”Olemme Reinon kanssa kuin yö ja päivä” – isosisko Siiri Nordin latasi tiskiin suoraa puhetta kotimaisesta musiikkialasta

Julkaistu:

musiikkiala
Reino Nordinin isosisko Siiri Nordin tuli tunnetuksi Killer-yhtyeen laulajana. Hän oli 2000-luvun alussa yksi lupaavimpia suomalaispoppareita. Mitä sitten tapahtui?
Muusikko Siiri Nordin, 37, on asunut käytännössä koko elämänsä Helsingissä kaupunkielämän hälyssä
ja sykkeessä. Vuosi sitten kesäkuussa hän sai ylioppilastodistuksen Eiran aikuislukiosta E:n papereilla. Sen jälkeen laulaja katsoi elämäänsä uusin silmin, luopui tyylikkäästä asunnostaan Punavuoressa ja muutti maaseudun rauhaan.

Hän asuu nytkin meren lähellä, mutta uusi koti sijaitsee 140 kilometrin päässä Helsingistä. Siiri ja eläkeikäinen jackrussellinterrieri viettävät onnen ja rauhan täyteisiä kevätpäiviä Mathildedahlin kylässä, viimeisellä pienellä maakaistaleella mantereen puolella Kemiönsaaren edustalla.

– Täällä on iso piha, jossa on kaksi rakennusta. Toinen on minulla asuinkäytössä ja toinen on työhuoneenani. Löytyy myös saunat ja muut mukavuudet. Minusta tämä on ihan lottovoittajan juttu, Siiri kertoo muuttuneesta tilanteestaan.

Uuteen kotikyläänsä Siiri ihastui jo vuosia sitten omien keikkojensa yhteydessä.

– Kävin täällä 2000-luvulla pari kertaa keikoilla. Paikallinen meininki teki minuun saman tien suunnattoman vaikutuksen, hän muistelee.

Elämäntyylin mahdollistaa työpaikka kyläravintola ja kahvipaahtimo Terhon yhteydessä. Muusikko järjestää kyläravintolalle kulttuuritapahtumia ja keikkoja sekä työskentelee päivisin kahvilassa. Hän nauttii työstään niin paljon, että vielä vuosi sitten kuplineet yliopistohaaveet ovat jääneet toistaiseksi sivuun.

Monet suomalaiset muistavat kirjon Siiri Nordinin radiohittejä 2000-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä, kuten esimerkiksi Helmiä ja sikoja -elokuvan mieleenpainuvan Sydämeni osuman sai -soundtrackin. Killer-yhtyeen solistina hän vaikutti 2000-luvun alkupuoliskolla. Musiikin lisäksi hän aloitti näyttelemisen jo 5-vuotiaana ja esiintyi lapsuudessaan lukuisissa näytelmissä ja elokuvissa.

Siiri tekee edelleen musiikkia, mutta omalla tavallaan. Hän keikkailee tällä hetkellä Gösta in Memoriam -keikkojen tiimoilla Jouni Hynysen ja Jarkko Martikaisen kanssa eri puolilla Suomea Gösta Sundqvistin muiston kunnioittamiseksi.

– Olen aina tehnyt musiikkia, mutta minulla on epäkonventionaalinen maku. En aina saavuta suurta yleisöä. Se sopii mulle hirveän hyvin, Siiri toteaa tilanteestaan.

Musiikkiteollisuuden nurjat puolet ovat tulleet hänelle vuosien varrella tutuksi.

– En ole osannut sijoittaa itseäni tähän musiikkiteollisuuden kanssa toimimiseen. Minulla ei ole samanlaisia unelmia miljoonamyynnistä kuin alalla yleensä olisi suotavaa, esimerkiksi levy-yhtiöiden kannalta ajateltuna, hän pohtii uraansa.

Luova mieli ja kvartaalitalous eivät aina kohtaa toisiaan onnistuneesti. Siirin mielestä monet musiikkialan yhtiöt voivat olla lyhytnäköisiä ja jopa naiiveja artistiyhteistyössään.

