukaan teot tapahtuivat vuosina 2009–2014.

– Olen niin odottanut tätä päivää, että kaikki on suoritettu, hän sanoo IS:lle.

– Nyt hommia voi jatkaa puhtaalta pöydältä.

Hän muistuttaa, että jo hovioikeus huomautti päätöksessään, ettei varojen siirroissa Keskisen eri yhtiöiden välillä ollut kyse tietoisesta järjestelyistä velkojien vahingoksi tai henkilökohtaisen hyödyn tavoittelemisesta.

– Kyse oli kokemattomuudesta. Yritimme selvitä, saada tilaisuudet järjestettyä ja palkat maksettua. Elimme kädestä suuhun. Jos tästä jotain on oppinut niin sen, että yrityksellä pitää olla alusta lähtien mahdollisimman hyvä lakimies ja tilitoimisto, hän naurahtaa.

– Kun aloitin promoottorin uraani 24-vuotiaana, niitä ei osannut pitää tärkeinä.

Raskaan sarjan ammatilliset mokat ja vastoinkäymiset eivät kuitenkaan ole Keskisen viime vuosien pahimpia kokemuksia.

Uuden firmansa nimissä Kalle Keskinen tuo tänä vuonna Suomeen muun muassa Ringo Starrin, Santanan ja Pet Shop Boysin.

Sisaren puhelu pysäytti promoottorin ennen tuomionjulistusta käräjäoikeuden tauolla kolme vuotta sitten.

– Hän soitti, että äidilläni on syöpä. Se antoi perspektiiviä siihen, mikä on elämässä oikeasti tärkeää. Omat asiat eivät tuntuneet enää missään, Keskinen muistelee.

Äiti kuoli 68-vuotiaana kesällä 2016.

Työteliäs nainen, neljän lapsen äiti oli seurannut läheltä, kuinka Kalle-pojasta tuli perheen mallin mukaan yrittäjä. Kalle kiersi huonekalukauppiaana jo alle 20-vuotiaana.

24-vuotiaana hän järjesti ensimmäiset Vauhtiajot kotikaupunkiinsa Seinäjoelle. Se oli luonnollinen tapahtumamuoto, sillä Kalle ajoi isänsä, muun muassa kiinteistö- ja huonekalualoilla yrittäjänä toimivan Jaakko Keskisen mallin mukaan rallia. Vauhtiajoissa yhdistyi ilonpito monella tavalla, oli musiikkia ja meininkiä sekä autokilpailu.

Valtakunnanjulkisuuteen Keskinen ponnahti 2006. Silloin ihmeteltiin, kun Helsingin Hartwall-areenalle järjestettiin kaksi raptähti 50 Centin konserttia – eikä tapahtumien järjestäjänä ollut mikään vakiintunut konserttitoimisto, vaan pitkänhuiskea, 26-vuotias Keskisen Kalle Seinäjoelta.

Seuraavina vuosina Keskinen ilmoittautui mainitsemaansa ”kantapään korkeakouluun”, hän oppi konserttibisneksen käytäntöjä ja lainalaisuuksia omien virheiden, kantapään kautta. Hän osti artisteja ja bändejä joskus liian kovalla hinnalla lippujen menekkiin nähden, mutta vastaavaa toki tapahtuu kokeneillekin promoottoreille.

– Livebisnes on kaikkein riskialttein viihdebisneksen ala, hän huokaa.

Tähtinimienkin suosio heittelehtii välillä yllättävästi, ja lipunmyyntiin vaikuttavat aina myös vaikeasti ennustettavat asiat, kuten sää ja se, mitä muuta on tarjolla samalle yleisölle konserttipäivänä ja jopa lähikuukausina.

Kalle Keskinen toi 50 Centin Suomeen vuonna 2006.

Keskinen kuitenkin tahtoi takaisin. Takaisin nimenomaan järjestämään isojen kansainvälisten tähtiartistien Suomen-konsertteja. Seinäjoen Vauhtiajoja ja muita kotimaisia tapahtumia, pääasiassa kotimaisin esiintyjävoimin, hän on ollut järjestämässä työntekijä-promoottorina koko ajan.

– Jos tahtoisin tehdä pelkästään rahaa, tekisin jotain ihan muuta. Tähän livebisnesyrittämiseen vaan jää koukkuun. Nautin, kun saan nähdä ihmisten viihtyvän, Keskinen sanoo.

– Tuntui varmaan yhtä hyvältä kuin artistista tai urheilijasta lavalla, kun Bon Jovin stadionkonsertissa (2008) 44 000 ihmistä lauloi mukana. Tai loppuunmyyty Hartwall-areena lauloi seisaaltaan Maamme-laulua nyrkkeilijä Robert Heleniuksen titteliottelussa (2015). Tai kun Rainbow soitti I Surrenderin loppuunmyydyssä areenassa tänä keväänä.

Viime vuosikymmenen lopussa Keskiseen henkilöitynyt Speed Promotions toi Suomeen muun muassa The Killers -yhtyeen, Britney Spearsin ja Guns’n’Rosesin, jonka ympärille kesällä 2010 rakennetun Helsinki Live! -festivaalin vaatimaton lipunmyynti lopulta koitui yhtiön kohtaloksi.

Kalle Keskinen järjesti Vauhtiajot ensimmäisen kerran 24-vuotiaana.

Uuden firmansa Loud’n Liven nimissä Keskinen tuo tänä keväänä ja kesänä Suomeen muun muassa Rainbow’n, Ringo Starrin, Santanan ja Pet Shop Boysin. Syksylle on jo sovittu Il Divon -konsertti.

Onko tuomiosta jäänyt tahraa, joka haittaa toimimista musiikkialalla?

– En usko. Ulkomaisia toimistoja kiinnostaa, että he saavat rahansa – ja kaikki ovat aina saaneet. Emmekä ole velkaa kotimaisillekaan ohjelmatoimistoille. Myös kaikki verovelat on maksettu. Lähden siitä, että vanhat virheet on nyt hyvitetty, ja katson eteenpäin, Keskinen vastaa.

– Yhteistyökumppaneita on riittänyt kyllä koko ajan. Sellaisia pitkäaikaisia suhteita, joihin pätee pohjalainen sanonta: ”Maailman sivu on pitempi kuin järven sivu”.

Ja onhan Keskisen elämään mahtunut toki paljon muutakin kuin vastoinkäymisiä ihan viime vuosinakin. Vuosi sitten hänestä tuli toista kertaa isä, hänen ilonaan ovat nyt 18- ja 1-vuotiaat tyttäret Vera ja Frida.

– Lapsen pyyteetön rakkaus tuntuu hienolta, Keskinen sanoo.

– Frida osaa jo sanoa ”isi”, mutta sanoo piruillakseen ”Kalle” tai ”Paappa” – ja nauraa päälle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?