Legendaarinen Helsingin Kulttuuritalo 60 vuotta – Queen, Iron Maiden, Lady Gaga... Muistatko, että nämäkin tähdet ovat esiintyneet Kultsalla? - Musiikki - Ilta-Sanomat

Legendaarinen Helsingin Kulttuuritalo 60 vuotta – Queen, Iron Maiden, Lady Gaga... Muistatko, että nämäkin tähdet ovat esiintyneet Kultsalla?

Julkaistu: 8.4.2018 14:31

Helsingin Kulttuuritalo on ollut Suomessa vierailevien huippuartistien ja -yhtyeiden esiintymispaikka 60 vuotta. IS listasi eri vuosikymmenten puhutuimpia keikkoja.

Millaisen konsertin kutsuminen ”legendaariseksi” ei ole liioittelua?

Sellaisen, jolla väittävät olleensa paikalla useammat ihmiset kuin oikeasti olivatkaan.

Helsingin Kulttuuritalo on ollut harvinaisen monien tällaisten keikkojen näyttämö. Juuri 60-vuotista taivaltaan juhlistanut Alvar Aallon suunnittelema rakennus Sturenkadulla on toiminut monessa muussakin tarkoituksessa – muun muassa alkuperäisen rakennuttajansa SKDL:n puoluetoimistona – ja ollut pitkään tämän takia ristiriitaisessa asemassa suomalaisartisteille: 1970-luvulla Kultsa oli monille vasemmistolaistaiteilijoille kotisali, joillekin muille boikotoinnin kohde.

Nykyisin Kulttuuritalon omistaa valtion Senaattikiinteistöt, ja suojeltu ja viisi vuotta sitten kauttaaltaan remontoitu rakennus on poliittisten taistojen ulkopuolella.

Ikimuistoisten kansainvälisten esiintyjien ohjelmistot toki saattavat sisältää voimakkaitakin kannanottoja: esimerkiksi venäläinen punk- ja aktivistiyhtye Pussy Riot nähtiin Kultsalla muutama viikko sitten.

IS listasi Kulttuuritalon vuosikymmenet talossa esiintyneiden kansainvälisten huippunimien kautta.

60-luku – Miles Davis ja muut jazz-huiput sekä Jimi Hendrix

1960-luvulla Suomessa alettiin järjestää kovien kansainvälisten jazz- ja rocknimien konsertteja. Kulttuuritalo oli yksi tärkeimmistä esiintymispaikoista, jälkeenpäin arvioiden ehkäpä kaikkien maineikkaimmiksi kasvaneiden artistien ja yhtyeiden kotisali.

Ahkerimpina konserttien järjestäjinä toimivat veljekset Paavo ja Antti Einiö. Vuosikymmenen aluksi he toivat Kultsalle lähinnä jazzia – ja mitä nimiä he Suomeen saivatkaan: Miles Davis, John Coltrane, Dizzy Gillespie, Count Basie, Ella Fitzgerald, Modern Jazz Quartet ja Quincy Jones esiintyivät kaikki Kulttuuritalossa tärkeässä vaiheessa urallaan.

Miles Davis.

Vuosikymmenen loppupuoli oli puolestaan rocktulokkaiden, sittemmin 1960-luvun suurnimiksi laskettujen tähtien aikaa: Hollies, Spencer Travis Group, Cream, Fleetwood Mac ja muun muassa Steppenwolf esiintyivät Kultsalla.

Yksi kaikkien aikojen eniten muistelluista Kulttuuritalon konserteista on 22.5.1967 järjestetty Jimi Hendrix Experiencen -konsertti.

Jimi Hendrix nähtiin vain kerran Suomessa vuonna 1967. Syyskuussa 1970 muusikko menehtyi vain 27-vuotiaana Lontoossa nautittuaan unilääkkeitä ja alkoholia.

Erikoista: Jazz-pianisti Thelonius Monk osti ennen konserttia Helsingin Sokoksen tavaratalosta karvahatun, joka päässään esiintyi Kulttuuritalossa. Tarinan kertoi Ylen haastattelussa kulttuurin monitoimimies M.A. Numminen, joka julkaisi kaksi vuotta sitten kirjan Jazzin meining. Hän esittelee kirjassa 1960-luvun Kulttuuritalossa ottamiaan valokuvia jazz-konserteista.

70-luku – Led Zeppelinistä ja Queenistä Ramonesiin ja Iggy Popiin

1970-luvulla rockissa koettiin monet mullistukset. 1960-luvulla aloittaneet bändit kasvoivat jättiläisiksi tai hiipuivat uudempien virtausten alle.

Led Zeppelin teki uransa ainoan Suomen -keikan heti vuosikymmenen aluksi 23.2.1970 Kulttuuritalossa. Neljä vuotta myöhemmin Freddie Mercury keekoili ainoan kerran Suomessa Queenin solistina – tietysti Kultsalla.

Freddie Mercurykin on nähty Kultsan lavalla. Legendaarinen laulaja nähtiin Queen-yhtyeensä kanssa Suomessa vain yhden kerran, vuonna 1974.

Vuosikymmenen alkupuolella Kulttuuritalossa kuultiin muutenkin niin purkkaa, jytää kuin progeakin: Mott The Hoople, MC5, Status Quo, Sweet, Frank Zappa, Suzi Quatro, J.J. Cale ja monet muut vetivät yleisöön nuoria musiikkifaneja ja aikalaismuusikkoja vaikutteita hakemaan.

Vuosikymmenen loppupuolella Kultsan lavalta näki tulevaisuuteen: Ramonesin konsertti 16.5.1977 vaikutti kuulijoiden joukossa olleisiin soittajiin, ja suomalainen punk sai suuntaviivoja ilmaisuun ja esiintymiseen. Samaa amerikkalaista asennetta opettivat myös Patti Smith ja Iggy Pop.

Erikoista: AC/DC teki Kulttuuritalossa ensimmäisen Suomen-keikkansa 19.9.1977 – myöhempien aikojen stadionyhtye ei vetänyt Kultsaa läheskään täyteen!

80-luku – Metallican ja Bon Jovin ensikeikat– ja Hanoi Rocksin jäähyväiset

1980-luvulla Kulttuuritalossa esiintyivät monet vuosikymmenen kiinnostavimmista kansainvälisistä nimistä.

Tina Turner palasi supertähdeksi Private Dancer -albumilla 1984 kiertämään isoja areenoita, mutta vain kaksi vuotta ennen tätä hänet nähtiin Kulttuuritalossa.

Duran Duran oli ajankohtainen suosikkibändi Kultsan-keikkansa aikaan 1982. Yhtyeen suosio kasvoi tuon jälkeenkin, mutta Suomeen bändiä ei ole saatu 36 vuoden aikana uudelleen kertaakaan.

Metallica esiintyi ensimmäisellä Suomen-visiitillään joulukuussa 1984 myös Kulttuuritalossa – sittemmin yhtye on totuttu näkemään jäähalleissa, areenoilla ja kahdesti stadionillakin sekä yhtyeen ympärille rakennetuissa Sonisphere -tapahtumissa.

Myös lähes vastaavalla tavalla suosiotaan kasvattanut Bon Jovi esiintyi Suomessa ensimmäisen kerran Kulttuuritalossa vuonna 1985.

Myös Stevie Ray Vaughanin Kulttuuritalon-keikka vuonna 1983 oli tapaus. Blues-kitaristin ura oli tuolloin rajussa myötätuulessa.

Erikoista: Hanoi Rocksin kulta-ajan jäähyväiset koettiin myös Kulttuuritalossa. Bändi teki tammikuussa 1985 kaksi keikkaa vain kuukautta aikaisemmin kuolleen rumpalinsa Razzlen muistoksi. Keikat olivat myös basisti Sami Yaffan viimeiset Hanoi Rocksin riveissä.

Hanoi Rocks heitti kulta-ajan jäähyväiskeikkansa vuonna 1985 Kulttuuritalolla.

90-luku – Iron Maiden kutistui Kulttuuritalolle

Iron Maiden oli 1980-luvulla jäähalleissa esiintynyt iso nimi Suomessakin. Nykyisin bändi vetää täällä yleisöä kymmeniä tuhansia – vähintäänkin pari areenallista niin kuin taas toukokuussa.

Mutta 27.10.1995 Iron Maiden eli pitkänsä uransa vaatimattominta aikaa, ainakin suosion suhteen. 1990-luvun jälkipuoliskolla areenatason bändi kiersi pienempiä paikkoja – ja esiintyi muun muassa Kulttuuritalossa.

Suosiota koetteli laulajavaihdos: Bruce Dickinsonin sijasta Iron Maidenin solisti oli vuosina 1994–1999 Blaze Bayley.

1990-luku oli raskaan rockin suosion aikaa. Tuolloin myös muun muassa Yngwie Malmsteen (1990), Extreme (1991) ja Whitesnake (1994 ja 1997) vierailivat Suomessa ja esiintyivät Kulttuuritalossa.

Whitesnake-yhtyeen David Coverdale kuvattuna 1997 Suomessa.

Ei Kultsa kuitenkaan pelkästään heviin luottanut: muun muassa Kraftwerk (1991) esiintyi Kulttuuritalossa.

Erikoista: Christina Aquilera, Pink ja muun muassa Gwen Stefani ovat saaneet nauttia Linda Perryn biisintekotaidosta. Livenä hän esiintyi 1993 Helsingin Kulttuuritalossa varhaisen yhtyeensä 4 Non Blondesin solistina. Kulttuuritalon yleisö odotti keikalta yhtä hittiä ja sen myös sai: Perryn kirjoittama What´s Up on erityisesti naiskuulijoiden voimauttajana muistettu ysäri-klassikko.

00-luku: Konserttivieraita laidasta laitaan – ja Lady Gaga

Tuskin mikään muu kuin esiintymispaikat – Suomen tapauksessa Kulttuuritalo – yhdistävät seuraavia artisteja ja yhtyeitä: Judas Priest, Marianne Faithfull, Bill Wyman`s Rhythm Kings, W.A.S.P., Kent, Simple Minds, Blondie, Pretenders, Mew, Robbed Ford, Larry Carlton, Róisín Murphy ja Todd Rundgren.

Nuo ja monet muut jatsin, rockin, metallin, elektronisen popin ja ties minkä musiikkityylin tekijät esiintyivät Kultsalla viime vuosikymmenellä.

Tarjonta lisääntyi ja suomalaiset kävivät konserteissa ahkerasti. Äänitemyynnin kutistuminen ajoi monet artistit kiertämään enemmän. Myös Suomen asema konserttikiertueita rakennettaessa muuttui: Neuvostoliiton hajottua Venäjä ja Itä-Euroopan maat tulivat varteenotettaviksi konserttipaikoiksi. Helsinki ei enää ollut Euroopan peränurkkaa, vaan kauttakulkumatkan pysähdyspaikka.

Erikoista: Lady Gaga oli sitoutunut esiintymään Kulttuuritalossa ennen kuin hänen suosionsa räjähti Pokerface-hitin ansiosta. Toisin kuin esimerkiksi Nirvana , joka 1990-luvun alussa perui keikkansa Helsingin Lepakossa, Gaga piti lupauksensa, tuli Suomeen ja heitti ikimuistoisen show’n Kultsalla 28.7.2009. Seuraavana vuonna popin supertähdellä olikin jo kaksi loppuunmyytyä konserttia Hartwall Arenassa.

Pokerface-hitin myötä poptähdeksi ponnistanut Lady Gaga piti lupauksensa ja esiintyi Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 2009. Seuraavana vuonna tähti huudattikin yleisöä Hartwall Arenalla.

10 -luku

Kuluvalla vuosikymmenellä Kulttuuritalon toiminta on edelleen vilkastunut. Konsertteja järjestetään paljon, lavalla nähdään sekä kotimaisia nimiä konserttisalikiertueillaan ja teemakonserteissa että ulkomaisia tähtiesiintyjiä.

Kulttuuritalo on nykyisin sopiva tila kunnianhimoisille artisteille ja yhtyeille, jotka eivät ehkä koskaan kasva jäähallien tai areenoiden täyttäjiksi, mutta jotka antavat isoja elämyksiä aktiivisille musiikinkuluttajille. Tällaisia Kultsalla nähtyjä artisteja ovat olleet yhdysvaltalaiset Wilco, National ja Iron & Wine, ruotsalainen First Aid Kit, ranskalainen Gotan Project, tanskalainen Mew ja monet muut.

Erikoista: Kaikki musiikintekijät eivät pyri Kulttuuritaloa suurempiin esiintymispaikkoihin. Maaliskuun alussa Kultsalla esiintyneen Jethro Tullin Ian Anderson muisteli IS:n haastattelussa tähdänneensä uransa alusti asti korkeintaan parin tuhannen kuulijan ”teattereihin” – ja ”vihanneensa” sitä, kun 1970-luvun suursuosio vei isoille areenoille.

– Olin aina halunnut esiintymään teatterimaisten konserttisalien lavoilla, ja sinne olin päässyt.

Jethro Tullin Ian Anderson ei pidä suurista areenakeikoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?