– Olen tehnyt monenlaisten levy-yhtiöiden kanssa töitä. Siihen liittyy usein kysymys siitä, että pitäisi tehdä jotain poikkeuksellisen ihmeellistä mitättömillä resursseilla ihan vaan, jotta se toinen osapuoli voisi kääriä siitä rahat, Siiri täräyttää.

Siitä tulee väistämättä mieleen Siirin pikkuveli, jonka kanssa hän asui kolme vuotta naapurina samalla kadulla Punavuoressa. Reino Nordin asuu siellä edelleen perheineen.

Siiri ja Reino ovat molemmat muusikkoja, mutta muuten he ovat elämäntyyliltään hyvin erilaisia. Reinon kappaleet keikkuvat Spotify-listojen kärkipäässä ja äskettäin miehelle napsahti Emma-palkintokin. Mies on tuttu näky seurapiiritapahtumissa ja promootiotilaisuuksissa.

– Olemme Reinon kanssa ehdottomasti kuin yö ja päivä, Siiri naurahtaa.

– Reino on loistava esiintyjä ja karismaattinen hahmo. Hän haluaa työkseen tehdä kaikkea, mitä musiikin kanssa voi tehdä. Haluan säilyttää mahdollisuuden tutkia musiikissa eri ulottuvuuksia ja mieltymykseni ovat erilaiset kuin Reinon.

Siiri lisää, että hän on aina arvostanut myös kaupallista musiikkia ja pitänyt veljensä musiikista. Hänen oma tyylinsä on kuitenkin erilainen.

– Yritän tasapainoilla vapauden ja sen välillä, että saan musiikkiani kuuluviin. En jaksa enää tässä iässä tuotteistaa omaa naamaani. Se on mielestäni ahdistavaa.

– Reinolla taas on hyvin huoleton asenne julkisuuteen. Hän tekee mielestäni sen kaiken todella taitavasti. Olen siitä hänessä ylpeä, Siiri toteaa.

Laulajan mukaan hänen veljensä on tehnyt paljon uhrauksia, joita hän itse ei olisi ollut valmis tekemään. Vaikka heidän välisensä rakkaus on aina ollut temperamenttista, Siiri arvostaa suuresti veljensä kulkemaa polkua.

– Olen nähnyt kaiken sen työnteon, mitä muut eivät huomaa. Reinoa on helppoa haukkua tuolla, koska se on sellainen suulas ääliö, hän nauraa sisarrakkaudella.

Itseään hän pitää popmuusikkona jo eläkeikäisenä. Eikä maaseudulla asuminen tunnu lainkaan yksinäiseltä, päinvastoin.

– Se on erikoista, mutta täällä yksinäisyys ei näy ollenkaan samalla tavalla kuin Helsingissä. Helsinginkatu perjantai-iltana kello kaksitoista on hirveän yksinäisen ja surullisen näköinen ilmestys.

Hän kertoo olevansa pohjimmiltaan luontoa rakastava ihminen, joka saa voimaa linnunlaulusta ja muista luonnon äänistä. Päivätyössään Terholla hän on oppinut muun muassa paahtamaan kahvia.

– Olen hirveän utelias ihminen, ja mulle on tärkeää, että pääsen oppimaan uusia asioita, hän selittää innoissaan.

– Olen ajanut taksia, työskennellyt raksalla ja tehnyt vaikka mitä elämässäni. Suurin haaveeni on opiskella astronautiksi ja päästä avaruuteen. Ihan kaikki ei onnistu, mutta suunnitelmia on hurjasti.

Huonoja puolia uudessa elämäntilanteessa on vaikeaa keksiä, mutta yksi yllätys tuli moottoritiellä auton ratin takana.

– Minua hämmentää se, että kaikki ajavat systemaattisesti 20 kilometriä tunnissa nopeammin kuin siinä pyöreässä taulussa lukee. Se hämmästyttää, että miksi niin pitää tehdä.

– Positiivista hämmästystä tuottaa se yhteisöllinen fiilis, mikä tässä mahtavassa paikassa on. Nyt minulla on hirveän onnellinen vaihe elämässäni.


Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt