Muusikkopariskunta Johanna Kurkela ja Tuomas Holopainen julkaisevat ensimmäisen yhteisen levynsä: ”Musiikki tuntui lähes virtaavan meistä ulos”

Julkaistu:

musiikki
Tuomas Holopaisen ja Johanna Kurkelan Auri-yhtye julkaisee debyyttilevynsä maaliskuussa. Miten taiteilijapariskunnan yhteistyö sujui?
Moni pitää oman puolison kanssa työskentelemistä vähintäänkin riskialttiina, toiset jopa tuhoon tuomittuna ideana.

Muusikkopariskunta Johanna Kurkela, 32, ja Tuomas Holopainen, 41, ovat asiasta toista mieltä.

Lokakuussa 2015 avioituneen pariskunnan viime vuonna perustama Auri-yhtye julkaisee debyyttilevynsä maaliskuun lopulla. Sekä Kurkela että Holopainen vakuuttelevat yhteistyön sujuneen ongelmitta.

Parisuhderiidoilta on siis vältytty?

– Uskoisin, että tämä oli meille kaikille ensimmäinen albumiprojekti, jonka aikana ei ilmennyt minkäänlaisia konflikteja. Kaikki sujui todella helposti ja luonnollisesti. Kuulostaa ehkä sadulta, mutta niin se vain on, Kurkela sanoo.

Kurkela ja Holopainen ovat tehneet aiemmin yhteistyötä muun muassa Holopaisen vuonna 2014 ilmestyneellä Roope Ankka -teemalevyllä. Nyt muusikkopariskunta julkaisee musiikkia ensimmäistä kertaa yhdessä kokonaisen levyllisen verran. Holopainen vastaa Auri-levyllä koskettimista ja Kurkela laulu- ja viuluosuuksista.

Heidän lisäkseen albumilla on mukana Holopaisen Nightwish-kollega, multi-instrumentalisti Troy Donockley. Kurkela kehuu kolmikon musiikillisten kemioiden toimineen harvinaisen hyvin yhteen.– Ei ole mitenkään tavallista tutustua ihmisiin, joiden kanssa tunnet olevasi täydellisesti yhteydessä. Vielä harvinaisempaa se on musiikin kohdalla. Tuomaksen ja Troyn kanssa koin, ettei heille tarvinnut selittää studiossa asioita. He ymmärsivät puhumattakin, mitä tarkoitin.

– Sellaisessa mielentilassa kaikki muu tavallaan katoaa. Silloin ei tule miettineeksi avioliittoja, asuntolainoja tai mitään muutakaan arkiseen elämään liittyvää. On vain se hetki ilman mitään ulkopuolisia häiriötekijöitä.

Helsinkiläisen hotellin aulabaarissa istuva kolmikko kertoo ajatuksen yhteisestä bändistä syntyneen alun perin vuonna 2011. Nightwishin albumijulkaisut ja maailmankiertueet ovat kuitenkin pitäneet Holopaisen ja Donockleyn kiireisinä. Kurkela on puolestaan keskittynyt rakentamaan omaa soolouraansa.

Aurin albumia päästiin työstämään vasta viime vuoden keväällä.

Holopainen kertoo, että kyseessä oli koko hänen uransa nopein ja sujuvin albumisessio. Ripeään työskentelytahtiin saattoi vaikuttaa, että bändin promootiokuvat ja tulevan levyn kuvat olivat jo valmiina, kun yhtyeellä oli vasta muutama kappale tehtynä.


Eikö sellainen aiheuta paineita? Holopainen naurahtaa ja pudistaa päätään.

– Puhuisin mieluummin inspiraatiosta. Se vain auttoi meitä keskittymään projektiin. Kun pääsimme aloittamaan työt, musiikki tuntui lähes virtaavan meistä ulos.

– Olin itse paininut muutaman vuoden ajan jonkinasteisen kirjoittamiskammon kanssa. En saanut yksinkertaisesti mitään aikaiseksi. Auri-levyn aikana kaikki padot kuitenkin aukesivat, ja sen jälkeen uusia kappaleita on tullut tulvimalla.

Kaikista kehuista ja ylisanoista huolimatta: onko Auri oikea yhtye vai sittenkin pelkkä sivuprojekti?

– Jos olisit kysynyt tuota kysymystä minulta muutama vuosi sitten, olisin vastannut ehdottomasti, että projekti. Työprosessin aikana tulimme kaikki kuitenkin siihen lopputulokseen, että tämä on jotain todella erityistä, josta me kaikki nautimme todella paljon. Uskon että teemme vielä monta albumia ja lukuisia keikkoja, Holopainen arvioi.

Aivan lähitulevaisuudessa niitä on silti turha odottaa. Nightwish on aktivoitumassa vielä tämän kevään aikana, ja sen jälkeen Holopaisen ja Donockleyn kädet ovat jälleen pitkäksi aikaa sidotut.

Entä jos Auri saa valtavan kansainvälisen hitin?

Kolmikko naurahtaa kysymykselle hieman vaivautuneesti. Lopulta Donockley päättää antaa asiaan hyvin epämääräisen, vertauskuviin upotetun vastauksen.

– Ajattelen, että Nightwish on kuin massiivinen öljytankkeri keskellä valtamerta. Auri on sen rinnalla kuin kevyt huvipursi, jonka kannella aina välillä kiva käydä juomassa samppanjaa ja pitämässä hauskaa. Kun tankkeri sitten töräyttää sumutorvea, on se merkki minulle ja Tuomakselle: ”Aika nousta takaisin kyytiin”.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt